Elazığ Avrupalı İlçede Kiralar Artık Döviz Değil TL Üzerinden Ödenecek Hd - Son Dakika
Güncel

Elazığ Avrupalı İlçede Kiralar Artık Döviz Değil TL Üzerinden Ödenecek Hd

Avrupalı ilçede kiralar artık döviz değil TL üzerinden ödenecekELAZIĞ'ın, nüfusunun büyük kısmı Avrupa'da yaşadığı için, "Avrupalı ilçesi" olarak bilinen ve kira başta olmak üzere bir çok parasal işlemin Dolar ve Avro üzerinden yapıldığı Karakaçon ilçesinde başlatılan kampanya ile artık...

14.08.2018 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupalı ilçede kiralar artık döviz değil TL üzerinden ödenecek

ELAZIĞ'ın, nüfusunun büyük kısmı Avrupa'da yaşadığı için, "Avrupalı ilçesi" olarak bilinen ve kira başta olmak üzere bir çok parasal işlemin Dolar ve Avro üzerinden yapıldığı Karakaçon ilçesinde başlatılan kampanya ile artık kiraların ve diğer işlemlerin Türk lirası üzerinden gerçekleşitirileceği belirtildi. Kampanyaya öncülük eden Karakoçan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tahsin Aydın, daha önce 250 Avro'ya kiraya verdiği işyerinin kiracısını arayarak bundan böyle kendisinden kirayı Türk lirası olarak alacağını söyledi.

İkinci Dünya savaşından sonra özellikle 1950'li yıllarda Almanya başta olmak üzere Hollanda, Fransa, İngiltere, ABD, Avusturya, Avusturalya, Belçika gibi ülkelere göçederek oturma ve çifte vatandaş hakkı elde eden Karakoçanlılar, yerleştikleri ülkelerde işyeri açarak buralarda yaşamaya başladı. Köylerle birlikte 33 bin nüfusa sahip olan Karakoçanlılar'ın yüzde 70'i Avrupa'daki çeşitli ülkelerde yaşıyor. Fazla bir gelir kaynağı olmayan ilçe halkının geçimi ise Avrupa'da yaşayan Karakoçanlılar'ın gönderdiği dövizle yapılıyor. Doların yükselmesi karşısında değer kaybeden Türk lirasına destek için Karakoçan'da kampanya başllattıldı. Avrupa kültürü ile yetişen ve tüm işlemleri döviz üzerinden yapıldığı ilçede artık her türlü işlem Türk Lirası üzerinden yapılması kararlaştırıldı. Başlatılan kamyanyaya öncülük eden Karakoçan Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Tahsin Aydın, kendine ait olan ve 250 euro karşılığında kiraya verdiği dükkanının ücreti için kiracısı ile görüşerek bundan böyle kirayı Türk lirası olarak alacağını söyledi..

Kiracısı ile anlaşması sonrasında konuşan Başkan Aydın, "Türk parasının döviz karşısında değer kaybetmesi, her gün aratan dolar ve Euro'nun Türkiye ekonomisine zarar vermek maksatlı olduğunu düşünerek, ülkemiz üzerinde oynanan bu oyuna bizler vatandaşlar olarak, sivil toplum kuruluşu olarak birlik olup dur diyeceğiz. Son günlerde dövizdeki artış gelinen noktada küçük esnafımızı son derece etkilemiştir. Hatta halkımızı çok ciddi bir şekilde zor durumda bırakmıştır. Biz Karakoçan Esnaf Sanatkarlar Odası olarak yönetimimizle, denetimimizle, personelimizle ve temsil ettiğimiz camia ile bu kampanyayı zannedersem ilk defa biz başlatmış olacağız, ve ümit ediyorum ki sizin çalışmanız sayesinde ülke geneline dalga dalga yayılacaktır. ve bizim bu çalışmamız da semeresini alacaktır. Yani ben bunu hem vicdani, hem de ahlaki sorumluluk olarak kabul ediyorum ve öyle düşünüyorum. Sosyal medyada yayımladığım yazıda da demiştim; bizim sığınacak başka bir limanımız yok. Bizim tutunacak başka bir dalımız yok, bizim gidecek başka ikinci bir ülkemiz de yok. Biz başka bir millete de benzemeyiz. Onun bunun kapısını çalıp da 'bizi besleyin, bize ekmek verin, çadır kurun' diyecek şansımızda yok, öyle bir ahlaka sahip bir millet değiliz" dedi.

Öncülük ettiği kampanın siyasi amaçlı olmadığını anlatan Başkan Aydın, "Bizimki siyasi bir kampanya değildir, kesinlikle bu bir milli duruştur. Bu milli duruşun esnaflarımızın ticaretinin rahat olması, ekmek, rızık kapılarının açık olması anlamına gelir. Çünkü mülk sahibi döviz üzerinden kirayı aldığı zaman, bu gidişatta birkaç tane dükkanın kapandığını düşünün ve bu dükkanlar kapandığı zaman bir daha kiracı bulma şansı da olmaz. Çünkü döviz üzerinden artık kimsenin bu şartlarda kirayı ödeme şansı yoktur. Bu nedenle ben örnek olması açısında ilk adımı ben kendim attım. Kendi eski işyerimde şu anda kiracım olan esnaf arkadaştan döviz olark değil de lira olarak kiramı alacağım ve bu kampanyaya tüm Karakoçan halkı ve yöre halkının destek vermesini özellikle istirham ediyorum. Bu anlamda kesinlikle kimse parasını yastığının altına saklamasın. İstihdam açısından da fakir fukara bu işten ekmek yiyor. Çoluğun çocuğun rızkını kazanıyor. Bunu yatırıma, üretime dönüştürmek lazım. Biz niye diyoruz; kendi esnafımızdan alışveriş yapın. Karakoçan gelişsin, Karakoçan üretsin, Karakoçan okusun ki Türkiye'de örnek ilçe olur diyoruz. İlçemizin sayın kaymakamı ile beraber toplantı yapacağız. Mülk sahiplerini, gerekirse çağıracağız, ricada bulunacağız. Mülk sahiplerine çağrım şudur; Ben bu örnek davranışı önce kendimden başlattım ki, o insanlara da örnek olalım. Esnaf kiracılarımız, mülk sahiplerini çağırsınlar birlikte çaylarını içsinler, durumu anlatsınlar, onlar da duyarlı olacaklardır. Hepimiz bu zor günleri birlikte atlatacağız"diye konuştu.

Elazığ Avrupalı İlçede Kiralar Artık Döviz Değil TL Üzerinden Ödenecek Hd
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Elazığ Avrupalı İlçede Kiralar Artık Döviz Değil TL Üzerinden Ödenecek Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement