Emekli Mühendis 498 Çeşit Üründen Turşu Yapıyor - Son Dakika
Ekonomi

Emekli Mühendis 498 Çeşit Üründen Turşu Yapıyor

Afyon Dinar'da ODTÜ mezunu emekli kimya mühendisi Mustafa Koca, karaca ağaç, horoz ibiği kökü, söğüt kabuğu, aspir, hindiba ve laden gülü gibi 498 çeşit üründen turşu yapıyor.

24.06.2017 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde ODTÜ mezunu emekli kimya mühendisi Mustafa Koca, karaca ağaç, horoz ibiği kökü, söğüt kabuğu, aspir, hindiba ve laden gülü gibi birçok üründen turşu yapıyor. Koca, "Şu anda 498 çeşit turşu üretimi yapıyorum. Bizim turşularımızın farkı, her bitkiyi kendi mayasıyla mayalamamızdır. Yakın zamanda Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için başvuruda bulunacağım" dedi.

"PROBİYOTİKLER VÜCUDA FAYDALI BAKTERİLERDİR"

Emekli olduktan sonra Dinar'a yerleşen 62 yaşındaki Mustafa Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olduğunu söyledi. Emekliliğinin ardından sağlıklı gıda tüketimi konusunda bir şeyler yapmayı düşündüğünü anlatan Koca, "probiyotik turşu" üretmeye karar verdiğini belirtti. Probiyotiklerin, vücuda faydalı bakteriler olduğunu belirten Koca, "Tükettiğimiz besinlerin sindiriminde yüzde 70'den daha fazla faydalı bakterilerden yararlanırız. Aldığımız besinlerde probiyotik yoksa vücudumuza yeteri kadar faydası olmaz. İşte bu gerçekten hareketle probiyotik turşu üretmeye başladım." dedi.

"TÜM DÜNYA BİZİ DUYACAK"

Anadolu mutfağında asırlardır çok çeşitli turşu türlerinin tüketildiğini vurgulayan Koca, şöyle devam etti:

"Ordulu bir üreticimiz 121 çeşit turşu üretiyor. Şu anda ben 498 çeşit turşu üretimi yapıyorum. Bizim turşularımızın farkı, her bitkiyi kendi mayasıyla mayalamamızdır. Yakın bir zamanda Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için başvuruda bulunacağım. Tüm dünya bizi duyacak. Sadece Dinar gibi küçük ve florası dar bir yerde bu kadar sayıda turşuyu elde ettim. Dilerim, bu yaptığım çalışmalarla insanların gündemine yeni girmeye başlayan probiyotik kavramı daha fazla hafızada kalır ve insanlar sağlıklı yaşam için probiyotiklere daha çok dikkat ederler."

"B VİTAMİNİ BAKIMINDAN ÇOK ZENGİN"

Koca, turşu kurarken besinlerin faydalı bakterilerini de muhafaza ettiklerini dile getirerek, "Çok enteresan turşularımız var. Mesela karaca ağaç turşusu var. Arpa ve yulaf gibi tahılların uç kısmında yer alan yumuşak dokuyu toplayarak turşu yaptım. B vitamini bakımdan oldukça zengin bir turşu oldu. Övünerek söyleyebilirim ki turşularımızda hemen her vitamin var. Mesela yeni gündeme gelmeye başlayan K2 vitamini bizim ürünlerimizde yer alıyor. Turşu çeşitlerim arasında horoz ibiği kökü, söğüt kabuğu, çiriş, ışkın, goji berry, aspir, hindiba ve laden gülü turşusu ilk aklıma gelenlerinden." diye konuştu.

"MEYVELERİ YIKADIKTAN 1-2 SAAT SONRA TÜKETİN"

Beslenmeyle ilgili birçok yanlışın yapıldığına dikkati çeken Koca, turşu yapımında kullanılabilen Çin tuzu, monosodyum glutamat ve bazı kimyasalların sağlığa zararlı olduğuna işaret etti. Koca, şu ifadeleri kullandı:

"Bizlere çocukken öğretilen, 'Asla yıkamadan bir şey yemeyin' olur. Yıkayalım fakat bir meyve veya sebzeyi yıkadığımızda üzerindeki probiyotikleri de yıkamış oluruz. Meyveyi yıkadıktan hemen sonra tüketirsek bize çok faydası olmaz. Onun için meyveleri yıkayınca en az 1-2 saat dinlendirdikten sonra tüketilmesi daha iyi olur. Besinleri 3 şekilde tüketirsek daha çok faydalı olur. Taze tüketmek, kurusunu tüketmek ve turşu olarak tüketmek. Onun dışında özellikle 60 derece sıcaklığı geçince besin değerleri kaybolur. Böyle tüketirsek sadece mineral ve enerji desteği alırız."

Emekli Mühendis 498 Çeşit Üründen Turşu Yapıyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Emekli Mühendis 498 Çeşit Üründen Turşu Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement