"Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu" Başladı - Son Dakika
Teknoloji

"Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu" Başladı

Sempozyumda, kent içi ulaşım planlamaları, raylı sistemlere ilişkin teknik, mali ve teknolojik gelişmeler ele alınıyor Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen."Eskişehir halkı tramvayı çok sevdi."

14.06.2013 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Sempozyumda, kent içi ulaşım planlamaları, raylı sistemlere ilişkin teknik, mali ve teknolojik gelişmeler ele alınıyor

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen: "Eskişehir halkı tramvayı çok sevdi. Tramvayla günde 90 bin, tatil günlerinde 100 bine yakın yolcu taşınıyor"

EMO Eskişehir Şube Başkanı Göltaş: "Raylı sistemle karşılanabilecek ulaşım talebinin otobüsle karşılanmaya çalışılması hem maliyetli hem de insan sağlığı için son derece zararlı sonuçlar vermektedir"

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi tarafından Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ), Makine Mühendisleri Odası, Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneğinin (YAYED) destekleriyle düzenlenen ve "Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu (ERUSİS 2013)", ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Büyükerşen, sempozyumun açılış töreninde yaptığı konuşmada, kentte tramvayla toplu ulaşımın benimsendiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesinin kuruluşu Eskişehir Hafif Raylı Sistem İşletmesinin, (ESTRAM), tramvayla ulaşımı 2004 yılının aralık ayında başlattığını hatırlatan Büyükerşen, "Eskişehir halkı tramvayı çok sevdi. Tramvayla günde 90 bin, tatil günlerinde 100 bine yakın yolcu taşınıyor" ifadesini kullandı.

EMO Eskişehir Şube Başkanı Cengiz Göltaş ise sempozyumu, elektrikli raylı ulaşım sistemleri konusundaki plan, proje ve teknolojik üretimleri, ulusal ve uluslararası düzeyde değerlendirmek amacıyla organize ettiklerini anlattı.

Türkiye'de motorlu araç sayısının 15 milyona yaklaştığına dikkati çeken Göltaş, şöyle konuştu:

"Ülkemizde köy yolları dahil yaklaşık 400 bin kilometre karayolu ve 12 bin kilometre demiryolu bulunmaktadır. Yaklaşık 12 bin otobüsle şehirler arası yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. 2023'te sadece kent içi seyahatin günlük 100 milyonu aşacağı varsayılmaktadır. Ülkemizde ulaştırma sektöründen doğrudan etkilenenlerin sayısı, aileleriyle 5 milyona ulaşmıştır. Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, Türkiye, ulaştırma altyapısının yeterliliğinde karayolunda 46,  havayolunda 44, demiryolunda ise 63'üncü sıradadır. Ulaşım, kentlerin planlaması yapılırken dikkate alınması gereken bir mühendislik ve şehir planlama konusudur. Raylı sistemle karşılanabilecek ulaşım talebinin otobüsle karşılanmaya çalışılması hem maliyetli hem de insan sağlığı için son derece zararlı sonuçlar vermektedir. Genelde nüfusu kalabalık şehirlerde ulaşım ağının ana omurgası raylı sistemlerle oluşturulup beslemenin lastik tekerlekli araçlarla yapılması gerekmektedir."

Demiryolu ulaşımının, enerji verimliliği bakımından diğer ulaşım türlerine göre avantajlı olduğuna işaret eden Göltaş, raylı sistemler yapılırken güzergahın iyi belirlenmesi ve yayaların yürüyüş mesafesinde olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra, "Raylı Ulaşım Sistemlerinde Gelişmeler ve İhtiyaçlar", "Çağdaş Ulaşım Politikaları ve Ülkemizdeki Gelişmeler", "Raylı Sistemler Sanayi Sektörü Gelişimi" başlıklı oturumlar yapıldı.

Törene, Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, akademisyenler ve uzmanlar katıldı.

Sempozyum, "Raylı Sistemler, Eğitim, Test ve Sertifikasyon İhtiyaçları", "Raylı Sistemler Yatırım ve İşletmeciliğinde Planlamanın Önemi" başlıklı oturumlarla yarın sona erecek. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji 'Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement