Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Rusya ve Türkiye Birbirinin Rakibi Asla Değil, Birbirini Tamamlamada İse... - Son Dakika
Genel

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Rusya ve Türkiye Birbirinin Rakibi Asla Değil, Birbirini Tamamlamada İse...

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Rusya ve Türkiye birbirinin rakibi asla değil, birbirini tamamlamada ise büyük imkanlara sahip" "Enerji alanında büyük yatırımların bu sene hayata geçirildiğini hep beraber göreceğiz"İZMİR - 86.

18.08.2017 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Rusya ve Türkiye birbirinin rakibi asla değil, birbirini tamamlamada ise büyük imkanlara sahip"

"Enerji alanında büyük yatırımların bu sene hayata geçirildiğini hep beraber göreceğiz"

İZMİR - 86. İzmir Enternasyonal Fuarı basın toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, fuarın partner ülkesi olan Rusya ve Türkiye'nin birbirinin asla rakibi olmadığını ancak birbirini tamamlayacak büyük imkanlara sahip olduğunu söyledi. Fuarın ana temasının enerji olduğunu vurgulayan Zeybekci, bu sene içerisinde enerji alanında büyük yatırımların olacağını belirtti.

Bu akşam kapılarını açacak olan 86. İEF'in basın toplantısı; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve 26 ülkeden temsilcilerin katılımı ile yapıldı. Rusya Federasyonu'na bu yılki İEF'e katılım göstermeleri için ısrarda bulunduğunu kaydeden Zeybekci, "Kendilerine çok ısrar ettim. 'Bu seneki tarihi İzmir Fuarı'na Rusya'nın katılmasında büyük bir anlam var' dedim. Kendileri kısa sürede katılma kararı aldı. Bunun Türkiye'de çok büyük bir karşılık bulduğunu kendileri de fark edeceklerdir. Kendileri bu toplantıdan sonra Rusya ile ortak iş forumu düzenleyeceğiz 500 Türk iş adamı 250 Rus iş dünyası temsilcileri ile bir araya gelecek. Rusya ve Türkiye arasındaki iş forumu ile İzmir'in canlı ruhunu aramızdaki ikili ilişkilere yansıtacağız. Rusya ve Türkiye birbirinin rakibi asla değil, birbirini tamamlamada ise büyük imkanlara sahip" dedi.

Enerji alanında büyük yatırımlar

İzmir'in 10 bin yıldan bu yana bu coğrafyanın Asya'nın Avrupa'ya; Avrupa'nın Asya'ya açılan kapısı olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, şöyle devam etti: "İzmir, İpek Yolu'nun denize ilk ulaştığı liman olmuştur. İzmir çok özellikli bir şehirdir. 5 bin civarında ihracatçımız, 13 aktif organize sanayi bölgemiz, iki serbest bölgemiz, iki teknoloji geliştirme bölgemiz İzmir'i ayrı merkez haline getiriyor. Türkiye G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 3. ülke konumunda. Türkiye fırsatlar ülkesi. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar Türkiye, en çok enerji yatırımının yapılacağı ülke olacaktır. Ulaştırma, haberleşme, savunma, tarım ve inşaat teknolojileri ile fırsatlar ülkesidir. Dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemini de enerji alanında bu sene itibariyle kullanacağız. Enerji alanında büyük yatırımların bu sene hayata geçirildiğini hep beraber göreceğiz."

"Enerji, Rusya ve Türkiye'nin işbirliğinin temeli"

Rusya Federasyonu ve Türkiye olarak çok yönlü işbirliğini geliştirdiklerini vurgulayan Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak da, "İşbirliğimizi geliştiriyoruz. Biz bununla birlikte ikili, ticari ve ekonomik işbirliğini sürekli geliştiriyoruz. Ticaret hacmi ilk yarısında yüzde 28 oranında arttı. İkili işbirliğinin ana alanlarında da gelişmeler sağlandı. Bu fuar doğrudan diyalog kurmak amacıyla çok iyi bir alandır. İş çevreleri temaslarını geliştirebiliyorlar. Fuarın ana temaları olan enerji ve inovasyon konuları, dünyanın enerji alanında gelişme isteğini yansıtıyor. Enerji, Rusya ve Türkiye'nin işbirliğinin temelini oluşturuyor" diye konuştu. Novak, Putin'in isteği üzere 300'den fazla heyetle İEF'e katıldıklarını belirtti.

"Çıta biraz daha yükseldi"

Geçen sene düzenlenen İEF ile bir sıçrama yaptıklarını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "Bu sene Rusya Federasyonu'nun partner ülke olmasıyla çıta biraz daha yükseldi. Merkezi Hükümetimiz, Ekonomi Bakanlığımız, diğer bakanlıklarımız ve İzmir'in dinamikleri ile İEF'e bu sene ayrı bir güç ve destek verdik. Onur konuğu ilimiz de Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Muğla. Ekonomi Bakanlığımızın himayesinde düzenlediğimiz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB, KOSGEB, EİB, EBSO, İTO, İzmir Ticaret Borsası gibi katılımcılarla, onların destekleriyle Türkiye-Rusya işbirliği ilişkileri başkanları ve üyeleri ile ayrıca ana sponsorumuz Vestel ve inovasyon sponsorumuz Folkart'a çok teşekkür ediyoruz. 109 yabancı olmak üzere 411 katılımcı ağırlıyoruz. Başta Rusya olmak üzere Vietnam, Kosova, Azerbaycan gibi 26 ülkeden temsilci var. Enerji ana temamız kapsamında yerli ve yabancı güçlü firmalar fuara katılım gösteriyor. İEF, koskoca bir çınardır. Sıradan bir fuar organizasyonu değildir. Atatürk'ün önemli miraslarından biri olarak gerçekleştiriyoruz."

Türk ve Japon bankaları arasında anlaşma

Konuşmaların ardından Eximbank ve Japonya'daki Nixi bankası arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında yatırımcıya yönelik Eximbak'ın Türkiye'deki Japonlara, Nixi bankasının ise Japonya'daki Türklere destek sağlayacağı ifade edildi. İmza töreninden sonra hatıra fotoğrafı çekildi. Protokol, daha sonra Türkiye ve Rusya arasındaki ortak iş forumu toplantısına geçti. Burada, 500 Türk iş adamının ve 250 Rus iş dünyası temsilcileri ile ikili görüşmeler yapılacağı belirtildi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Rusya ve Türkiye Birbirinin Rakibi Asla Değil, Birbirini Tamamlamada İse...
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Rusya ve Türkiye Birbirinin Rakibi Asla Değil, Birbirini Tamamlamada İse... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor
    06 Nis Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor

    Adana'da hasat başlayan turfanda soğanın fiyatlarının bayramdan sonra düşmesi bekleniyor. Bu yıl Adana'da verim düşüklüğü yaşanan soğanlarda, bayramdan sonra sökülecek olanların daha yüksek verim getirmesi bekleniyor. Türkiye genelindeki depolarda soğan stoklarının azaldığı belirtiliyor. Tarladaki fiyatlar şu anda kilogramı 18-20 lira arasında değişiyor. Ramazan Bayramı'ndan sonra fiyatların düşmesi ve ihracat kapılarının açılması bekleniyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı
    06 Nis Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 2 milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Komisyonu arasında yapılan değişiklikleri içeriyor. Ayrıca, Ankara'da imzalanan Tarım ve Kırsal Kalkınma için IPARD III Yardımı 2021-2027 Finansman Anlaşması da onaylandı.

  • TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu
    06 Nis TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu

    Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şubesi üyeleri, TBD Eskişehir Şube Başkanı Barış Günaydın'ın konuşmasıyla başlayan bir iftar programında bir araya geldi. Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu ve Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu'nun da katıldığı iftarda, bilişim sektörüyle ilgili gelişmeler ele alındı.

  • İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı
    06 Nis İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı

    İstanbul Boğazı'nda sabah saatlerinden itibaren etkili olan sis nedeniyle İstanbul Boğazı çift yönlü ve geçici olarak askıya alındı. Sis nedeniyle bazı yerlerde görüş mesafesi de zaman zaman düştü. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Boğaz hattının çift yönlü olarak gemi trafiğine kapandığı öğrenildi.

  • İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi
    06 Nis İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi

    İstanbul'un bazı bölgelerinde sis etkili olurken, Sarıyer'de Boğaz'da sis bulutları görüntülendi. Şehir Hatları tarafından yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle bazı vapur seferlerinin iptal edildiği duyuruldu.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale
    06 Nis Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale

    Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheli cisim ve patlayıcı düzeneklere müdahale ediyor.

  • Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor
    06 Nis Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde geçen yıl batan Kafkametler gemisinin kayıp 7 mürettebatını bulma çalışmaları hala devam ediyor. Geminin enkazının kaldırılması için özel bir şirket tarafından çalışmalar sürdürülüyor.

  • Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi
    06 Nis Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi

    Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesinde gerçekleşen belediye başkanlığı seçimi iptal edildi. İl Seçim Kurulu, kısıtlı 2 kişinin oy kullanmasına itiraz üzerine seçim tekrarına karar verdi.

  • Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak
    06 Nis Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak

    Cumhurbaşkanı Kararı ile Keban ile Malatya arasında tesis edilecek enerji iletim hattı projesi kapsamında bazı taşınmazlar kamulaştırılacak. Proje kapsamında güzergah değişikliği yapılması gerektiğinden 220 numaralı direk yeri mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisi ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürlüğü tarafından acele istimlak edilecek.

  • Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor
    06 Nis Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, bayram tatili boyunca ülkede hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında ve yer yer altında seyredeceğini, yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış olacağını açıkladı. Vatandaşların bu duruma dikkat etmeleri ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarını takip etmeleri gerektiği belirtildi.

  • TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin
    06 Nis TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin

    TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bayram tatilinde şehirlerarası yolculuk yapacak vatandaşlara trafik kurallarına uymaları konusunda uyarıda bulundu. Palandöken, geçmiş yıllarda bayram ziyaretlerinde meydana gelen kazaların büyük bir çoğunluğunun ihmallerden kaynaklandığını belirterek, sürücülerin aşırı hız, alkollü direksiyon başına geçme, emniyet kemeri takmama gibi hatalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen trafik kaza kara noktalarını incelemeleri gerektiğini vurguladı.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı
    06 Nis Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı

    Yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, personeliyle bayramlaşmaya başladı. Başkan Akın, tüm personelle bir araya gelerek çalışmalarında kolaylıklar diledi ve Balıkesir için birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.


Advertisement