Ekoloji İzmir Fuarı Açıldı -2 - Son Dakika
Güncel

Ekoloji İzmir Fuarı Açıldı -2

BU yıl 10'uncusu düzenlenen ve sertifikalı organik ürünler sektörüne yönelik Ekolojik İzmir Fuarı, Fuarİzmir'de kapılarını açtı.

15.05.2019 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BU yıl 10'uncusu düzenlenen ve sertifikalı organik ürünler sektörüne yönelik Ekolojik İzmir Fuarı, Fuarİzmir'de kapılarını açtı. Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, "Organik tarım sektörünün bütün dünyada geleceği çok daha parlak olacak. İzmir bu gelecekte önemli bir referans noktası ve kilometre taşı olacak" dedi.

Sadece tarım ve gıda alanında değil tekstil, kişisel bakım ürünleri ile birçok organik ürünün tüketici ile buluştuğu Ekoloji İzmir Fuarı 15-18 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer'in de katıldığı fuarın açılışında CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Zeynep Sibel Algan, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve çok sayıda sektör temsilcisi de hazır bulundu. Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyada yaşanan ekonomik krizlerin arkasında tüm sektörlerin görmezden geldiği küresel ekolojik kriz olduğunu dile getirdi.

Ekoloji ve ekonomi arasındaki reel ilişkinin, isim benzerliğinin çok ötesinde olduğunu savunan Soyer, "Doğa ile uyumlu bir kültüre yaslanmayan bir kalkınma vizyonunun önce bizim dışımızdaki diğer canlılar ile ekosisteme, sonra ekonomik açıdan dezavantajlı topluluklara ve nihayetinde bizzat o vizyonu uygulayanlara bile tamiri imkansız zararlar verdiğini ve vereceğini artık kabul etmemiz gerekiyor. Bu gerçeği görmek ve başka bir gelişme anlayışı benimsemek için daha fazla bilimsel kanıta ihtiyacımız yok. Derhal, bugün gezegenimiz ve geleceğimiz için harekete geçmek zorundayız. Bilimin rehberliğinde hareket etmesi gereken yöneticilerin, özel sektörün, sivil toplumun doğayı korumak konusunda iyi niyet göstermekten çok daha fazlasını yapması gerekiyor. Artık elimizi taşın altına koyarak doğanın sağlığının insanla birlikte korunması için somut projeler üretmeliyiz" dedi.

Doğanın sağlığının bozulduğu bir gezegende insan sağlığını da korumanın mümkün olmadığına dikkat çeken Başkan Soyer, doğa ile uyumlu yaşamın İzmir'in önündeki stratejik hedeflerden birisi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ekoloji İzmir Fuarı, bu vizyonun tarımsal alandaki ayaklarından birini oluşturuyor. İzmir aynı zamanda organik sektöründeki pek çok ilki gerçekleştirmiştir. Sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren Ekoloji İzmir, ülkemizi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden tek sertifikalı organik ürün fuarı olma özelliğini koruyor. Fuarın dünyanın her noktasında bilinir hale getirmek için önümüzdeki yıllarda çok daha yoğun çaba harcayacağız. Biliyoruz ki bu sektörün bütün dünyada geleceği çok daha parlak olacak. İzmir bu gelecekte önemli bir referans noktası ve kilometre taşı olacak. Doğa ile uyumlu yaşamın örnek coğrafyalarından birisi olmasını dilediğim bu fuara katkı koyan tüm kurumlara çok teşekkür ediyorum. Daima doğayla kalın."

'ORGANİK PAMUK DÜNYADA İLK KEZ TÜRKİYE'DE BAŞLADI'

Organik tarımın ortaya çıkış sürecini anlatan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uygun Aksoy ise, Türkiye'de organik tarım konusunda hızlı yol alındığını söyleyerek, dünyada ilk kez organik pamuk çalışmalarının Türkiye'de başladığını anlattı. 1994 yılında Türkiye'de organik tarım yönetmeliği yayınlandığını dile getiren Aksoy, sektör paydaşlarının 1992'de dernek çatısı altında buluştuğunu belirterek, "Bugün dünya pazarı 100 milyar dolar. Dünyada 188 ülkede organik tarım yapılıyor ve bu ülkelerden biri Türkiye. Hedefimiz bu fuarı önümüzdeki yıllarda bilginin üretildiği, deneyimlerin paylaşıldığı bir merkez haline getirmek" dedi.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri birlikte stantları gezerek sektör temsilcilerinden bilgi aldı.

ÜCRETSİZ ZİYARET EDİLEBİLECEK

Organik giyimden gıda, kozmetik ve temizlik ürünlerine kadar yenilikçi geniş bir ürün yelpazesinin sergilendiği, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının katıldığı, çeşitli etkinliklerin yer aldığı 10. Ekoloji İzmir Fuarı, dört gün boyunca hem sektör profesyonellerini hem de doğrudan bireysel alım yapan tüketiciyi ağırlayacak. Fuar kapsamında uluslararası buluşmalar, sektörel paylaşımlar, Ekoloji Ormanı'na fidan dikilmesi, Türkiye'nin organik sektöründeki yeriyle ilgili toplantılar yapılacak. Girişler, hem sektör profesyonelleri hem de tüketici için ücretsiz olurken, ziyaret saatleri ise 10.00 ile 19.00 arası olarak belirlendi.

Türkiye'den Adıyaman, Ankara, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Rize, Samsun, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak yurt dışından ise İspanya ve Ukrayna'dan toplamda 97 katılımcı Ekoloji İzmir Fuarı'nda yer alıyor. Fuara organik tarım-gıda ürünlerinin yanı sıra, organik kozmetik, tekstil, gübre, tohum, makine, danışmanlık ve kontrol sertifikasyon kuruluşları, laboratuvarlar ve sivil toplum kuruluşları da katılıyor.

ALIM HEYETLERİNDEN YOĞUN İLGİ

Dünyada son 15 yılda yüzde 500 büyüyen organik ürün pazarının temsilcileri de fuar kapsamında bir araya gelecek. Fuar sonucunda Türk organik sektörünün ortaya koyduğu 1 milyar dolar ihracat hedefine katkı sağlaması bekleniyor. Dünyadaki toplam organik ürün hacminin yüzde 85'inin karşılandığı Türkiye'de ise üretimin yüzde 35'i Ege Bölgesi'nde yapılıyor. Ege'deki üretimin kalesi konumunda olan İzmir'de düzenlenen fuara ise Amerika, Almanya, Fransa, Lübnan, Makedonya, Polonya, Slovenya, Tacikistan ve Ukrayna'dan profesyonel ziyaretçiler geliyor. Fuarda 'Organik Kozmetik ve Temizleyiciler', 'Organik Ticaret ve Pazarlama Platformu' ve '6. Organik Tarım Sempozyumu' etkinlikleri kapsamında yerli ve yabancı uzmanlar, sektör temsilcileri ile bir araya geliyor.

EKOLOJİ ORMANI BÜYÜTÜLECEK

Ekoloji İzmir Fuarı kapsamında oluşturulan Ekoloji Ormanı bu yıl da büyümeye devam ediyor. Ekoloji Ormanı projesine müracaatlar fuarın internet sitesi olan https://ekolojiizmir.izfas.com.tr üzerinden gerçekleşirken, başvurular fuarda da sürüyor. Bu yıl 500 fidanın dikileceği alan Evka-5 olarak belirlendi. Kayıt yaptıran fuar takipçilerinin fidanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler ekipleri tarafından dikilecek. Gerçekleşecek dikimlerle birlikte 5 yılda İzmir'in verimli topraklarıyla buluşan fidan sayısı 2 bini aşacak. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ekoloji İzmir Fuarı Açıldı -2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da 2 Bin Çocuk, Oyun Şenliğine Katıldı
    17:38 Trabzon'da 2 Bin Çocuk, Oyun Şenliğine Katıldı

    Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen oyun şenliğine 2 bin çocuk katıldı. Şenlikte öğrenciler geleneksel oyunlar oynadı, dans etti ve eğlendi. Çocuklara çizgi film kahramanlarının kostümleriyle fotoğraf çekimi yapıldı ve etkinliğin sonunda 2 bin fidan dağıtıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş, öğrencilerin eğlenmesinden mutluluk duyduklarını belirtti ve Atatürk'ün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çocuklara armağan ettiği için teşekkür etti.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve İlçe Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti
    17:37 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve İlçe Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, beraberindeki ilçe belediye başkanlarıyla birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu. Tugay, Anıtkabir Özel Defteri'ne duygusal bir mesaj yazarak, halkın iradesiyle seçilmiş temsilciler olarak görevlerini yerine getireceklerini vurguladı.

  • Eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in Annesi Vefat Etti
    17:37 Eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in Annesi Vefat Etti

    Eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in annesi Safiye Demir, 90 yaşında hayatını kaybetti. Kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat eden Safiye Demir'in cenazesi, Şalpazarı ilçesinde defnedilecek.

  • Marmaris MIYC Kış Trofesi Yat Yarışları 5. ayak mücadelesi sağanak altında start aldı
    17:34 Marmaris MIYC Kış Trofesi Yat Yarışları 5. ayak mücadelesi sağanak altında start aldı

    Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen Marmaris MIYC Kış Trofesi Yat Yarışları'nın 5. ayak yarışları sağanak altında başladı. 34 yelkenli yat ve 300 sporcu yarışlara katıldı. Yatlar, rüzgara göre belirlenen parkurda mücadele etti ve finişe geldi. İlk gün hava şartları nedeniyle tek yarış yapıldı. Yarışlar yarın koy içi ve koy dışında gerçekleştirilecek yarışlarla tamamlanacak.

  • Niğde'de Uluslararası Resim Sergisi Açıldı
    17:33 Niğde'de Uluslararası Resim Sergisi Açıldı

    Niğde'de 8 ülkeden 21 sanatçının eserlerinin yer aldığı Uluslararası Resim Sergisi, Niğde Belediyesi Sanat Galerisi'nde açıldı. Vali Cahit Çelik, serginin açılışında yaptığı konuşmada, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerine vurgu yaptı. Sergi, 3 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.

  • Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    17:33 Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, meclis toplantısında yaptığı açıklamada, trafik sorununu çözmek için çalışacaklarını belirtti. Meclis toplantısında 23 gündem maddesi görüşüldü ve komisyon üyeleri seçildi.

  • Manisa Belediye Başkanı Lüks Makam Odası Hakkında Konuştu
    17:29 Manisa Belediye Başkanı Lüks Makam Odası Hakkında Konuştu

    Manisa Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, AKP'li eski başkan Mehmet Çerçi'nin yaptırdığı lüks makam odası hakkında açıklamalarda bulundu. Balaban, imkanlarının olduğu an daha mütevazı bir makam odasına geçmeyi istediğini söyledi.

  • Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü, Patnos YİBO oyuncularını kutladı
    17:28 Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü, Patnos YİBO oyuncularını kutladı

    Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Erzurum'da düzenlenen Okul Sporları Yıldız Erkekler Futsal Bölge Müsabakalarında grup birincisi olan Patnos YİBO oyuncularını tebrik etti. Kökrek, oyuncuların gösterdiği azim ve mücadeleden gurur duyduğunu belirterek, başarılarının devamını diledi.


Advertisement