Elektrik ile Çalışan Otomobile Büyük Onur - Son Dakika
Yerel

Elektrik ile Çalışan Otomobile Büyük Onur

Elektrik ile Çalışan Otomobile Büyük Onur

TÜBİTAK tarafından Kocaeli’de düzenlenen Alternatif Enerji Araç Yarışları, 9 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilen performans yarışı ile sona erdi.

10.08.2015 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜBİTAK tarafından Kocaeli'de düzenlenen Alternatif Enerji Araç Yarışları, 9 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilen performans yarışı ile sona erdi. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), Elektromobil Araç Yarışına "Voltran" adlı aracı ile katıldı. BEÜ Elektromobil Takımı tarafından üretilen Voltran, 24 üniversite takımının ürettiği aracı geride bırakarak yarışı tamamlamayı başaranlar arasında yer aldı.

Alternatif Enerji Araçları Yarışında BEÜ'yü, Robot Kulübünden Can Ayberk Demir (takım kaptanı), Ahmet Biber, Uğur Kelat, Erman Tunca; Tasarım Uygulama ve Araştırma Kulübü (TUYAK)tan Emre Kaya, Ozan Öztürk, Yusuf Çorbacı (pilot), Mehmet Faik Bilsel, Erdal Demir adlı öğrencilerden oluşan BEÜ Elektromobil Takımı temsil etti.

VOLTRAN, 64 DAKİKADA 65 KURUŞLUK ELEKTRİK ENERJİSİ TÜKETTİ

Tümüyle elektrik enerjisi ile çalışan elektromobil araçlarının, belli bir zaman diliminde mümkün olan en az enerji ile en uzun mesafeyi almaları hedefleniyor. Elektromobil araçların bataryalarında 3 kW'lık enerjiyi depolanabiliyor. Yarış sırasında harcanan enerji ise bataryalara yarış öncesinde bağlanan joulemetre ile tespit ediliyor.

BEÜ'nün aracı Voltran, beklenenin üzerinde bir performans sergileyerek yarış sürecinde herhangi bir sorun yaşamadı. Üretiminin ardından ilk kez Körfez Pistinde kullanılan Voltran, 64 dakikada 1600 Wh'lık enerji harcayarak yarışı tamamladı. Voltran'ın bu performansı süresince harcadığı elektrik enerjisi, 60-70 Kuruşluk bir tüketime denk geliyor.

Yarışları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin de izledi. Bakan Işık ve Başkan Prof. Dr. Ergin, yarış sonrasında Üniversitemize tahsis edilen padoku ziyaret ederek takımımızı Voltran'ın performansı dolayısıyla kutladılar.

TÜBİTAK BAŞKANI PROF. DR. ERGİN: "GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNİ GENÇLER ÜRETİP KULLANACAK"

Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin yaptığı ziyarette "TÜBİTAK olarak düzenlediğimiz bu yarışlarla geleceğin araçları olan elektromobillerin çeşitli donanımlarının Üniversiteler tarafından geliştirilmesini ve geleceğin teknolojilerini üretip kullanacak olan gençlerin üretkenliğini arttırmayı hedefliyoruz. Bugün bizleri en çok mutlu eden de verilen bu destekler ile gençlerin üretiyor olması. Hem ürettiğiniz araç hem de ilk yarışta sergilediğiniz performans dolayısıyla sizleri kutluyorum ve başarılar diliyorum." dedi.

BAKAN IŞIK'TAN VOLTRAN'A VE TAKIMA ÖVGÜ

Bakan Fikri Işık ise Voltran hakkında Takım üyelerinden bilgi aldı ve "Bülent Ecevit Üniversitesi en köklü üniversitelerimizden bir tanesi. Bugün yarışlarda kendi ürettiğiniz araçla burada olmanız bizler için büyük mutluluk kaynağıdır. Sizleri kutluyorum." dedi. Bakan Işık, Voltran'ın üzerinde yazılı olan Orhan Veli'nin 'Siyah akar Zonguldak'ın deresi/ Yüzkarası değil kömür karası/ Böyle kazanılır ekmek parası' mısralarını ilgiyle okudu. Elektromobil Takımını, geldikleri ilin değerlerine sahip çıkan bu çalışma dolayısı ile de kutlayarak şunları söyledi: "Bu çok önemli bir sosyal sorumluluk örneği; Zonguldak'ın bu değerini, Voltran'la birlikte daha nice yarışlarda taşımanızı diliyorum. Zonguldak'a ve Bülent Ecevit Üniversitesine selamlarımızı gönderiyoruz.".

YRD. DOÇ. DR. HACIOĞLU: "VOLTRAN BEKLENENİN ÜZERİNDE BİR PERFORMANS GÖSTERDİ."

Takımımızın akademik danışmanlığını yürüten Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Robot Kulübü danışması Yrd. Doç. Dr. Rıfat Hacıoğlu, Voltran'ın üretiminin hemen ardından ilk pist tecrübesine çıktığı bu yarışı sorunsuz tamamladığını vurgulayarak şunları söyledi: "Bunu ilk deneyim olarak başarılı buluyoruz. Kısa süre içerisinde elimizdeki olanaklar çerçevesinde birden fazla kulübün birlikte çalışması sonunda ortaya çıkan Voltran'ın gösterdiği performans bize gelecek yarışlar için motivasyon sağladı. Bundan sonra aracımızda düzenlemelerle eksiklerimizi tamamlamayı ve önümüzdeki dönemdeki yarışlarda performansımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bu çalışmada öncelikle Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer'e teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize bu projemizde de büyük destek verdi. Projenin tüm aşamalarında öğrencilerimizin destekçisi olan Elektrik Elektronik Bölümünden Öğr. Gör. Aytaç Altan'a teşekkür ediyorum. BEÜ Elektromobil Takımımızı kutluyorum; gerçek bir ekip olmayı başardılar, yarışın son anına kadar sinerjilerini kaybetmediler. Destekleri ile bizlere güç veren tüm sponsorlarımıza da ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum".

REKTÖR ÖZER: "ÖĞRENCİLERİMİZİN PROJELERİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, Voltran'ın yarıştaki performansı dolayısı Elektromobil Takımını kutladı ve tümüyle öğrencilerin emekleri ile üretilen aracın geliştirilebilmesi amacıyla desteklerini sürdüreceklerini belirtti. Rektör Özer, "İki farklı mühendislik disiplininden öğrencilerimizin birlikte ürettiği Voltran'ın ilk performansı, verilen emeklerin boşa çıkmadığını gösterdi. Üniversitemizin verdiği desteklerin böyle güzel sonuçlar getirmesi bizleri de mutlu ediyor. Bu tür projeleri önümüzdeki dönemlerde de desteklemeye devam edeceğiz. Takımımızı kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum." dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Elektrik ile Çalışan Otomobile Büyük Onur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement