Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı Komisyonda - Son Dakika
Ekonomi

Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı Komisyonda

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının görüşmelerine devam ediliyor.

17.03.2015 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının görüşmelerine devam ediliyor.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu başkanlığında toplanan komisyonda, tasarı 8. maddesinden itibaren ele alınıyor.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, 8. madde üzerinde yaptığı konuşmada, teknik ve teknik olmayan kayıp tanımının değiştirilerek, elektrikte kayıp, kaçak bedeline ilişkin düzenleme yapıldığını söyledi.

Kayıp, kaçak bedelinin teknik kayıp diye tanımlanarak, vatandaşın sırtına yüklenmeye çalışıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirten Susam, iktidarın yaptığı kanunlarla hukukun önüne bariyerler ördüğünü, vatandaşın hak aramasına engel olduğunu savundu.

Susam, "Sizin elektrik dağıtım politikanız iflas etmiş durumdadır. Dağıtım şirketleri 'ben beceremiyorum' diyecek kadar isyan noktasına gelmiştir. Siz enerji politikalarında dağıtımın özelleştirilmesi ile ciddi bir sıkıntıya girdiniz. 8. madde ile yapmak istediğiniz tanım değişikliği ciddi bir zafiyeti ve hukuk aşımını dile getirmektedir" diye konuştu.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun ise düzenleme ile hiçbir tüketicinin hukuk aracılığıyla hakkını arama yolunun kapatılmadığını ifade etti.

-"Hizmet kalitesinde sıkıntı var"

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise elektrik dağıtım şirketlerinin çalışma sistemini eleştirdi. Külünk, "Operasyonel olarak sahada karşımızda duran fotoğraf, dağıtım şirketlerinin iş yapış biçimi, vatandaşa bakış açısı ve vatandaşı sadece para olarak gören bir anlayıştan dolayı hizmet kalitesinde derin sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

Dağıtım şirketlerinin çalışmasına yönelik yeni ve etkin bir model belirlenmesi gerektiğini kaydeden Külünk, vatandaşın bu şirketlerde sorun yaşadığında muhatap dahi bulamadığını, bu sıkıntıların ivedilikle giderilmesi gerektiğini söyledi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, kayıp kaçak ile ilgili düzenlemeyle ilgili "Bir takım hırsızların çaldıklarını 77 milyona yansıtan bir düzenlemedir" ifadesini kullandı.

Terör örgütünün özellikle doğu illerinde vatandaşların kullanım bedeli ödemesini engellediğini, şimdi bu bedelin diğer vatandaşlardan tahsil edilmeye çalışıldığını öne sürerek, bunun bir acziyet olduğunu iddia etti. Hükümetin bölgesel tarife uygulamasına neden geçemediğini soran ve yasal bir engel olmadığını belirten Işık, "Bölge kaçak kullanıyorsa kullananlar faturasını ödeyecek arkadaş. Bunu başka türlü çözemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

İlgili maddenin çekilerek, kaçak kullanım bedelinin sorumlusundan tahsil edildiği yeni bir düzenlemenin tasarıya konulmasını isteyen Işık, "Bunun vebali var. Bedelini hükümet olarak ödeyemezsiniz" dedi.

-"Vatandaşa böyle bir eziyet yapılamaz"

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ihaleleri yapılırken kaçak oranlarının bilindiğine dikkati çekerek, kaçak bedelinin vatandaşa yüklenmesinin tartışılmaya dahi gerek olmayan bir konu olduğunu söyledi. Aksünger, "Vatandaşa böyle bir eziyet yapılamaz. Bu nasıl kabul edilebilir ki. Konu hırsızlık. yapılan hırsızlığı getiriyorsun, 'sen de hırsızlığa ortaksın' diyorsun. Kabul etmiyorum bunu kardeşim" ifadesini kullandı.

Düzenlemenin hayata geçmesi halinde vatandaşın hakkını mahkemelerde aramak zorunda kalacağını savunan Aksünger, anayasaya aykırı bir madde olduğunu söyledi.

Türkiye Barolar Birliği ve Tüketici Dernekleri Temsilcileri de söz alarak elektrik kullanım bedelindeki hırsızlığın, kaçak kullanımın yükümlülüklerini yerine getiren abonelere yansıtılmasının hukuka aykırı bir düzenleme olacağını, maddenin bu husus dikkati alınarak düzenlenmesi gerektiğini savundular.

-"Dünyada da örnekleri var"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci da söz alarak sorulara yanıt verdi ve bazı konularda açıklamalarda bulundu.

Kilci, kayıp, kaçak bedellerinin, daha iyi izlenebilmesi, bütün tarife unsurlarının net bir şekilde görülebilmesi için faturalarda yapılan bir düzenleme sonrasında bu denli tartışma konusu olduğunu işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu düzenlemeyle hiçbir tüketicinin yargıya gitme hakkının önü kesilmemektedir. Tüketicinin bu alandaki mücadelesini engellemeye yönelik değildir. Burada kamunun haklarının korunması söz konusudur. Ayrıca teknik açıdan da kayıp, kaçak bedellerinin verilen hizmetin bedelinin bir unsuru olduğunu düşünüyoruz. Bu hizmeti tüketen kullanıcılar tarafından ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz. En doğru olanının bu bedelin elektrik tüketenlerden tahsil edilmesi gerektiği olduğunu düşünüyoruz. Dünyada da bunun örnekleri vardır."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı Komisyonda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement