Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır" - Son Dakika
Güncel

Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır"

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu, Kurban Bayramı tatilinde yola çıkmadan önce sürücüleri uyardı.

16.08.2018 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu, Kurban Bayramı tatilinde yola çıkmadan önce sürücüleri uyardı.

Tataroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 17 Ağustos'ta başlayacak olan bayram tatiliyle trafikte yoğunluğun ve tehlikenin artacağını belirtti.

Trafik yoğunluğunun artışına paralel olarak trafik kazalarının da arttığını, her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiğini, yaralandığını ifade eden Tataroğlu, şunları kaydetti:

"TÜİK istatistiklerine göre 2016'da karayollarında yaşanan 1 milyon 182 bin 491 kazada, 3 bin 493 kişi kaza yerinde, 3 bin 807 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti. Yaşanan kazaların sebeplerine bakıldığında, yüzde 89,6'sının sürücü, yüzde 8,7'sinin yaya, yüzde 0,8'inin yol, yüzde 0,5'inin taşıt ve yüzde 0,4'ünün ise yolculardan kaynaklı kusurlar olarak tespit edilmektedir. İstatistikler de bize göstermektedir ki yaşanan kazaların büyük bir kısmı insan faktöründen kaynaklanmaktadır."

Tataroğlu, insan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde yola çıkan sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerektiğini vurguladı.

Yolculuk öncesi araç bakımlarının yapılması gerektiğini ifade eden Tataroğlu, şöyle devam etti:

"Araçta taşınabilecek yolcu ve yük miktarı aracın ruhsatındaki değeri geçmemelidir.

Ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri mutlaka takılmalı ve bagajlardaki yük sabitlenmelidir. Emniyet kemeri hayat kurtarır.

Tatil araçlarının ağırlığı, günlük işe gidiş-geliş kullanımına göre daha fazla olduğu için takip mesafesi de boş araca kıyasla artırılmalıdır. Tatil aracı sürücüsü günlük kullanıma kıyasla fren pedalına daha yüksek ayak kuvvetti ile basabilmeli bunun için de oturma pozisyonu doğru ayarlamalıdır. Yol yapım ve yenileme çalışmalarında uyarı ve ikazların yeterli olmaması nedeniyle de birçok kaza meydana gelmektedir. Bu kısımlardaki uyarıcı ve ikaz levhalarının eksiksiz bir şekilde konulması ve dış etkenlerden (rüzgar, kar, yağmur, insan müdahalesi gibi) etkilenmeyecek şekilde sabitlenmesi gerekmektedir. Kazaları en aza indirmek için sürücülerimiz uyarılarımızı mutlaka dikkate almalıdır. Sürücü ve yayaların dikkat etmesi gereken hususlarla ilgili makamlar da gerekli önlemleri alarak yurttaşlarımıza güvenli bir yolculuk sağlamak için azami özen göstermelidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement