Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dünyanın önde gelen müteahhitlik firmalarının gelirlere göre sıralandığı ENR Top 250 listesinde 43 Türk firmasının yer alması yurt dışı müteahhitlik sektörümüzün başarıdan başarıya koştuğunu göstermesi açısından önemlidir" ifadesini kullandı.

22.08.2015 22:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dünyanın önde gelen müteahhitlik firmalarının gelirlere göre sıralandığı ENR Top 250 listesinde 43 Türk firmasının yer alması yurt dışı müteahhitlik sektörümüzün başarıdan başarıya koştuğunu göstermesi açısından önemlidir" ifadesini kullandı.

Bakan Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record'ın (ENR) dünyanın önde gelen müteahhitlik firmalarının uluslararası piyasalarda bir önceki yılda elde ettikleri gelirlere göre sıralandığı ENR Top 250 listesinde 43 Türk firmasının yer aldığını belirtti.

Söz konusu listede bu yıl 43 firmanın yer almasının yurt dışı müteahhitlik sektörünün başarıdan başarıya koştuğunu göstermesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Firma sayısı itibarıyla yıllardır bulundukları ikincilik kürsüsündeki yerini koruyan yurt dışı müteahhitlik sektörümüz, Türkiye'nin yurt dışında tanınan en önemli marka sektörlerinin başında gelmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Müteahhitlik firmalarının 2014 yılı uluslararası proje gelirlerine göre hazırlanan "ENR Top 250 Listesi 2015'de ilk 100 firma arasında 8 Türk firması, toplamda 250 firma içinde ise 43 Türk firmasının bulunduğuna dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu rakam ile Türk müteahhitlik firmaları listede toplam 65 firma ile birinci sırada yer alan Çin'in ardından 2. sıradaki yerini sağlamlaştırdı. Aynı listede 2014 yılında 42 Türk müteahhitlik firması yer alıyordu. ENR Top 250 Listesi 2015'te yer alan Türk müteahhitlik firmalarının uluslararası pazarlarda elde ettikleri gelirler 29,3 milyar dolar oldu. Böylece Türk müteahhitlik firmaları gelirlerini bir önceki döneme göre yüzde 43,4 artırdı. Türk müteahhitlik firmalarının gelirlerinin listedeki firmaların toplam gelirleri içerisindeki payı yüzde 3,8'den yüzde 5,6'ya çıktı."

Bölgeler itibarıyla uluslararası proje gelirlerinde Sahraaltı Afrika'da yüzde 14,7, Kuzey Afrika'da yüzde 12,4 oranında artış gerçekleştiğini bildiren Zeybekci, uluslararası proje gelirlerinde Avrupa'da yüzde 10,4, Latin Amerika'da yüzde 7,2, Ortadoğu ve Asya pazarlarında ise yüzde 6,3 oranında düşüş kaydedildiğini aktardı.

"Sektör bölgesel gelişmelerden doğrudan etkileniyor"

Türk müteahhitlik sektörünün, bölgesel ve uluslararası gelişmelerden doğrudan etkilendiğine işaret eden Zeybekci, Libya, Irak, Suriye ve diğer Ortadoğu coğrafyasında yaşanan sıkıntılar sona erdiğinde müteahhitlik sektörünün daha büyük projelere imza atacağına, bu ülkelerin gelişmesi, kalkınması ve yeniden inşasında büyük rol oynayacağına inandığını kaydetti.

Bakan Zeybekci, "Listede yer alan firmalarımız başta olmak üzere yurt dışı Türk müteahhitlik sektörümüzü başarılarından dolayı tebrik ediyor, projeleri bol olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

İlk 100 arasında 8 Türk firması var

Açıklamada yer alan bilgilere göre, Türk firmalarının 2013 yılında uluslararası pazarlarda elde ettikleri gelirler 20,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Listenin ilk 100'ü arasında 8 Türk firması yer alıyor. Listede 18'inci sırada Öztürk, 37'nci sırada Rönesans, 62'nci sırada Polimeks, 65'inci sırada ENKA,  82'nci sırada TAV, 89'uncu sırada Çalık, 90'ıncı sırada Tekfen ve 92'nci sırada Ant Yapı bulunuyor.

Türk firmalarının 2014 yılında en fazla gelir elde ettikleri pazarlar sırasıyla, 10,4 milyar dolar ile Ortadoğu, 7,6 milyar dolar ile Rusya Federasyonu'nun da içerisinde yer aldığı Avrupa, 6,3 milyar dolar ile Türk Cumhuriyetlerinin de yer aldığı Asya ve 4,7 milyar dolar ile Afrika pazarlarından oluşuyor.

Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasının 65'i ise Çin firmasından oluşuyor. Listede Çin'i 43 firma ile Türkiye, 32 firma ile ABD takip ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement