Elmalı'da Güreş Davulları 662. Kez Çalınıyor - Son Dakika
Güncel

Elmalı'da Güreş Davulları 662. Kez Çalınıyor

Türk'ün İlk Er Meydanı Elmalı sloganıyla 662.'si yarın başlayacak Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşlerinde Türkiye'nin dört bir yanından 73 başpehlivan ter dökecek.

04.09.2014 18:07  Güncelleme: 18:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkün İlk Er Meydanı Elmalı sloganıyla 662'ncisi yarın başlayacak Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde Türkiye'nin dört bir yanından 73 başpehlivan ter dökecek. Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, bu yıl güreşlerin yolluk ve ödül miktarının 493 bin TL'ye ulaştığını belirterek tek amacın seyir zevki yüksek güreşler olduğunu söyledi.

Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde yarın, tarihi Ömer Paşa Camii'nde kılınacak Cuma namazının ardından başlayacak 662'nci Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin tanıtım toplantısı Antalya'da Su Otel'de yapıldı. Toplantı, Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, Elmalı Yeşilyayla Güreş Ağası Cemal Ekşi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mithat Yolcu'nun katılımıyla gerçekleşti.

KIRKPINAR'DAN 9 YIL ESKİ

Belediye Başkanı Öztekin, Elmalı güreşlerinin ilçenin en önemli değerlerinden birisi olmasının yanı sıra Türkiye'nin en eski organizasyonu olduğunu söyledi. Tarihi Kırkpınar güreşlerinin ardından Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin Türkiye'nin en önemli ikinci güreş organizasyonu olduğunu kaydeden Öztekin, Ama biz ikinciliği kendimize yeterli bulmuyoruz. Tarih itibariyle 662'ncisini düzenliyoruz. Kırkpınar'dan 9 yıl Elmalı daha öncedir dedi.

Türkiye'nin en eski güreş organizasyonu olmasına rağmen Elmalı güreşlerinin bugüne kadar yeterince tanıtılmadığını belirten Ümit Öztekin, Hedefimiz, 3 yıl içinde en az Kırkpınar kadar sözünü duyuran, daha uzun vadede de güreş camiasında 'Bu işin merkezi Antalya'dır. Antalya'da da Elmalı Yeşilyayla güreşleridir' şeklinde anılan bir konuma gelmektir şeklinde konuştu.

Başkan Öztekin bu hedefi gerçekleştirmek için güreşlerin bu yıldan itibaren Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirileceğini kaydetti.

ÖDÜL VE YOLLUKLAR 493 BİN TL

662'nci Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri için 73 başpehlivanla anlaşma yaptıklarını kaydeden Öztekin, Kırkpınar'da bu sayının 59 olduğunu söyledi. Elmalı'da farklı boylarda yaklaşık 1500 pehlivanın er meydanında tek dökeceğini belirten Elmalı Belediye Başkanı Öztekin, Türkiye Güreş Federasyonu'na bağlı 60 hakemin görev alacağını ve 8 Kırkpınar başcazgırının da Elmalı güreşlerinde yer alacağını kaydetti. Ümit Öztekin, geçen yıl 274 bin TL olan Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin yolluk ve ödüllerinin ise bu yıl 493 bin TL'ye çıktığını söyledi. Tek amaçlarının seyir zevki yüksek, daha kaliteli güreşler seyrettirmek olduğunu belirten Öztekin, bununla birlikte 40 bin TL'yle sınırlı güreş esnasında kullanılacak ayrı bir ödülün de bulunduğunu söyledi.

EFSANELER ELMALI'DA

Ümit Öztekin, ayrıca Elmalı'da bu yıl önemli bir ilki daha gerçekleştireceklerini söyledi. Kırkpınar'ın Ahmet Taşçı, Hüseyin Çoban, Aydın Demir olmak üzere altın kemerin ebedi sahibi 3 başpehlivanı ve 11 Kırkpınar'da başpehlivanlığı almış ama altın kemerinin sahibi olamamış pehlivan bulunduğunu belirten Öztekin, Bunlar güreşin efsaneleri olmuş isimler. Onlar için Elmalı'da özel loca hatırladık. Protokolün hemen yanına. Yolluk verdik. Elmalı'ya davet ettik. Özel localarında eski anılarını yaşasınlar istiyoruz. Onlar bu işin yaşayan efsaneleridir şeklinde konuştu.

Elmalı Belediye Başkanı Öztekin, 662'ncisi düzenlenecek güreşlere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın katılımının beklendiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Elmalı'da Güreş Davulları 662. Kez Çalınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement