Kuzu doğumları ve yoğun yağışlar üreticilere moral oldu - Son Dakika
Güncel

Kuzu doğumları ve yoğun yağışlar üreticilere moral oldu

Küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Elazığ'da üreticiler, bu yıl bereketli kuzu doğumları ve yoğun kar yağışının meraları olumlu yönde etkilemesiyle verimli bir yıl geçirmek istiyor.

19.03.2022 14:31  Güncelleme: 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Elazığ'da üreticiler, bu yıl bereketli kuzu doğumları ve yoğun kar yağışının meraları olumlu yönde etkilemesiyle verimli bir yıl geçirmek istiyor.

Küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye'deki sayılı iller arasında yer alan kentte ocak ayı ile başlayan ve mart sonuna kadar artarak devam eden kuzu doğumlarındaki bereket üreticilerin yüzünü güldürdü.

Bu yıl kuzu doğumlarında görülen artış ve yoğun yağışların su kaynaklarına ve meralara olumlu yönde yansıyacak olması üreticilere moral oldu.

Kuzulama döneminde yoğun mesai harcayan yetiştiriciler, günün 24 saati gebe hayvanlarını takip ediyor, günde 3 kez yemlerini veriyor, yeni doğan ve süt emme alışkanlığı kazanmaları için annelerinden ayrı yerlerde tutulan binlerce kuzuyu günde 2 kez anneleri ile buluşturuyor.

Keban ilçesine bağlı Sağdıçlar köyünde kışı ve ilkbaharı kurdukları çadırlarda geçiren göçer aileler de bu yıl bereketli kuzu doğumları ve yağışlarla verimli bir yıl geçirecek olmanın sevincini yaşıyor.

Göçerlerden Abdulmuttalip Akalan, AA muhabirine, bu yıl kuzu doğumlarının sıkıntısız bir şekilde devam ettiğini, geçen yıla oranla doğumlarda yüzde 10 civarında bir artış gözlemlediklerini belirtti.

"Devletin sağladığı destekle 2,5 liradan arpa aldık"

Geçen yıl yaşanan kuraklığın kendilerini çok etkilediğini, meralarda ot kıtlığı olduğu için hayvanlarını hazır yem ve samanla beslemek zorunda kaldıklarını ifade eden Akalan, bunun da kazançlarına olumsuz yönde yansıdığını dile getirdi.

"Acaba bu yılda mı kurak geçecek" diye kara kara düşünürken kış ayında etkili olan ve mart ayında da etkisi devam ettiren yoğun kar ve sağanak yağışların yüreklerine su serptiğini aktaran Akalan, şöyle konuştu:

"Hayvanlarımızı hala hazır yem ve samanla besliyoruz. 500 koyunumuz doğurdu, 500 kadar hayvanımız kaldı yavaş yavaş onlar da doğuruyor. Bu sene doğumlar iyi gidiyor. Bu yıl yağışlar da bereketli, çok kar yağdı, belki 20 senedir böyle bir kar görmedik. Normalde bizim hayvanımız 1 ay fazla içeride kaldı, bu nedenle çok zorluk çektik. Allah razı olsun devletimizden, arpa fiyatı 4 lira ancak devletin sağladığı destekle 2,5 liradan arpa aldık. Durumumuzdan memnunuz, ihtiyacımız kadarını bildiriyoruz, devlet veriyor."

"Birbirlerini kokularından ve sesten tanıyorlar"

Halis Akalan ise yaklaşık 2,5 aydır devam eden kuzu doğumlarıyla iş yüklerinin arttığını, günün 24 saati doğum yapacak olan hayvanlarını ve yeni doğan kuzularını takip ettiklerini belirtti.

Akalan, şöyle devam etti:

"Kuzularla annelerini iç içe bıraktığımızda sayıları çok fazla olduğu için birbirlerini kokularından tanıyorlar. Her bir koyun kokusundan tanıdığı kuzusunu her gün emzirdiği yere götürüp orada

emziriyor. Sesten de birbirilerini tanıyorlar, mesela bir kuzu bağırsa annesi neredeyse yavrusunun yanına gidiyor. Emzirdikten sonra yemlikleri yemle dolduruyoruz. Ondan sonra koyunları yemin üstüne bırakıp kuzularından ayırıyoruz."

"Merada ne kadar bol ot olursa bizim için o kadar iyi"

Bu yıl doğan kuzuların rızkıyla geldiklerini dile getiren Akalan, bölgedeki yoğun kar yağışının meralardaki ot varlığını arttıracak olmasının kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Akalan, "Geçen yıl kuraklık oldu, meralarda ot yoktu, o yüzden zorluk çektik. Bu yıl bayağı kar da yağmur da var, merada ne kadar bol ot olursa bizim için o kadar iyi." diye konuştu.

Kuzu doğumları ve yoğun yağışlar üreticilere moral oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuzu doğumları ve yoğun yağışlar üreticilere moral oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement