Elazığ'ın 'Bermaz Ovası'nda kuru fasulye hasadı - Son Dakika
Ekonomi

Elazığ'ın 'Bermaz Ovası'nda kuru fasulye hasadı

Elazığ'ın 'Bermaz Ovası'nda kuru fasulye hasadı Elazığ'ın 'Bermaz Ovası'nda 2 bin 560 dekar alanda üretimi yapılan fasulye hasadı başlarken, yaklaşık 640 ton ürün elde edilmesinin beklendiği bununda bölgeye ciddi bir ekonomik getir getirdiği kaydedildi.

25.09.2020 16:04  Güncelleme: 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'ın 'Bermaz Ovası'nda kuru fasulye hasadı

ELAZIĞ - Elazığ'ın 'Bermaz Ovası'nda 2 bin 560 dekar alanda üretimi yapılan fasulye hasadı başlarken, yaklaşık 640 ton ürün elde edilmesinin beklendiği bununda bölgeye ciddi bir ekonomik getir getirdiği kaydedildi.

Sivrice ve Maden ilçelerinin ortak sınırında yer alan Bermaz Ovası, baklagil, çilek, karışık sebze ve özellikle fasulye yetiştiriciliği ile dikkat çekiyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 3 yıl önce "Bermaz Ovasında Organik Fasulye Yetiştiriciliği Projesi" hazırlandı. Hayata geçirilen proje kapsamında Maden ilçesinde 9 Köyde 57 üretici, Sivrice ilçesinde ise 4 Köyde 57 üretici olmak üzere toplamda 114 üretici ile organik fasulye projesine başlandı. Yüzde yüz hibeli olarak dağıtılan ve yaklaşık bin dekarlık alanda yetiştirilen organik fasulyenin bölge ekonomisine ciddi bir gelir kazandırdığı aktarıldı.Bölgede toplamda 2 bin 560 dekar alanda 640 ton civarında kuru fasulye üretiminin yapıldığı belirtildi.

2020 yılı hasadı nedeniyle Başkaynak Köyü'nde program düzenlendi. Hasada Sivrice Kaymakamı Mustafa Gül, İl Müdürü Turan Karahan, ilçe kurum ve kuruluş müdürleri ile üreticiler katıldı.

Belmaz ovasında çok ciddi tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirildiğini belirten Sivrice Kaymakamı Mustafa Gül, " Şuan bereketli Bermaz ovasındayız. Sivrice'nin 4 ve Maden'in 10 köyünden müteşekkil burada çok ciddi bir tarımsal faaliyet gerçekleştiriliyor. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hadi bey, il ve ilçe müdürlüklerimizin katkılarıyla burada ciddi bir üretim gerçekleştiriliyor. Sadece Sivrice ve Maden'de değil bu bölgede bilinen, lezzeti ve aromasıyla çok güzel bir fasulye üretiliyor" dedi.

Üreticilere tohumda yüzde yüz hibe desteği verdiklerini dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, " Yaptığımız çalışmalar arasında en önemli yere sahip olan, yaklaşık 60 bin dekar alandan oluşan birinci sınıf verimli tarım arazilerini içinde bulunduran Bermaz ovası var. Özellikle bu ova ile bütünleşmiş olan ve yakında yine valiliğimizin ve kaymakamlığımızın destekleriyle coğrafi işaret belgesi almak üzere çalışma yürüttüğümüz 'Gezin Fasulyesi'ni organik olarak geliştirmek içi 3 yıldır bir proje yürütüyoruz. Bu proje kapsamında geçen üretim sezonunda bin dekar alanda ekilmek üzere 100 çiftçimize 10 ton tohumluk destek verdik. Yine şuanda hasadını gerçekleştirdiğimiz 100 çiftçimizi faydalandırdığımız ve yaklaşık bin dekar alanda gerçekleştirdiğimiz Gezin Fasulyesini Geliştirme Projesi çerçevesinde yüzde yüz hibeli bakanlığımız destekli olarak dağıttığımız fasulye tohumu hasadını gerçekleştirmiş oluyoruz" diye konuştu.

Başkaynak Köyü Muhtarı ve fasulye üreticisi Ahmet Yılmaz ise Sivrice ve Maden ilçelerini ortak sınırında yer alan ovanın baklagiller, çilek, karışık sebze ve özellikle fasulye yetiştiriciliği ile isim yaptığını söyledi.

Elazığ\'ın \'Bermaz Ovası\'nda kuru fasulye hasadı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Elazığ'ın 'Bermaz Ovası'nda kuru fasulye hasadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti
    17:15 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Uşak'ta Esnafı Ziyaret Etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti ve sıkıntılarını dinledi.

  • Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı
    17:14 Çankırı'da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 216 adet koç dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında 76 yetiştiriciye 216 adet damızlık akkaraman koç ve toklu dağıtımı gerçekleştirildi. Koçları alan yetiştiriciler büyük heyecan yaşadı.

  • Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi
    17:08 Düzce'de Tarımsal Üretimin Planlanması Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

    Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili Genel Müdürlüklerin katılımıyla tarımsal üretimin planlanması konusunda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, tarımsal üretimin planlanması ilkeleri ve geleceğe yönelik hedefler tartışıldı.

  • Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı
    17:00 Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı

    Tokat'ın Pazar ilçesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım töreninde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Kapar, törende konuşarak, tarımın geliştirilmesinde katkı sunan kurumlara ve tarım ailesine teşekkür etti. Dağıtıma Kaymakam Mehmet Miraç Demir, İlçe Tarım Kredi Müdürü Canan Kaymaz, Ziraat Odası Başkanı Murat Akın ve çiftçiler katıldı.

  • Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı
    17:00 Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı

    Bugünkü gazetelerde yer alan 'Kamuoyuna duyurulur' başlıklı ilanda, çocuklar için üretilen Jasmine bebeğin güvensiz olduğu tespit edilerek piyasaya arzının yasaklandığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimde, ürünün fitalatla ilgili mevzuatta belirtilen temel gerekleri sağlamadığı ortaya çıktı. Firma, ürünü satın alan müşterilerin iletişim bilgileri vasıtasıyla iade etmelerini istedi.

  • Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başladı
    16:59 Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere destek için 'Bakkal Kart' uygulaması başladı

    Gaziantep Valiliği, ihtiyaç sahibi ailelerin desteklenmesi amacıyla 'Bakkal Kart' uygulamasını başlattı. Sosyal destek kartlarıyla daha önce zincir marketlerde destek sağlanırken, bu uygulama ile küçük esnaf da destekleniyor. Valilik bütçesi ve hayırseverlerin yardımlarıyla genişletilen çalışmada, ihtiyaç sahiplerine kartlar ulaştırıldı. Proje, diğer illerden de yoğun ilgi görüyor ve hem vatandaşın hem de esnafın desteklenmesini sağlıyor.

  • Safranbolu Belediyesi Taş Ocağı Açtı, Yıllık 6 Milyon TL Tasarruf Sağlayacak
    16:56 Safranbolu Belediyesi Taş Ocağı Açtı, Yıllık 6 Milyon TL Tasarruf Sağlayacak

    Safranbolu Belediyesi, agrega malzemesi üretmek için hizmete açtığı taş ocağı sayesinde yıllık 6 milyon TL tasarruf sağlayacak. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde alt ve üstyapı problemlerini çözen belediye, taş ocağı ile temel malzeme ihtiyacını karşılayacak.

  • Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, DTO İzmir Şubesi üyelerine projelerini anlattı
    16:55 Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, DTO İzmir Şubesi üyelerine projelerini anlattı

    Cumhur İttifakı Konak Belediye Başkan adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi üyelerine seçilmesi halinde hayata geçirmeyi planladıkları projeleri anlattı. Çankırı, İzmir'in ticaretin kalbi olmaktan uzaklaştığını belirterek, bu sorunları çözmek için çalışacaklarını ifade etti. DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de ziyaretten memnuniyetini dile getirdi ve seçimlerin hayırlı olmasını diledi.


Advertisement