El Ele Engelsiz Türkiye" Paneli - Son Dakika
Kültür Sanat

El Ele Engelsiz Türkiye" Paneli

Buca Belediyesi ile merkezi Almanya'da bulunan "El Ele Avrupa Engellilere ve Yaşlılara Yardım Konfederasyonu" iş birliğinde "El Ele Engelsiz Türkiye" paneli düzenlendi.

05.11.2017 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Buca Belediyesi ile merkezi Almanya'da bulunan "El Ele Avrupa Engellilere ve Yaşlılara Yardım Konfederasyonu" iş birliğinde "El Ele Engelsiz Türkiye" paneli düzenlendi.

Şirinyer Engelliler Parkı Yetişkin Eğitim Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan El Ele Avrupa Engellilere ve Yaşlılara Yardım Konfederasyonu Başkanı Cengiz Hocazade, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon engelli vatandaşın yaşadığını, buna rağmen kentlerin engelli vatandaşların dışarıya çıkmasına uygun olmadığını kaydetti.

Şehirlerde engellilerin kaldırımları kullanarak dahi bir yerden bir yere gitme şansının bulunmadığına dikkati çeken Hocazade, "Toplumdaki her bir bireyin engellilerin sorunlarını dile getirme sorumluluğu var. Engellilerin yaşamını merak edenler onlarla bir gün geçirsin." dedi.

Engelli ve yaşlı vatandaşlara sahip çıkmanın sosyal devletin gereği olduğuna işaret eden Hocazade, ilk defa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın engelli çocuklar ve aileleri ile ilgili bir çalışma yaptığını vurguladı.

Hocazade, akülü araba kullanan engellilerin teknik servis bulma sorunu yaşadığını, sadece dört ilde bu teknik servislerin mevcut olduğunu kaydederek konuya duyarlı olunmasını talep etti.

Engelli bir birey olarak yaşadığı deneyimleri anlatan tiyatro oyuncusu Erman Eranıl ise, "Ben konservatuara gitmek istemiştim ama engelli olduğum için alınmadım. Daha sonra kabiliyetimi fark eden arkadaşlarım sayesinde tek kişilik komedi oyunu sahneliyorum.

Engelliler kendileri ile barışık insanlardır, kendi engelleriyle ilgili espri yaparlar ama bazı söylemler var, 'körle yatan şaşı kalkar' gibi bunlar bizi incitiyor. Bazı atasözleri ve deyimlerde bedensel engellilerin kullanılmasından rahatsızlık duyuyoruz." şeklinde konuştu.

Engelli vatandaşlar ile ailelerinin ilgi gösterdiği panelde Buca Engelliler Dernek Başkanı Harun Kara da engellilerin durumlarına ilişkin bir raporu ilgili bakanlığa göndereceklerini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat El Ele Engelsiz Türkiye' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement