Ekvator Ginesi'nden, Fransa'ya "BM Yolsuzluk Sözleşmesi"nin ihlali davası - Son Dakika
Güncel

Ekvator Ginesi'nden, Fransa'ya "BM Yolsuzluk Sözleşmesi"nin ihlali davası

Ekvator Ginesi\'nden, Fransa\'ya "BM Yolsuzluk Sözleşmesi"nin ihlali davası

Ekvator Ginesi, Birleşmiş Milletler (BM) Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Fransa'ya karşı Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) dava açarak Mahkemeden geçici tedbirlere hükmetmesini istedi.

30.09.2022 23:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekvator Ginesi, Birleşmiş Milletler (BM) Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Fransa'ya karşı Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) dava açarak Mahkemeden geçici tedbirlere hükmetmesini istedi.

ICJ'den yapılan açıklamada, Ekvator Ginesi'nin Fransa aleyhine dava açtığı belirtildi.

Fransa'nın BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle ICJ'ye başvuran Ekvator Ginesi'nin, haksız şekilde müsadere edildiğini iddia ettiği taşınmazların Fransa'dan iadesini istediği kaydedildi.

Ekvator Ginesi'nin tedbir talepleri

Ekvator Ginesi, Cumhurbaşkanı'nın yardımcısı ve oğlu Teodoro Nguema Obiang Mangue aleyhine Fransa'da 2010'da başlatılan yolsuzluk soruşturması kapsamında el koyulan şirket ve taşınmazların 15 Eylül 2011 tarihinde Ekvator Ginesi'ne devredildiğini savundu.

Açıklamada, Mangue'nin şahsi mülkiyetinden çıktığı ve bu sebeple Ekvator Ginesi'nin, bu şirket ve taşınmazların müsaderesinin hukuksuz olduğu gerekçesiyle Fransa'dan iadesini istediği bilgisine yer verildi.

Açıklamada, Ekvator Ginesi'nin, Fransa Yargıtayı'nın Mangue'ye ait olduğunu düşündüğü Paris'in Foch Bulvarı'ndaki 42 numaralı binanın satışa çıkarılmasına karşı çıktığı ve satışın durdurulup taşınmazın kendilerine iade edilmesi için Divan'dan geçici tedbire hükmetmesini talep ettiği aktarıldı.

Ekvator Ginesi, Divandan, kamu fonlarına ait malvarlıklarını müsadere ederek Fransa'dan BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi kapsamındaki ihlallerine son vermesine hükmetmesini talep etti.

Divan "diplomatik dokunulmazlık" iddialarını reddetmişti

ICJ, Ekvator Ginesi'nin, "diplomatik dokunulmazlığın Fransa tarafından ihlal edildiği" iddiasıyla açtığı davadaki taleplerini 11 Aralık 2020 tarihli kararında reddetmişti.

Divan, Mangue'nin şahsi malvarlıklarını yolsuzluk soruşturması kapsamında müsadere edilmesinin önüne geçmek için "diplomatik dokunulmazlık" hakkının kötüye kullanıldığı gerekçesiyle Fransa'nın Paris'in Foch Bulvarı'ndaki 42 numaralı binanda yer aldığı birçok taşınır ve taşınmaza el koymasında ihlal tespit etmemişti.

Mangue'ye yönelik yolsuzluk soruşturmanın, "Ekvator Ginesi'nin iç işlerine müdahale olmadığı"nı ifade eden Divan, Foch Bulvarındaki binanın Ekvator Ginesi'nin diplomatik misyonu olamayacağını vurgulamıştı.

Fransa'daki yolsuzluk soruşturması

Fransız adli makamları, 2010'da Mangue hakkında yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla soruşturma başlattı.

İddiaya göre Mangue, Ekvator Ginesi'nin kamu kaynaklarından elde ettiği geliri Fransa'da yatırıma çevirerek kara para aklıyordu.

Ekvator Ginesi hükümeti, 15 Eylül 2011'de, Mangue'ye ait İsviçre merkezli 5 şirket ve bu şirketlerden birinin Fransa'daki iştirakine bağlı Paris'in Foch Bulvarın'daki 42 numaralı binayı satın almış ve bazı misyon şefliklerini bu binaya taşımıştı.

Fransız makamları, bu binanın Mangue'nin yolsuzluktan sağladığı gelirle satın alındığı ve soruşturma neticesinde müsadere edilmesini için dokunulmazlık manevrasına başvurduğunu düşünerek binaya el koymuştu.

Ekvator Ginesi, Paris Temyiz Mahkemesi'nin Mangue'ye 3 yıl tecilli hapis ile 30 milyon avro para cezası ve Ekvator Ginesi'ne devredilen malvarlıklarının müsaderesine hükmetmesinin ardından Viyana Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Haziran 2016'da ICJ'de dava açmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ekvator Ginesi'nden, Fransa'ya 'BM Yolsuzluk Sözleşmesi'nin ihlali davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de firari hükümlü yakalandı
    12:43 Denizli'de firari hükümlü yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde çeşitli suçlardan hakkında 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, çarşı ve mahalle bekçileri tarafından yakalandı. Şahsın dolandırıcılık, kasten öldürme ve yaralama suçlarından arandığı belirlendi. Yakalanan hükümlü, emniyet işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Denizli'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı
    12:41 Denizli'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı

    Denizli'de İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, bir şüpheli tutuklandı. Ekipler, yabancı uyruklu A.D'nin üzerinde yaptıkları aramada 836 gram reçine esrar ele geçirdi. Zanlı, adliyeye sevk edilerek tutuklandı.

  • Samsun'da Para Karşılığı Barbut Oynayan 7 Kişiye Cezai İşlem
    12:40 Samsun'da Para Karşılığı Barbut Oynayan 7 Kişiye Cezai İşlem

    Samsun'da bir kafede para karşılığı barbut (kumar) oynandığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda 7 kişi suçüstü yakalandı. Olayda kullanılan para ve kumar malzemelerine el konulurken, her bir kişiye 6 bin 425 TL para cezası kesildi. İş yeri sorumlusu hakkında ise yasal işlem başlatıldı.

  • İstanbul'da Kuaförlük Yapan Kadın, Köyde Hayvan Yetiştiriciliği ve Seracılıkla Huzur Buluyor
    12:39 İstanbul'da Kuaförlük Yapan Kadın, Köyde Hayvan Yetiştiriciliği ve Seracılıkla Huzur Buluyor

    İstanbul'da uzun yıllar kuaförlük yapan Nuray Onsekiz, stresli şehir hayatından kurtulmak için Düzce'deki köyüne yerleşti. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve seracılıkla uğraşan Onsekiz, aradığı huzuru doğada bulduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı desteklerle işini sürdüren Onsekiz, çiftçilik yapmanın gerekliliğine dikkat çekerek, köylerdeki çiftçilere üretmeyi bırakmamaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı
    12:39 Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmasıyla 3 tarihi çeşmeden yeniden su akmaya başladı. İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tarihi çeşmelerin özgün yapıları korunarak restore edildi. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi de çalışmalar kapsamında su bağlantılarını gerçekleştirdi. Elazığ Caddesi'nde bulunan Kurtoğlu Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

  • Antalya'da çıkan silahlı çatışmada 25 şüpheli adliyeye sevk edildi
    12:37 Antalya'da çıkan silahlı çatışmada 25 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir kafede çıkan silahlı çatışmada 19 kişi yaralandı. Gözaltına alınan 25 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Olayın güvenlik kameraları tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Seferihisar Belediyesi Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını Hizmete Açtı
    12:37 Seferihisar Belediyesi Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını Hizmete Açtı

    Seferihisar Belediyesi, Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını hizmete açarak çocukların eğitim ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

  • Xiaomi, yeni enerjili araç SU7'yi satışa çıkardı
    12:34 Xiaomi, yeni enerjili araç SU7'yi satışa çıkardı

    Çinli teknoloji firması Xiaomi, kendi geliştirdiği ilk yeni enerjili araç olan SU7 modelini Perşembe günü satışa çıkardı.

  • Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Danimarka'da spor kuruluşları ve spor kulüpleri ile bir araya geldi
    12:34 Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Danimarka'da spor kuruluşları ve spor kulüpleri ile bir araya geldi

    Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmet Müdürü Aydın Çetin ve Proje Koordinatörü Özgür Özdemir, Sosyal İçerme İçin Spor Projesi kapsamında yapılacak işbaşı ve gözlem faaliyetlerinin hazırlığı için Danimarka'da spor kuruluşları ve spor kulüpleri ile bir araya geldi. Proje kapsamında çalışan personelin hareketliliğini sağlamak amacıyla 10 kişilik bir ekiple nisan ayında Danimarka'ya gidileceği belirtildi.


Advertisement