Elazığ'da köylülerin tesadüfen bulduğu deniz canlılarına ait fosiller heyecan uyandırdı - Son Dakika
Güncel

Elazığ'da köylülerin tesadüfen bulduğu deniz canlılarına ait fosiller heyecan uyandırdı

Elazığ\'da köylülerin tesadüfen bulduğu deniz canlılarına ait fosiller heyecan uyandırdı

Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Akçatepe köyünde hayvan otlatan köylüler, kayalık bölgede deniz canlılarına ait fosil kalıntılarına rastladı.

28.04.2021 11:03  Güncelleme: 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Akçatepe köyünde hayvan otlatan köylüler, kayalık bölgede deniz canlılarına ait fosil kalıntılarına rastladı.

Köye 2 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden ortalama 1100 metre yükseklikte bulunan bir tepedeki meraya hayvanlarını otlatmaya götüren köy sakinleri, çevredeki kayalıkların üzerinde midye ve salyangozları andıran şekiller olduğunu fark etti.

Bunları inceleyen vatandaşlar, farklı deniz canlılarına ait türlerin kalıntıları olduğunu değerlendirdikleri şekillerde detaylı tetkik yapılması için durumu Fırat Üniversitesi (FÜ) yetkililerine bildirdi.

FÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy tarafından yapılan incelemede fosillerin 34-48 milyon yıl önce yaşayan deniz canlılarına ait olduğu belirlendi.

"Fosil topluluğu buranın bir denizin sığ bölümleri olduğunu gösteriyor"

Prof. Dr. Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayalarının içerisindeki midye benzeri fosillerin bilimsel adının "lamellibranş", salyangoza benzeyenlerin "gastropod", mercimeğe benzeyenlerin "nummulites", hafif kubbemsi ve üzerinde süsler bulunanların "deniz kestanesi", dallı yapılıların da "mercan" olduğunu söyledi.

"Alandaki fosil topluluğu, buranın geçmiş jeolojik dönemlerde var olan bir denizin, derinliği 200 metreyi geçmeyen sığ bölümleri olduğunu gösteriyor." diyen Aksoy, deniz tabanında biriken tortular içinde fosilleşmiş iskelet ve kabuklar olduğunu belirtti.

Aksoy, "Bu deniz, bölgede 240 milyon yıl önce açılmaya başlayan ve Neotetis olarak isimlendirilen okyanusun bir parçasıdır. Deniz ve okyanuslarda canlılar gibi belirli ömürleri vardır. Bu ömürlerini tamamladıklarında kapanırlar ve kapanmalarına neden olan sıkışma kuvvetleri etkisiyle yükselmeye başlarlar." dedi.

Bu bölgenin Alp-Himalaya kuşağı olarak isimlendirilen dağ silsilesinin bir bölümünü oluşturduğunu dile getiren Aksoy, dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest Dağı'nda da bir zamanlar bu okyanusta yaşayan canlıların fosillerine rastlandığını aktardı.

Aksoy, bölgede deniz canlılarına ait fosillerin çokluğu ve farklı türlerin bulunmasının, bölgenin kaç milyon yıl önce denizin tabanında olduğuna ilişkin bilgiler vermesi açısından da araştırmaya değer olduğunu kaydetti.

Tespit edilen alandaki fosillerinin bolluğu ve dev boyutlu bir kaya kütlesi üzerinde kolaylıkla görülebiliyor olmasının burayı biraz daha ilginç kıldığına işaret eden Aksoy, "Bulunan fosiller bu bölgenin 34-48 milyon yıl önce deniz altında olduğunu gösteriyor. Jeolojik miras olması açısından önemli." diye konuştu.

Aksoy, bu fosillerin tahrip edilmemesi gerektiğini belirterek, bölgede yapılacak kapsamlı araştırmayla daha ayrıntılı bilgilere ulaşılacağını bildirdi.

"Araştırmacıların inceleme yapmasını istiyoruz"

Akçatepe köyünde yaşayan tarih öğretmeni Üzeyir Ak ise kayalıklar üzerinde yer alan fosillerin tüm köylüler için merak konusu olduğunu söyledi.

Ak, çevrede yaptıkları incelemede kayalıkların alt kısmında yer alan mağara şeklindeki oyukta farklı tür ve şekillerde kaya fosillerini de gördüklerine değinerek, mağaranın duvarlarının adeta deniz altındaki bir kaya oluşumunu andırdığını belirtti.

Fosil kayasını duyanların bölgeye giderek kayalıkları incelediğini dile getiren Ak, "Sadece deniz kabuğu, midye veya salyangoz değil bu türlerin dışında daha farklı canlıların fosillerinin de olduğunu gördük. Detaylı bir araştırma yapılması sonucu yeni veriler ortaya çıkabilir. Araştırmacıların gelip, inceleme yapmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ak, "Denizin varlığını hayal bile edemeyeceğimiz bir yerdeyiz ancak gördüğümüz bu fosiller denizin varlığına işaret ediyor. Fosil kayamızın araştırmaya değer olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Elazığ'da köylülerin tesadüfen bulduğu deniz canlılarına ait fosiller heyecan uyandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Marmara Denizi'nde kimliği belirsiz ceset bulundu
    14:59 Marmara Denizi'nde kimliği belirsiz ceset bulundu

    Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Dutlimanı bölgesinde denizin üzerinde ceset gören bir vatandaşın haber vermesi üzerine, Marmara Denizi'nde kimliği belirsiz erkek cesedi bulundu. Cesedin önceki günlerde batan bir geminin mürettebatına ait olabileceği iddia ediliyor. Cenaze Bursa Adli Tıp Merkezi'ne kaldırılırken soruşturma devam ediyor.

  • Çorum'da öğrenci servisi ile otomobilin çarpıştığı kazada 15'i öğrenci 16 kişi yaralandı
    14:59 Çorum'da öğrenci servisi ile otomobilin çarpıştığı kazada 15'i öğrenci 16 kişi yaralandı

    Çorum'un Gülabibey Mahallesi'nde meydana gelen trafik kazasında, Şükriye Ç. idaresindeki otomobil ile öğrenci servis minibüsü çarpıştı. Kazada, 15'i öğrenci olmak üzere toplam 16 kişi yaralandı. Olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Yaralılar, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • 15 Temmuz Derneği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e suç duyurusunda bulundu
    14:58 15 Temmuz Derneği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e suç duyurusunda bulundu

    15 Temmuz Derneği üyeleri, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 15 Temmuz gazi ve şehitlerine yönelik hakaret içeren sözlerini gerekçe göstererek suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, Özel'in şehitlerin hatırasına hakaret ettiği ve halkın değerlerini aşağıladığı belirtildi. Dernek, Özgür Özel'in sözlerini kınayarak, şehit ailelerine ve gazilere yapılan hakareti kabul etmeyeceklerini vurguladı.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, gençlerle buluştu
    14:58 Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, gençlerle buluştu

    Alper Gezeravcı, Uşak Üniversitesi'nde düzenlenen 'Gençlik Buluşması'nda Türkiye Milli Uzay Programı ve insanlı ilk uzay misyonunu anlattı. Gezeravcı, gençlere başarıya giden yolda karşılaşacakları engellere karşı dirençli olmalarını ve hedeflerine odaklanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, uzayda gerçekleştirdikleri özgün deneylerle Türkiye'nin gurur duyulacak bir görevi tamamladığını belirtti.

  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Gazze'ye 2.960 ton insani yardım gemisi gönderildi
    14:56 AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Gazze'ye 2.960 ton insani yardım gemisi gönderildi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan 2.960 tonluk insani yardım gemisi, Gazze'ye ulaştırılmak üzere Mersin Uluslararası Limanı'ndan yola çıktı. Yardımlar arasında 125 bin gıda kolisi bulunuyor. Uğurlama töreninde konuşan yetkililer, Türkiye'nin Filistin davasına verdiği destekten bahsetti ve uluslararası toplumu Gazze'deki dram karşısında harekete geçmeye çağırdı.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde Vatandaşlarla Buluştu
    14:56 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde Vatandaşlarla Buluştu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde vatandaşlar ve esnaflarla buluştu. Çerçioğlu, coşkulu kalabalık eşliğinde alanda yürüyüş gerçekleştirerek Çineliler ile selamlaştı, hayırlı Ramazanlar diledi.

  • Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi.
    14:54 Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi.

    Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi.


Advertisement