Elazığ'da, "Munzurum'a Dokunma" Eylemi - Son Dakika
Güncel

Elazığ'da, "Munzurum'a Dokunma" Eylemi

Elazığ\'da, "Munzurum\'a Dokunma" Eylemi

Elazığ'da, "Munzurum'a dokunma" eylemiTUNCELİ'deki Munzur Nehri üzerinde yapımı devam eden hidro elektrik santralleri projelerine tepki gösteren Munzur Koruma Kurulu üyesi yaklaşık 70 çevreci, Elazığ Hozat Garajı'nda basın açıklaması yaptı.

13.03.2016 20:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'da, "Munzurum'a dokunma" eylemi

TUNCELİ'deki Munzur Nehri üzerinde yapımı devam eden hidro elektrik santralleri projelerine tepki gösteren Munzur Koruma Kurulu üyesi yaklaşık 70 çevreci, Elazığ Hozat Garajı'nda basın açıklaması yaptı.

Munzur Koruma Kurulu üyesi yaklaşık 70 çevreci, Hozat Garajı'ında toplanarak, Tunceli'deki Munzur Nehri üzerinde yapılan HES projelerine tepki amaçlı basın açıklaması yaptı. Elazığ İHD şubesi, HDP, Emek Partisi temsilcilerinin de destek verdiği Munzur Koruma Kurulu üyeleri adına konuşan İmam Taş, Munzur'da talana izin vermeyeceklerini belirterek, "Munzur talanına izin vermeyeceğiz, toprağımıza, suyumuza, kültürümüze sahip çıkacağız. Bilindiği gibi, Munzur Projesi'nin belkemiği olan projeler, Munzur Vadisi'nde yapılması planlanan ve Bakanlar Kurulu kararı ile başında bir Amerikan Şirketi'nin yer aldığı uluslararası konsensiyuma ihale edilmiş bulunan Konaktepe l-ll Barajı ve HES Projeleredir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Tunceli'de "Munzur Projesi" adı altında türünü enerji amaçlı, 8 adet baraj ve hidroelektrik santral yapımı planlanmıştır. Munzur Vadisi Milli parkında söz konusu bu projenin gerçekleştirilmesi halinde ortaya çıkabilecek tahribatları kısaca sıralayacak olursak; Türkiye'nin en büyük Milli parklarından olan Munzur Vadisi tamamen yok olacaktır. Munzur'un Dünyaca ünlü kırmızı pullu Alabalığı, yapısı itibari ile baraj sularında yaşama imkanı olmadığı için nesli tükenecektir. Yine 43 tanesi sadece Munzur vadisi ve çevresinde bulunan toplam 1518 bitki türü, bir kısmının sular altında kalacak olması ve meydana gelecek olan iklim; değişikliği nedeniyle önemli ölçüde yok olacaktır, İngiltere'de 1500, Hollanda'da 1850 kadar çiçekli bitki türü olduğu düşünülürse Munzur Vadisindeki bitki çeşitliliğinin önemi ayrıca görülmelidir. Vadi tüm güzelliği ile baraj sularına boğulacak, ardı sıra barajlar ile inşaat sahasına dönecektir. Konaktepe I ile Konaktepe II arasında su 14 km tüneller ile taşınacağından bu alanda çok az bir su akışı olacaktır. Bazı dönemler hiç su akmayarak kuru yatak haline dönüşecektir. Projeleri için devletin bugüne kadar hazırladığı bir iklim raporu yoktur. Konaktepe I barajının suları Ovacık İlçe merkezine kadar ulaşacaktır. Birinci derece deprem alanında bulunan Ovacık ilçe merkezinin zeminine sızan göl suları olası bir depremde ciddi can kaybı yaşanmasına neden olacaktır. Ovacık ilçe merkezi düz bir ovada ve sağlam olmayan bir zeminde kurulmuştur. Barajlar, ömürlerini 40-50 yıl içinde doldurması nedeniyle, Vadi bataklık alanlara dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Binlerce dönüm ormanlık alan gerek baraj inşaatlarındaki çalışma gerekse sulara altında kalacak olması nedeniyle yok olacaktır. Yine sosyal yaşam olanakları zaten kısıtlı olan Dersim halkının birçok mesire, piknik yeri de yok olacaktır. Tarihimizi, Kültürümüzü ve Doğamızı savunmak için var gücümüzle mücadelemizi sürdüreceğimizi duyuruyoruz" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından bir süre çevre dostu sloganlar atan grup, daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Elazığ'da, 'Munzurum'a Dokunma' Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement