Emekli-Sen Üyeleri Maaş Promosyonu İstiyor - Son Dakika
Güncel

Emekli-Sen Üyeleri Maaş Promosyonu İstiyor

Emekli-Sen Üyeleri Maaş Promosyonu İstiyor

Emekli-Sen Mersin Şubesi üyesi bir grup emekli, maaşlarına banka promosyonu verilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK'ya dilekçe gönderdi.

14.11.2014 15:35  Güncelleme: 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Mersin Şubesi üyesi bir grup emekli, emekli maaşlarına banka promosyonu verilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na postaneden dilekçe gönderdi. Grup, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların da geri çekilmesini istedi.

Öğle saatinde İnönü Bulvarı üzerindeki Merkez PTT önünde toplanan Emekli-Sen üyeleri, "Zamlar Geri Alınsın. Emeklilere Banka Promosyonu Verilsin" yazılı pankart açtı. Sendika üyelerine KESK, İHD ve DİSK şube başkanları da destek verdi. Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan eylemde konuşan Emekli-Sen Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, Türkiye'de bir tarafta insanlar çöplükten beslenirken, bir tarafta yer altına ve yer üstünde adına 'iş kazası' denilen cinayetlere kurban gittiklerini belirterek, her şeyin zamlandığı, hayatın pahalandığı bir ülkede yaşadıklarının unutturulmaya çalışıldığını söyledi. "Bugün DİSK'e bağlı Tüm emekli Sendikası olarak hayatımızın her günü neredeyse bir yıl içinde dönüp baktığımızda yüzde 50 zamlandığını görüyoruz. En temel gıda maddelerinden en temel ihtiyaçlarımıza varana kadar her şey zamlanıyor. Ama iş çalışanlara ve emeklilere gelince sadaka verir gibi geçiştirilerek bu işler örtbas edilmeye çalışılıyor" dedi.

Emekli-Sen Bölge Temsilcisi Ahmet Tetik ise, bu ülkede yaşayan 11 milyon emeklinin hakları ve gelecekle ilgili kaygılarını dile getirmek için bir çaba içerisinde olduğunu belirtti. Geçen ay doğalgaz ve elektriğe yüzde 10 civarında zam yapıldığını anımsatan Tetik, "Açlık sınırının bin 400 lira, yoksulluk sınırının 4 bin lira olduğu bu ülkede 11 milyon emeklinin yüzde 65'i asgari ücretin altında maaş alıyor. Bu zamların geri alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

Başbakanlık tarafından 2007'de bir genelge ile kamu çalışanlarına promosyon ödenmesinin kabul edildiğini dile getiren Tetik, 11 milyon emekliye ise böyle bir hak öngörülmediğini kaydetti. Bunun Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Tetik, emeklilere banka promosyonu verilmesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yaptığı açıklamaların, emeklileri bir beklentiye soktuğunu ancak, bugüne kadar bu konuda bir ilerleme sağlamadığı ifade etti. SGK'dan her ay bankalara 12 milyar lira emekli maaşı aktarıldığına dikkat çeken Tetik, "Bizim istediğimiz, bankaların emekli maaşlarını işleterek elde ettikleri muazzam karın sadece cüzi bir miktarını promosyon olarak emeklilere vermelerinin sağlanmasıdır. Bu ise bankalarla protokol yapan SGK'nın protokollere madde koymasıyla mümkündür. SGK, Başbakanlık genelgesini dikkate almalı ve her ay 11 milyon emeklinin aylığına karşılık 12 milyar lira para aktardığı bankalarla yaptığı ödeme protokollerine promosyon maddesi koymalıdır. Çünkü SGK bir kamu kurumudur ve Başbakanlık genelgesine uyma zorunluluğu vardır" diye konuştu.

Bugüne kadar emeklilere de promosyon verilmesi için birçok eylem yaptıklarını belirten Tetik, "Bugün Türkiye'nin her yerinde emekliler promosyon isteğini belirten dilekçeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na göndermektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile SGK Başkanına bir kez daha sesleniyoruz, bu dilekçeleri dikkate almadığınız ve emeklilere promosyon verilmesini sağlamadığınız takdirde, Anayasa'nın eşitlik ilkesini ihlal etmekten hakkınızda dava açarak geçmiş alacaklarımızı da isteyeceğiz" şeklinde konuştu.

Emekli-Sen üyeleri daha sonra postaneye girerek hazırladıkları dilekçeleri gönderdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Emekli-Sen Üyeleri Maaş Promosyonu İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement