SpaceX ile Amazon'un uzaya gönderecekleri uydular nedeniyle gerginlik yaşanıyor - Son Dakika
Ekonomi
BBC

SpaceX ile Amazon'un uzaya gönderecekleri uydular nedeniyle gerginlik yaşanıyor

Dünyanın en zenginleri Elon Musk ile Jeff Bezos'un sahip olduğu SpaceX ile Amazon şirketlerinin uzaydaki uydu projeleri gerginliğe neden oldu. Henüz faaliyete başlamayan Amazon, SpaceX'in belirttiklerinden daha yükseğe uydu konumlamak istediğini ve bunun kendi uyduları için tehlikeli olacağını söyledi. SpaceX ise "Bu bir baltalama çalışması" dedi.

27.01.2021 11:42  Güncelleme: 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İki şirket arasındaki gerginlik SpaceX'in Starlink İnternet Uydusu Projesi'nde değişiklik yapmak istemesinden kaynaklanıyor. SpaceX bu projesiyle dünyanın her yerine hızlı internet sağlamak için uzaya binlerce uydu göndermeyi planlıyor.

UYDU DAHA YÜKSEK BİR İRTİFAYA KOYULMAK İSTENİYOR

Şimdiden 900'den fazla uydu gönderen şirketin uzayda kurduğu bu ağ, 'Starlink Uydu Takımyıldızı' olarak adlandırılıyor. SpaceX'in uzaya binlerce uydu daha göndermek için ABD Federal İletişim Komisyonu'ndan (FCC) izni var.

Fakat şirket komisyona başvurarak üç bin kadar uyduyu daha önceden planlanan ya da onay verilen yükseklikten daha düşük bir irtifada konumlandırmak istediğini duyurdu.

KENDİ PROJELERİNE ZARAR GELECEĞİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

Amazon, bu değişiklik talebine 'Kuiper Projesi' adını verdiği kendi uydu takımyıldızı girişimini riske sokacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Amazon henüz hiçbir uydu fırlatmadı. Fakat şirket projesi için komisyondan izin almış durumda. Şirketin izin belgesinde Kuiper takımyıldızındaki uyduların en az yarısının fırlatılmış olması öngörülüyor.

"TEHLİKELİ BİR ŞEKİLDE YAKIN"

Amazon, uydularını Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) 590 kilometre yükseklikte konumlandırmayı planlıyor. SpaceX ise komisyona yaptığı tadilat başvurusunda 3.000 adet uydusunu 540-570 kilometre bir yükseklikte konumlandırmak istediğini bildirdi.

Amazon bunun kendi uydularına 'tehlikeli bir şekilde yakın olacağını', Kuiper projesi ve diğer uydu ağlarıyla sinyal sorunları yaşanabileceğini savundu. Şirket, Starlink uydularının yörüngede izin verilen yüksekliğin 30 kilometre altında ya da üstünde olabileceğini söylüyor.

"STARLİNK'İ BALTALAMASI DOĞRU DEĞİL"

SpaceX'in uydu politikaları direktörü David Goldman, 22 Ocak'ta FCC'ye gönderdiği mektupta Amazon'un "istediği bilgileri seçerek" kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını öne sürdü. Musk da Twitter mesajında "Amazon'un en iyimser tahminle birkaç yıl sonra faaliyete geçecek uydu sistemi için Starlink'i baltalaması halkın çıkarına değil" dedi.

"REKABETİ DAHA BEŞİKTE BOĞMAYA ÇALIŞIYOR"

Amazon buna bir açıklamayla karşılık verdi ve bu değişikliklerin uyduların çarpışma riskini artıracağı ve sinyal sorunlarına yol açacağı savunuldu. Açıklamada, "Gerçekler çok açık. Biz Kuiper Sistemini Starlink'le sorun yaşamayacak şekilde geliştirdik. Ama SpaceX şimdi sistemini değiştirmek istiyor. SpaceX rekabeti daha beşikte boğmaya çalışıyor" denildi.

SpaceX ile Amazon\'un uzaya gönderecekleri uydular nedeniyle gerginlik yaşanıyor
Kaynak: BBC

Son Dakika Ekonomi SpaceX ile Amazon'un uzaya gönderecekleri uydular nedeniyle gerginlik yaşanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement