Karadeniz Teknik Üniversitesi Profesörü, baston olarak da kullanılabilen elektroşoklu cop tasarladı - Son Dakika
Ekonomi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Profesörü, baston olarak da kullanılabilen elektroşoklu cop tasarladı

Güvenlik güçleri için elektroşoklu cop tasarlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Kırkbir, bir ilke imza atarak copun aynı zamanda baston olarak da kullanılmasını sağladı. Söz konusu cihaz ile yaşlılar ve ormanlık araziye çıkan kişiler kendisini rahatlıkla savunabilecek.

12.09.2020 09:51  Güncelleme: 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçmişte özel bir firma tarafından üretilen elektroşok tabancası, silahlı insansız deniz aracı, gibi projelerde yer alan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Kırkbir, güvenlik güçleri için elektroşoklu cop tasarladı. 30 bin voltluk elektroşok üreten cop, standart bir cop kadar dayanıklı. Yaşlıların ve ormanlık arazide yaşayanların kendisini savunması için bu copu baston şeklinde de tasarladığını ifade eden Kırkbir, copun silaha bir alternatif olduğunu da anlattı.

"POLİSLER HER OLAYA SİLAH İLE MÜDAHALE EDEMİYOR"

15 yıldır yeni ürün geliştirme ve üzerine çalışmalar ile patent faydalı model başvuruları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fazıl Kırkbir, "Afyonkarahisar'da akli dengesi yerinde olmayan bir vatandaşımız, kürek ile polise saldırmıştı. Polis ise üzerinde silahtan başka bir şey olmadığı için müdahale edemedi. Bunun üzerine bir milletvekilimiz, 50 ülkede şok silahlarının kullanıldığını belirterek, Türkiye'de de kullanılması gerektiği yönünde TBMM'ye önerge verdi. Silahın öldürme veya ağır yaralamaya sebep olma etkisi çok yüksek olduğundan polisler her olaya silah ile müdahale edemiyor. Ben de bunu Türkiye'de polis copuna uygulamanın daha kullanışlı olabileceğini düşündüm" diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Profesörü, baston olarak da kullanılabilen elektroşoklu cop tasarladı

Tasarımda, emniyet güçlerinin kullandığı coptan farklı olarak elektro şok cihazı, uç kısmındaki fener ve malzemesi olduğunu belirten Kırkbir, dayanıklılığı test edilen ürünün standart bir cop kadar dayanıklı olduğunu ifade etti.

"TEK ZARARI ACI VERMESİ"

İçinde elektronik devreler, yükseltici, trafo, 3.7 voltluk lityumlu şarj edilebilir pil bulunan copun normal kullanımda 1 ay şarj süresi olduğunu belirten Kırkbir, "30 bin volt elektrik kulağa belki çok yüksek geliyor ama insanda ölüme sebep olan voltajın yüksekliği değil, akımın sürekli olmasıdır. Yüksek gerilimlerde 20-30 bin volt yerine göre değişiyor. Evdeki şebekelerde 220 volt var. O bile ölüme sebebiyet verir. Çünkü akım çok yüksek. Bunda ise akım çok düşük, miliamper seviyelerinde olduğu ve kısa süreli kullanıldığı için tek zararı acı vermesi. Voltajın yüksek olması tamamen bu sesin çıkması için. Elektriğin atlama yapıp bu sesi çıkarabilmesi için voltajın yüksek tutulması gerekiyor yoksa elektrik atlama yapmıyor. Bu yüzden voltajı yüksek tutmalıyız" dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Profesörü, baston olarak da kullanılabilen elektroşoklu cop tasarladı

"GERÇEK SİLAH YERİNE BUNU KULLANIN"

Yaşlılar ile araziye çıkan kişiler için kendilerini koruyabilmeleri amacıyla baston şeklinde bir tasarımının daha yapıldığını anlatan Kırkbir, "Tüm dünyada olan basit bir teknoloji ama şekil itibari ile bunun bastonda kullanılması belki de bir ilk. Hayvan bu sesi duyduğu zaman irkiliyor. Ben yürürken rastladım ve şoku devreye soktuğumda, 4-5 metreden karşılaştığım bütün hayvanlar kaçmaya başladı. Amacımız, bir hayvana veya bir canlıya zarar vermek değil, onun kaçmasına sebep olmak. Hem biz bir tehlike ile karşılaşmayalım, hem de hayvan karşılaşmasın. Maalesef araziye çıkan pek çok insanımız kendisini korumak için gerçek silah taşıyor. Özellikle dağlık ve ormanlık arazilerde ne tür bir hayvan ile karşılaşılacağı belli değil. Domuz, çakal, kurt, özellikle bölgemizde ayı var. İnsanlar gerçek silah taşıyor ve bir hayvan ile karşılaştığında kullanıyor. Gerçek silahın tabi ki etkisi çok daha fazla bu copa göre. Çünkü bunun acıdan fazla bir etkisi yok. Hiçbir şekilde hayvanlara karşı kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Tamamen bireysel savunma amaçlı kullanılabilecek bir şey. Söylemimiz, insanlar gerçek silah kullanacaksa onun yerine bunu kullanın yönündedir. Yaşlılar kapkaça maruz kalabiliyorlar. Bu ürün tabi ki caydırıcılığa sebebiyet verdiği için kendilerini çok rahat bir şekilde koruyabilirler" diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Profesörü, baston olarak da kullanılabilen elektroşoklu cop tasarladı
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Karadeniz Teknik Üniversitesi Profesörü, baston olarak da kullanılabilen elektroşoklu cop tasarladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Neco: Son 15 yılda profesör unvanı yerlerde. Tv lerde görüyoruz.davraniş,bilim,kılık kıyafet vs vasat vatandaşın altında. 5 0 Yanıtla
  • serkan: çok büyük bir buluş tebrikler.Millet olarak çok ihtiyacımız vardı. 5 0 Yanıtla
  • YEŞİLÇAM: elektroşoklu elfeneri yollarda satılan onu almış copun içine sokmuş bumu yahu millet neler buluyor bizimkiler nelerin peşinde. 3 0 Yanıtla
  • Gerçek : Emniyet için ihtiyaç olabilir. Ayrıca kıyafetleri ve ayakkabı için de bir tasarım şart. 6. Sınıf kalite ve yazın kışlık ayakkabı giyniyorlar 2 0 Yanıtla
  • Malesef: Bu ülkede bir profesör ancak bunu tasarlar.Yazık senin bilimsel kariyerine. 1 0 Yanıtla
  • Sedo: Bu nedir yavvv millet Mars'a koloni kuracak bizimkiler hala bastonda 1 0 Yanıtla
  • Garip: Biz bunun gibi buluşları ortaokul teknoloji tasarım dersinde yapıyorduk. Anlaşılan profesör olmadığımız için dikkate alınmamış buluşlar. 1 0 Yanıtla
  • Tekniker: Organik hoşaftan sonra kötü bir icat olmuş 0 0 Yanıtla
  • sami: Arkadaş bunlar icat edileli 50 sene oldu bırakın taklitçiliği. 0 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement