Ekonomi Bakanı Zeybekci Hakkındaki Gensoru - Son Dakika
Politika

Ekonomi Bakanı Zeybekci Hakkındaki Gensoru

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Türkiye'de ekonominin iyi gitmediğini, sorunları kaynağının büyüme modeli olduğunu söyledi.

18.03.2015 19:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Türkiye'de ekonominin iyi gitmediğini, sorunları kaynağının büyüme modeli olduğunu söyledi.

Sarı, TBMM Genel Kurulu'nda, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci hakkında verilen Gensoru üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de ekonominin iyi gitmediğini ileri sürerek, "AKP iktidarları boyunca Türkiye'nin büyüme rekorları kırdığı söylemi doğru değildir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri yılda ortalama yüzde 5 büyürken, AKP iktidarları döneminde ise yüzde 4,8 büyümüş. Türkiye hem tarihsel ortalamalar kadar büyümedi hem de gelişmiş ülkelerden daha az büyüdü. Büyüme son üç yılda ise çok çok düştü, işsizlik arttı" dedi.

Ekonomide yaşanan sorunların kaynağının büyüme modeli olduğunu savunan Sarı, büyüme modelinin ihracata değil ithalata bağlı olduğunu ve cari işlemler açığı verdiğini ifade etti. Sarı, şöyle konuştu:

"Bir birim büyümek için verilen cari işlemler açığı sürekli artıyor. Türkiye bunu taşıyamaz. Bu Türk ekonomisinin yapısal sorunudur ve bir an önce ele alınmalıdır. Bu model sürdürülemez ve bir an önce radikal müdahalelerde bulunmak gerekir. Maastricht kriterlerini tutturmuş görünüyorsunuz ama toplam borçluluk artıyor.  2002 yılında özel sektörün sadece 43 milyar dolar borcu vardı. Yani, Cumhuriyet kurulduğundan 2002 yılına kadar gelen bütün hükümetlerde özel sektörde 43 milyar dolar stok borç birikmişti. Sizin döneminizde bu, 278 milyar dolara çıktı, en az 5-6 kat. Bu gayet normal. Bir balon gibi düşünün, ekonominin bir tarafını sıkıyorsunuz, kamu sektörünü sıkıyorsunuz, kamu borçlanmıyor ama ekonominin borç yaratma dinamiği devam ediyor, o zaman balonun öbür tarafı şişiyor. Balonun öbür tarafı kim, özel sektör... Bize ne diyemezsiniz. 2001'de olduğu gibi bir sabah kalkıverirsiniz ki özel sektör borçları kamu borçları haline dönüşmüş. Bu ekonominin kırılganlığını artırıyor. Paranın yönü değişiyor. Para güvenli limanlara gidiyor. Faiz tartışmalarına buradan bakacağız. Ulusal para yüzde 10 değer kaybetti. Bunun reel sektöre zararı 18 milyar dolar. Bunu reel sektöre yaşatmaya kimsenin hakkı yok. İdeolojik ve siyasal duruşumuzu bir tarafa bırakalım."

Faiz tartışmalarına işaret eden Sarı, "Merkez Bankası zor durumda; bir yandan siyasal iktidarın baskısı, bir yandan piyasanın gerekleri....Faizi aşağıya indirelim diye Merkez Bankası'nın bağımsızlığına halel getirip baskı yaratmak bir müddet sonra ikincil piyasada faizlerin yükselmesine neden oluyor" görüşünü  savundu.

-"2014'teki doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüzde 70'e yakını AB kaynaklı..."

AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz de Ekonomi Bakanlığı'nın ekonomide hedeflere ulaşılmasına destek verdiğini belirterek, ekonomideki tek başarının büyüme olmadığını, ihracatta tüm zamanların rekorunun kırıldığını söyledi.  "Sayın Bakan'a verilen Gensoru'nun sebebi, niye ihracat rakamlarının bu kadar arttığı..." diyen Demiröz, iki yılı  aşkındır süren teşvik sistemi sayesinde yatırımlar açısından önemli kazanımlar elde edildiğini vurguladı.

Demiröz, "Artık Türkiye'yi katma değer yaratmayan, düşük teknoloji ve montaja dayalı yatırımların gerçekleştirildiği fasoncu edilgen ülke olmaktan çıkarıyoruz. Bu anlayışla hazırladığımız teşvik sistemi, sanayimizin ihtiyaç duyduğu yapısal dönüşümün sağlanması ve dışa bağımlı üretim çıkmazından kurtulması açısından kullandığımız önemli bir enstrümandır. Ülkemize 2002 yılına kadar toplam 14, 6 milyar doğrudan yabancı yatırım gelmişken, 2003 başından bugüne kadar 150 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım girişi olmuştur. 2014'teki doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüzde 70'e yakını AB kaynaklıdır" diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı'nın amacının yatırımcılara daha uygun yatırım ortamı oluşturmak olduğuna işaret eden Demiröz, bugüne kadar olduğu gibi özel sektörle birlikte bu amaç doğrultusundaki çalışmaların gelecek dönemde de devam edeceğini kaydetti.

Demiröz, 2014 yılında  ithalat cephesinde de sevindirici gelişimeler elde edildiğini belirterek, dış ticaret açığının azaltıldığını ifade etti. Demiröz, "Nihat Zeybekci yönetiminde Ekonomi Bakanlığı ülke ekonomisini hem küresel hem de bölgesel sorunlara rağmen sağlam şekilde yönetmeye devam ediyor" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ekonomi Bakanı Zeybekci Hakkındaki Gensoru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement