Eksantrik Fabrikasında 'Milli Uzay Aracı' Parçası Üretilmesi Hedefleniyor - Son Dakika
Ekonomi

Eksantrik Fabrikasında 'Milli Uzay Aracı' Parçası Üretilmesi Hedefleniyor

SİVAS'ta faaliyet gösterilen, dünyaca ünlü çok sayıda otomotiv firmasıyla çalışılan ve 40'ın üzerinde ülkeye eksantrik milin gönderildiği Eksantrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nce (ESTAŞ) Hindistan ile Brezilya pazarına ihracata başlandı.

23.03.2018 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİVAS'ta faaliyet gösterilen, dünyaca ünlü çok sayıda otomotiv firmasıyla çalışılan ve 40'ın üzerinde ülkeye eksantrik milin gönderildiği Eksantrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nce (ESTAŞ) Hindistan ile Brezilya pazarına ihracata başlandı. Siparişlerin ülkelere yetiştirilmesi için ayrı bölümün açıldığı fabrikanın yetkilileri, 2071 yılında yerli uzay aracının parçalarını üretmeyi hedef olarak belirledi.

Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren ESTAŞ'ta; Volvo, Renault, Nissan, Mitsubishi, Scania gibi dünyaca ünlü firmaların ürettiği otomobiller ile ağır vasıtalar, lokomotifler ve gemi jeneratör motorlarının eksantrik mili (kam mili) imal ediliyor. Eksantrik mili, ABD, Fransa, Almanya ve İsveç'in de aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde ülkeye satılıyor. ESTAŞ yetkililerince kurulan yeni fabrika ile artık Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gibi büyük pazarlara da açılmaya başlandı.

ESTAŞ Genel Müdürü Osman Mavuş, "Bu fabrikamız 'S1' tabir ettiğimiz fabrikamız. Bir önceki ESTAŞ'ın kampüsü dışında kalan bir fabrika. Bu yeni fabrikamızda üretim planlıyoruz. Şu anda bir hattını yüzde 90 oranında gerçekleştirdik. Ana fikri burada çıkacak maliyeti düşük ürünleri gelişmekte olan ülkelere özellikle Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gibi büyük pazarlara ihraç etme gücünün artırılmasıdır. Daha az insanla daha yüksek kalitede ve daha fazla ürün çıkarabilmektir. Bu anlamda çok ciddi inovasyon çalışmalarımız tamamlandı. Şu anda buradan Hindistan'a ürünümüz gidiyor. Hindistan'ın Chennai şehrindeki bir Renault ve Nissan'ın fabrikasına gidiyor. Hindistan'da ithal edilen tek parça da eksantrik milidir. Diğer bütün parçaları Hindistan yerli olarak üretiyor; fakat motorun en önemli parçası olan eksantrik mili Sivas'ta ESTAŞ'ta üretiliyor" dedi.

'100 BİN CİVARINDA BÜRÜN ÇIKARACAĞIZ'

Yeni fabrikanın hizmete alınmasıyla üretimde artışın sağlanacağını kaydeden Mavuş, "Fabrikamız tamamlandığında burada ayda 100 bin adet civarında bir ürün çıkaracağız. Burası Hindistan, özellikle Rusya ile uçak krizinden sonra düzelen ilişkiler sonrasında Rusya'dan ciddi talepler oluşmaya başladı. Ayrıca Brezilya'daki fabrikalara da buradan hitap edeceğiz. Son zamanlarda Volvo ile yaptığımız bir anlaşma var. Çin grubuna üretim yapılacak. ESTAŞ her sene yüzde 20 ve 30 civarından hem istihdam yönüyle hem de üretim ve ciro anlamında büyüyen bir şirket. Motorun kalbi eksantrik mili üretiliyor. Bunu motorun kalbi ve beyni gibi de düşünebiliriz" diye konuştu.

'2071 HEDEFİMİZ, YERLİ UZAY ARACININ PARÇALARINI ÜRETMEK'

2071 hedeflerinden birinin, uzay araçlarının parçalarını üretmek olduğunu da vurgulayan Osman Mavuş, şunları söyledi:

"ESTAŞ, 2023 hedeflerini şu anda garantiledi. Hatta çok üzerine çıktık. Cumhurbaşkanı'mızın önderliğinde bu zamana kadar uzun vadeli planlar yapamıyorduk; ama Cumhurbaşkanı'mızın en son yaptığı konuşmalardan ben çok etkilendim. 2071 yılını da gösteriyor. Türklerin biliyorsunuz Anadolu'ya girişinin bininci yıl dönümü. Biz de bunu düşünmeye başladık. Yani olmayacak bir şeyi düşünmeye başladık; ama düşündükçe neler olabilir, ESTAŞ nereye gidebilir bunlar aklımıza gelmeye başladı. Belki 2071 yılında ESTAŞ yerli uzay aracının parçalarını yapacak bir konuma gelecek. Biz bunları görmeyiz; ama fabrikamız birçok kişi ziyaret ediyor. 2071'de bizim minimum ESTAŞ'ı görmek istediğimiz yer Türklerin yaptığı uzay aracının birçok parçasının yapabilecek hale gelmesidir."

Fabrikaya, 2071 hedefleri doğrultusunda, astronot ve göktaşı gibi çeşitli görseller yerleştirildi.

- Sivas

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Eksantrik Fabrikasında 'Milli Uzay Aracı' Parçası Üretilmesi Hedefleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement