Elgiz Müzesi'nden 'Usta Bir Sanatçıya Saygı. - Son Dakika
Güncel

Elgiz Müzesi'nden 'Usta Bir Sanatçıya Saygı.

'ben resim yaparken müzik dinlemem, müziğin bizatihi kendisi olurum diyen' Abdurrahman Öztoprak'ın resimlerinde yoğun şekilde hissedilen 'ritmik ve lirik ' duygunun kaynağı, hayatının önemli bir parçasını teşkil eden klasik müzik tutkusudur.

07.11.2012 10:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'ben resim yaparken müzik dinlemem, müziğin bizatihi kendisi olurum diyen' Abdurrahman Öztoprak'ın resimlerinde yoğun şekilde hissedilen 'ritmik ve lirik ' duygunun kaynağı, hayatının önemli bir parçasını teşkil eden klasik müzik tutkusudur.

Serginin küratörü Haşim Nur Gürel 'Altın Zerreceiklerin Ressamı' olarak tanımladığı Öztoprak'ın son yıllarında gerçekleştirdiği yapıtlarında koyu renk bir fon ve püskürtülmüş metalik boya zerrecikleri ile verilmeye çalışılan ışık ve dördüncü boyut duygusu veya bir 'espas müzikalitesidir' diyor.

Sanatçının tuval boyutu ve biçimi tercihleri de hayal dünyasının sırlarını ele verebilir. Öztoprak yapıtlarının çok büyük bir yüzdesinde kare formunu yeğlemiştir, karenin dingin biçimini, tarafsız duruşunu ressamın kendi icra çoşkusu ve görsel müziği ile canlandırmanın onu cezbettiği ileri sürülebilir.

'Usta Bir Sanatçıya Saygı: Abdurrahman Öztoprak ' sergisi açılışıyla eş zamanlı yayımlanan 'Yalın Soyut' kitabında olduğu gibi sanatçının geometrik, yalın ancak lirik ayrıntılarla bezeli, ışıklı kurgularını özgün deneysel diliyle oluşturduğu son dönem eserlerini izleme fırsatı sunuyor Sergi aynı zamanda 28 Mayıs 2011 'de kaybettiğimiz Abdurrahman Öztoprak'ı anmak ve ressamın son yıllarına dek araştırmaktan, deneyden ve çeşitlemeden geri durmayan mizacının bir kez daha vurgulanmasına da vesile oluyor.

Çağdaşlığın ötesinde?.

Ca'pesaro Uluslar arası Modern Sanat Müzesi direktörü, Dr.Silvio Fuso ' Abdurrahman'ın çalışmaları bizim bugün kabul ettiğimiz çağdaşlığın ötesi gibi de görülebilir'Ancak bir tasarımcının bir plancının gözleri, teknik ve maddi araçlarla biçimlenen kinetik akımı,ışığın sonsuz görselliğiyle renklenen kendi deneyimine dönüştürebilirdi'.ve ait olduğu Doğu'nun büyük süsleme geleneğini korumuş;hatta ruhani metoforları formal bir çerçeve içinde daha da vurgulamıştır. Abdurrahman Öztoprak'ın eserlerinde farklı dünyaların kapıları birbirine açılıyor'

'Resim yaparken müzik olurum' çocuk atölyesi

Elgiz Müzesi, çocukların sanat duygu ve becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlediği atölyelere. 'Usta Bir sanatçıya Saygı: Abdurrahman Öztoprak' sergisi kapsamında bir yenisini ekledi. Sanatçıdan ilhamla 'Resim Yaparken Müzik olurum ' çocuk atölyesi, müzik ile renklerin bir arada dans edişini yakalamak ve resmin müzikalitesini keşfetmeye doğru bir yolculuk yapmak isteyen çocukları bekliyor. Değişik yaş gruplarına göre hazırlanan Atölyelere katılım ücretsiz ancak önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Atölyeler5 Ocak sergi sonuna kadar her Cuma devam edecek. ELGİZ ÇAĞDAŞ SANAT MÜZESİ Proje4L, 'İstanbul Güncel Sanat Müzesi' adıyla Türkiye'deki güncel sanatı ve sanatçıları desteklemek amacı ile 2001 yılında Levent'te kuruldu. 2005-2009 yılları arasında 'Proje 4L/ Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi' adıyla Elgiz Koleksiyonu'na ev sahipliği yapan müze 2009 yılında yeni mekanına taşındı. Yeni mekanında misyonunu sürdürmekte olan Elgiz Müzenin ana sergi salonunda Elgiz Koleksiyonu seçkiler halinde sürekli olarak sergileniyor.

Türk ve yabancı ustalar ve genç sanatçıların birlikte yer aldığı Elgiz Koleksiyonu, üslup, tür ve malzeme bakımından çeşitliliğe sahip bulunuyor. Koleksiyonun eklektik yapısı kavramsal ve biçimsel çeşitlilik göstererek izleyiciyi son 30 yılın önemli çağdaş sanat

hareketliliği içinde bir yolculuğa davet ediyor. Koleksiyonda yer alan yerel ve uluslar arası yapıtlar, içtenlik ve saygı ile bir arada sergilenmektedir.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Elgiz Müzesi'nden 'Usta Bir Sanatçıya Saygı. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement