Ekonomi Bakanı Zeybekci, Tekirdağ'da - Son Dakika
Güncel

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Tekirdağ'da

Zeybekci: ''Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık''

24.12.2014 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık" dedi.

Ergene ilçesi Karamehmet Mahallesi'ndeki Avrupa Serbest Bölgesi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi alan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, serbest bölgelerin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son derece önemli olduğunu söyledi.

Dünyada  artık serbest bölgelerin çok daha yeni türevlerinin gündemde olduğunu, serbest bölgelerin çok daha başka boyutlara geçtiğini anlatan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Serbest bölgeler dünyada çok başka amaçlar için de kullanılıyor artık. Ülkeler sermaye çekmek için sermayeye farklı imkanlar sağlamak için sermayeye ve ülkelerine ve bölgelerine uluslararası rekabet alanında çok farklı avantajlar kazandırmak için çok farklı şekillerle, farklı enstrümanlarla kullanıyor. Serbest bölgeleri kimi yerlerde serbest şehirler haline getiriyor. Kimi bölgelerde kimi ülkeler serbest bölgeleri sadece bir alanda onları entegre ediyor. Birçok ülkede artık serbest bölgeler, serbest binalar haline dönüşüyor, serbest fabrikalar haline dönüşüyor. Noktasal şekilde artık belirli bir yerde onları bloke etmeden birçok yerlere artık bunları aktarıyor."

Kanunda değişiklik yapılacak

Zeybekci, birçok ülkenin artık serbest bölgelerle ilgili yaptığı çalışmalarda çok ileri boyutta teşvikler verdiğini aktardı. Türkiye'nin de serbest bölgeler açısından durumunu değerlendiren Zeybekci, şunları anlattı:

"Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık ama bir süre sonra maalesef Avrupa Birliği çekinceleri ile Avrupa Birliği mevzuatına aykırı bir kurum olarak görülmeye başlandığı için de serbest bölgelerle ilgili bir gerileme dönemi yaşandı. Biz bu dönemde serbest bölgeleri yeniden değerlendiriyoruz."

Zeybekci, serbest bölgeler çalıştayı yaptıklarını ve eksikleri tekrar gözden geçirdiklerini aktardı. Serbest Bölgeler Kanunun'da gerekli değişiklikleri yapmak üzere bir çalışmaları olduğunu, çalışmada da son noktaya geldiklerini aktaran Zeybekci, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde yani hazirandan önce bu yasama döneminde serbest bölgeler kanununu tekrar rehabilite etmek, yenilemek o çağdaş serbest bölgelerdeki avantajlardan olabildiğince bu serbest bölgeler kanununa ilave etmek ve şu anda serbest bölgelerdeki şirketlerin bizden istedikleri en az 5 - 6 ana düzenleme var. Bunları yerine getirerek kanunu yeniden yapılandıracağız."

Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Bakan  Zeybekci, toplantı sonrasında bölgedeki  uluslararası ihracat yapan firmayı ziyaret etti, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ekonomi Bakanı Zeybekci, Tekirdağ'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.


Advertisement