Gözler İntibak Düzenlemesinde! Emekliye 355 Lira Zam Yapılacak - Son Dakika
Güncel

Gözler İntibak Düzenlemesinde! Emekliye 355 Lira Zam Yapılacak

Her yıl iki bayram ikramiyesi alan emekliler bu kez intibak düzenlemesini bekliyor. AİHM'ye taşınan intibak düzenlemesi yapılırsa 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak ve 355 liraya varan zam yolu açılacak.

29.08.2018 10:13  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayram ikramiyeleri ve yüzde 9.17 maaş zammıyla sevinen emeklilerin şimdi gözü intibakta. Türkiye Emekliler Derneği tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınan intibak düzenlemesi yapılırsa emeklilere 355 liraya varan zam yolunu açılacak.

BAYRAM İKRAMİYESİ ALAN EMEKLİLERE SON 10 AYIN EN YÜKSEK ZAMMI YAPILDI

Yılda 2 kez biner lira bayram ikramiyesiyle muradına eren emeklilerin maaşına bu ay da son 10 yılın en yüksek zammı yansıtıldı. Zam oranı; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 9.17, memur emeklilerinde ise yüzde 8.65 oldu. İlk ikramiyelerini haziranda alan emekliler ikinci ikramiyelerini de bu ay Kurban Bayramı öncesinde ceplerine koydu. Ayrıca yaklaşık 7.5 milyon emekli de maaşlarını bayram öncesi alarak bayramı paralı geçirdi.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ YAPILIRSA 5 MİLYON KİŞİNİN MAAŞI ARTACAK

Milyonlarca emeklinin şimdi gözü intibakta. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar, intibak beklentisi içinde. Bu konuda müjde bekleyen emekliler, umutlu. İntibak konusunda Anayasa Mahkemesi adres olarak TBMM'yi adres göstermiş, Türkiye Emekliler Derneği de konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımıştı. Eğer intibak düzenlemesi yapılırsa, yaklaşık 5 milyon kişinin maaşında artış yaşanacak. Düzenleme, her emekliye farklı yansıyacak.

2000'DEN SONRA EMEKLİ OLANLARIN MAAŞI YENİDEN HESAPLANACAK

2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak. Emeklilere, prim ödemelerine ve hizmet sürelerine göre farklı zamlar söz konusu olacak. İlk intibakta 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK'lının maaşında 50 lira ile 355 lira arasında artış olmuştu. Yeni intibakta da artışın bu seviyelerde olabileceği belirtiliyor.

İNTİBAK ZAMMI NEDİR?

Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla uygulanıyor. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.

Gözler İntibak Düzenlemesinde! Emekliye 355 Lira Zam Yapılacak

Son Dakika Güncel Gözler İntibak Düzenlemesinde! Emekliye 355 Lira Zam Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement