Elbistan Ovası Suya Kavuşacak - Son Dakika
Yerel

Elbistan Ovası Suya Kavuşacak

Elbistan Ovası Suya Kavuşacak

Türkiye'nin 4.büyük ovası olan Elbistan, yapımı süren ve yeni planlanan baraj ve göletler ile suya kavuşacak.

16.07.2013 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin 4. büyük ovası olan Elbistan, yapımı süren ve yeni planlanan baraj ve göletler ile suya kavuşacak. Devlet Su İşleri (DSİ) Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, yapımı süren ve proje çalışmaları süren barajlar ile birlikte Elbistan ve Afşin'de 736 bin 50 dekar alanın suya kavuşacağını söyledi.

Adatepe Barajı'ndan alınacak suyun Büyükyapalak Kasabası'nda bulunan gölete kadar olan alanı sulayacağını da kaydeden Aydın, Adatepe Barajı'nın suyunu taşıyacak olan kanalların, birinci, ikinci ve üçüncü etap olarak ihale edileceğini, birinci etabın 2014, ikinci etabın 2015, üçüncü etabın ise 2016 yılında ihale edileceğini söyledi.

Elbistan ve Afşin'de bulunan verimli toprakları sulamak amacıyla şuanda 5 baraj ve gölet ile Kalealtı Pompaj Sulaması'nı içine dahil edecek şekilde proje ve yapım çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Aydın, Adetapa Barajı'nın gövde inşaatının yüzde 95 oranında tamamlandığını, kanal ihalesinin ilk etabını ise 2014 yılında yapacaklarını kaydetti.

Baraj ve göletler tamamlandığında, Elbistan ve Afşin'de 736 bin 50 dekar alanın sulanacağını, Kalealtı Sulama Birliği'nin suladığı alanın bir kısmının cazibeli hale dönüşeceğini de belirten Aydın, şunları söyledi:

"Elbistan Ovamızın sulu tarıma açılabilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sürüyor. Adatepe Barajı'nın gövde inşaatı tamamlanmak üzere. Barajdan alınacak suyu verimli topraklara taşıyacak olan kanallar ise 3 etapta yapılacak. Birinci etap 2014, ikinci etap 2015, üçüncü etap ise 2016 yılında ihale edilecek. Adatepe Barajı'nın suyu, Büyükyapalak Kasabası Kayapınar mezrasında bulunan gölete kadar olan alanı sulayacak. Adatepe Barajı 315 bin 540 dekar alanı sulayacak. Karakuz Barajı'nın ihalesi 2014, kanal ihalesi ise 2015 yılında yapılacak. Karakuz, 131 bin 740 dekar alanı sulayacak. İhale aşamasında olan ve Elbistan'da yapılacak olan Kavaktepe Barajı ise 101 bin 180 dekar alanı sulayacak. Söğütlü-Hasanalili Barajı ise ihale edildi ve inşaatına başlandı. Bu baraj 104 bin 680 dekar alanı sulayacak. Sarsap Göletinin gövdesi tamamlandı, sulama kanalı ise ihale edilecek. Kalealtı Sulama Birliği ise 77 bin 340 dekar alanı sularken, bu istasyonun bir kısmına cazibe ile su sağlanacak. Yapımı devam eden ve proje aşamasında olan baraj ve kanallar tamamlandığında, Elbistan Ovası'nın önemli bir kısmı sulu tarıma açılmış olacak. Elbistan Ovası'nın 736 bin 50 dekarlık kısmı cazibe ve çok küçük bir kısmı ise pompaj ile sulanacak." - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Elbistan Ovası Suya Kavuşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement