Elvan: "Biz Istiyoruz Ki, Üniversitelerimiz, Ülkede Bir Cazibe Merkezi Konumunda Olsun" - Son Dakika
Güncel

Elvan: "Biz Istiyoruz Ki, Üniversitelerimiz, Ülkede Bir Cazibe Merkezi Konumunda Olsun"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bölgesel kalkınmaya yönelik program kapsamındaki Bingöl, Mehmet Akif Ersoy, Düzce, Ahi Evran ve Uşak üniversitelerinin ihtisaslaştıkları alanlarda bölgelerinde, hatta ülkede birer cazibe merkezi konumunda olmalarını istediklerini belirterek,...

18.07.2017 21:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bölgesel kalkınmaya yönelik program kapsamındaki Bingöl, Mehmet Akif Ersoy, Düzce, Ahi Evran ve Uşak üniversitelerinin ihtisaslaştıkları alanlarda bölgelerinde, hatta ülkede birer cazibe merkezi konumunda olmalarını istediklerini belirterek, "Üniversitelerimizin bölgelerinde iş dünyası, sanayicilerimiz, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, araştırma merkez ve enstitüleriyle ve hatta dünya ile entegre olabilecek bir altyapıyı, ekosistemi mutlaka kurmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Bakan Elvan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile YÖK'te düzenlenen Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Elvan, programın, bir taraftan yerel ve bölgesel kalkınma için çok önemli katkı sağlayacağını, diğer taraftan üniversitelerin rekabet gücünü artıracağını belirterek, üniversiteleri rekabet güçlerinin artması için belirli bir alana yoğunlaştırılacağını söyledi. Programı YÖK ile Bakanlığının 1 yıl önce hayata geçirdiğini anlatan Elvan, programın, Anadolu'da yeni kurulan üniversitelerin bulunduğu bölgeye önemli katkılar sağlayacağına yönelik inancını dile getirdi. Bingöl, Mehmet Akif Ersoy, Düzce, Ahi Evran ve Uşak üniversitelerinin program kapsamında bulunduğunu aktaran Elvan, bu programda üniversite yönetimlerinin büyük hedefler koymasını istedi.

Üniversitelerin program kapsamında ihtisaslaşacağı alanda ekosistem oluşturmasının önemine değinen Elvan, "Üniversitelerimizin bölgelerinde iş dünyası, sanayicilerimiz, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, araştırma merkez ve enstitüleriyle ve hatta dünya ile entegre olabilecek bir altyapıyı, ekosistemi mutlaka kurmamız gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Altyapı, personel gibi ihtiyaçlar için kaynak tahsisinin sağlanacağına işaret eden Elvan, şunları kaydetti:

"Kaynak problemi yaşamayacaksınız. Tabii bir şartla, doğru proje üretildiği takdirde. Düzgün, doğru, rasyonel projelerle gelindiği takdirde biz gereken her türlü desteği vereceğiz. Bir yarışma ortamı oluşacak, 5 üniversitemiz var. Kim çok üretirse o üniversite daha çok kaynak alacak, kim gerçekten çok alt sıralarda kalır, bir performans gösteremezse, onu da gözden geçirip belki o üniversitelerimizi kapsam dışına alabilme durumumuz da söz konusu olabilecek. Burada önemli olan ne kadar ürettiğiniz, ne kadar büyük performans gösterdiğiniz. Bu performansı gösterdiğiniz takdirde biz gereken her türlü desteği vereceğiz. Yatırım programına sizin üniversite tavanınızdan ayrı olarak bir proje koyacağız. Misyon farklılaşması ve ihtisaslaşmaya yönelik bir program açacağız ve bu çerçevede size verilmiş olan üniversite ödenek tavanınızdan farklı bir destek mekanizması oluşturacağız. Tek programımız çerçevesinde üniversitelerimizin başarısına göre desteği vereceğiz."

"Rektörlerimiz bu programa sahip çıkmalı"

Bakan Elvan, üniversite yöneticilerine gerçek anlamda üniversite olabilmeleri için bu programa odaklanmaları gerektiğini de ifade ederek, "Biz istiyoruz ki bu üniversitelerimiz ihtisaslaştıkları alanlarda, kendi alanlarında bölgede hatta ülkede bir cazibe merkezi konumunda olsunlar." değerlendirmelerinde bulundu.

Programa, rektörlerin sahip çıkmasının önemine işaret eden Elvan, onların programa sahip çıkmasının üniversite kadrolarının da sahip çıkması anlamına geldiğini dile getirdi.

Üniversitelerin belirli bir alana odaklanması gerektiğini belirten Elvan, Bakanlığı ve YÖK'ün de destekleriyle büyük başarılar elde edilebileceğini kaydetti. Elvan, üniversitelerin sanayiden, iş dünyasından, araştırma enstitülerinden kopuk olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Son bir yıldaki performansına bakıldığında performansı iyi olan, performansından çok memnun olmadığımız üniversiteler de var ama bir izleme ve değerlendirme mekanizması kurulacak ve yakinen bu üniversitelerimiz izlenecek. Yapılan çalışmalar değerlendirilecek. Bu çerçevede de özellikle kaynak tahsisi konusunda kararlar verilecek. Malum, ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok kaynak. Böyle bir mekanizmayı oluşturacağız."

Elvan, programa katkılarından dolayı YÖK Başkanı Saraç ve üniversite rektörlerine teşekkür etti.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

Elvan: "Biz Istiyoruz Ki, Üniversitelerimiz, Ülkede Bir Cazibe Merkezi Konumunda Olsun"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Elvan: 'Biz Istiyoruz Ki, Üniversitelerimiz, Ülkede Bir Cazibe Merkezi Konumunda Olsun' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika
    16:11 AK Parti Siyaset Akademisi'nden 244 kadına sertifika

    Diyarbakır'da AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları tarafından düzenlenen 'AK Parti Siyaset Akademisi' programını tamamlayan 244 kadına sertifikaları takdim edildi. Programda konuşan AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları İnsan Hakları Başkanı Oya Eronat, siyaset akademisinin kadınlar için yapıldığını belirterek, Cumhurbaşkanı'nın kadınlara verdiği değeri vurguladı. Sertifikalar, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına da verildi.

  • Altun: 31 Mart 2024 yerel seçimleri Türkiye'nin demokrasi yolculuğunda önemli bir kilometre taşı
    16:08 Altun: 31 Mart 2024 yerel seçimleri Türkiye'nin demokrasi yolculuğunda önemli bir kilometre taşı

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yerel yönetimlerin belirlenmesi amacıyla pazar günü yapılacak seçimler dolayısıyla kaleme aldığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) medyasında geniş yer bulan "Türkiye'de Mahalli İdareler Seçimleri" makalesinde, "31 Mart 2024...

  • Rize'de Mahkeme, Deterjana Dayanaklı Olmayan Mutfak Tezgahı İçin Ayıplı Mal Kararı Vermedi
    16:08 Rize'de Mahkeme, Deterjana Dayanaklı Olmayan Mutfak Tezgahı İçin Ayıplı Mal Kararı Vermedi

    Rize'de yaşayan bir vatandaşın deterjana dayanaklı olmayan mutfak tezgahı nedeniyle açtığı davada mahkeme, tezgahın ayıplı mal olmadığı kararını verdi. Mahkeme, tezgahta kullanılan mermerin sıradan deterjanlarda dahi yüzeyinin bozulabilecek taşlardan olduğunu ancak kullanım hatasından kaynaklı bu duruma geldiği tespitiyle davanın reddine hükmetti.

  • Tunceli'de Yaban Keçileri Munzur Vadisi Milli Parkı'nda Görüntülendi
    16:07 Tunceli'de Yaban Keçileri Munzur Vadisi Milli Parkı'nda Görüntülendi

    Tunceli'de koruma altındaki yaban keçileri, Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yiyecek ararken objektife yansıdı. Milli park, bozayı, kurt, vaşak, su samuru, kartal, yaban domuzu, sincap ve yaban keçisi gibi türlere ev sahipliği yapıyor. Keçiler, izlendiklerini fark edince zirvelere doğru tırmandı.

  • İzmir'de 31 Mart Seçimlerinde 16 Bin 277 Personel Görev Yapacak
    16:07 İzmir'de 31 Mart Seçimlerinde 16 Bin 277 Personel Görev Yapacak

    İzmir Valiliği, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi için 16 bin 277 personelin görev yapacağını duyurdu. Seçimde 10 bin 721 sandıkta 3 milyon 459 bin 970 seçmenin oy kullanabileceği belirtildi. İl genelinde seçimlerin huzur ve güven ortamında gerçekleşmesi için gerekli tedbirlerin alındığı açıklandı.

  • MARSU, Mardin Artuklu ilçesinde yeni sondaj kuyusu kazma çalışmalarını tamamladı
    16:07 MARSU, Mardin Artuklu ilçesinde yeni sondaj kuyusu kazma çalışmalarını tamamladı

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU), Artuklu ilçesine bağlı Nur Mahallesi'nin bir kısmında yaşanan içme ve kullanma suyu sorununa çözüm sağlamak amacıyla başlattığı yeni sondaj kuyusu kazma çalışmalarını tamamladı. MARSU, Artuklu ilçesi Nur Mahallesi'nde bazı yerleşimlerin artan nüfus ve yapılaşmayla birlikte ihtiyaç duyulan içme suyu talebini karşılamak için başlattığı derin içme ve kullanma suyu amaçlı sondaj kuyusu kazı çalışması çalışmalarını bitirdi. Açılan sondaj kuyusunu mevcut şebeke hattına entegre etmek için ek olarak 300 metre uzunluğunda ek şebeke hattı döşeme işlemleri gerçekleştirildi.


Advertisement