Emniyet Müdürü Çalışkan O Geceyi Anlattı Cumhurbaşkanı 'Siz de Zırhlılarla Üzerlerine Sürün' Dedi - Son Dakika
Güncel

Emniyet Müdürü Çalışkan O Geceyi Anlattı Cumhurbaşkanı 'Siz de Zırhlılarla Üzerlerine Sürün' Dedi

Istanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan darbe girişimi gecesi yaşadığı olayları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan telefon görüşmelerini anlattı.

24.05.2017 21:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Istanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan darbe girişimi gecesi yaşadığı olayları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan telefon görüşmelerini anlattı.

Çalışkan; Sayın Cumhurbas¸kanımızla gece boyunca birkac¸ defa telefonla go"ru"s¸tu"k. Birincisinde durumu sordu, ko"pru"deki durumu anlatınca 'siz de zırhlı arac¸larınıza binip onların u"zerine yu"ru"yeceksiniz' talimatını verdi. Bir sonraki yapılan telefon go"ru"s¸mesinde havaalanındaki durumu sordu

Haber Ümit TÜRK İstanbul DHA

15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimine ilişkin hazırlanan iddianamede müşteki olarak yer olan İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, darbe gecesine ilişkin yaşadıklarını anlattı.

İddianamede yer alan ifadesinde Çalışkan, darbe girişimini, DEAŞ terör örgütüne yönelik yardımcılarıyla yaptığı toplantı sırasında kendisini arayan bir müdür yardımcısının bildirmesi üzerine öğrendiğini söyledi.

ÜMİT DÜNDAR'I ARADIM

Çalışkan, Aradan kısa bir su"re sonra Ko"pru"lerden Sorumlu S¸ube Mu"du"ru"m aradı, 30-40 kadar askerin polislerin silahlarını almaya c¸alıs¸tıg'ını so"yledi, bunun u"zerine 'kesinlikle kimse silah vermeyecek' talimatıyla, Mu"du"r Yardımcısı Yener U"lgütol'u bahsedilen yere go"nderdim. Derhal ne oldug'unu anlamak ic¸in Bog'azic¸i Ko"pru"su"'ne (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) dog'ru yola c¸ıktım. Ko"pru"ye hareket etmeden odadan c¸ıkarken genel talimat olarak kesinlikle silah verilmeyeceg'ini belirttim. Bu"tu"n mu"du"rlerin ikinci kanala gec¸mesini benim emrimi beklemesini so"yledim. Araca binerken de 1. Ordu komutanı U"mit Dündar beyi arayıp konuyla ilgili bir bilgisi olup olmadıg'ını sordum. Bilgisi olmadıg'ını aras¸tırıp do"neceg'ini so"yledi. Bu arada korumalar ile birlikte su"ratle Bog'az Ko"pru"su"ne hareket ettik dedi.

TÜM BİRİMLER İKİNCİ KANALA

Yolda bir iki kez Dündar'la konuştuklarını ve Dündar'ın da kimseye ulas¸amadıg'ını so"yleyince 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gec¸tiklerini ve orada bulus¸abileceklerini söylediğini aktaran Çalışkan, Oraya vardıg'ımda ko"pru" Anadolu'dan Avrupa'ya gec¸is¸ yo"nu" kapatılmıs¸tı. U"mit Dündar Bey orada idi. Bir su"re sonra il valimiz geldi. Kısa bir deg'erlendirme yaptık. Ben orada bulunan 15 kadar o"zel harekat polisi ile ayaku"stu" bir toplantı yaptım. Ko"pru"yu" ele gec¸irebileceg'imizi deg'erlendirdik. 'Korkan c¸ekinen varsa ayrılabilir' dedim. Hic¸bir polis tereddu"t etmedi, 'gerekirse o"lu"ru"z' dediler. 22.30 sıraların tes¸kilatı ayakta tutmak, emir komutayı sag'lamak ve hareket tarzımızı bu"tu"n I·stanbul polisine iletmek amacıyla tu"m birimlerimi ikinci kanala gec¸melerini talimat verdim ve ikinci Kanaldan 'kesinlikle bulundug'umuz yerleri terk etmeyeceg'imizi, silah teslim edilmeyeceg'ini, benim talimatıma go"re hareket edilmesini' anons ettim

TÜRK POLİSİNE YAKIŞIR ŞEKİLDR HAREKET ETTİLER

İfadesinde, söz konusu anonsun darbe girişiminin seyrini değiştirdiğini belirten Çalışkan, Genel olarak I·stanbul polisinin tamamına yakını emrime go"re hareket etti. I·stisnaları sonradan tespit ettik ve is¸lem yaptık. 40 yardımcım, 56 s¸ube mu"du"ru"m, 39 ilc¸e mu"du"ru"mden hic¸birisi en ufak bir esneme go"stermediler. Tu"rk polisine yakıs¸ır s¸ekilde go"revlerini yerine getirdiler. Bir tanesi dahi tereddu"t etmedi. Ara ara vali beyle ve ordu komutanıyla deg'erlendirme yaptık, onlar bir su"re sonra ayrıldılar ifadesinde bulundu.

TÜRK ASKERİ HALKIN ÜZERİNE ATEŞ AÇMAZ İNANCIYLA ÜZERLERİNE YÜRÜDÜM FAKAT...

Uc¸ak savar ve uzun namlulu silahlarla kendilerine ates¸ edildiğini belirten Çalışkan, Benim Tu"rk milletine, Tu"rk ordusuna, Tu"rk askerlerine olan sevgim ve gu"venime go"re, yine aldıg'ım eg'itimlerde c¸ok iyi biliyorum ki hic¸bir Tu"rk, hele Tu"rk askeri, halkın u"zerine ates¸ etmez inancından dolayı hic¸ du"s¸u"nmeden darbeci askerlerin u"zerine dog'ru yu"ru"du"m. Kesinlikle u"zerimize ates¸ etmeyeceklerine inanıyordum ancak u"zerimize dog'ru ates¸ etmeye bas¸ladılar ve bas¸ımızın u"zerinden mermiler gec¸iyordu. Benim 7 yas¸ından beri inandıg'ım birtakım kutsallarımı yerle bir ettiler, go"zu"mu"n o"nu"nde yaylım ates¸i yaptılar, bir deg'il birkac¸ defa yaptılar. Bir saniye dahi hedef ku"c¸u"ltmedim. Boynumu eg'medim, dimdik yu"ru"du"m diye konuştu.

Yakın koruması Mu"nir Alkan'ın s¸ehit olduğunu, koruma amiri Mehmet Onay ve o"zel kalem mu"du"ru" O"zgu"r Taşdemir'in yaralandığını ifade eden Çalışkan, bulundukları yerde hem vatandas¸ları korumak hem de zayiatı azaltmak ic¸in c¸ok dikkatli hareket etmek zorunda olduklarını anlattı.

Çalışkan, 4 defa tankla ates¸ ac¸tılar, uc¸aksavarı yu"zlerce defa kullandılar, uzun namlulu silahlar sabaha kadar susmadı. Zırhlı arac¸ olarak bir tane Kobramız var idi. Onunla ara ara ates¸ ediyor ve tankın hedefi olmaması ic¸in hareketli tutuyorduk

Bas¸bakan Binali Yıldırım'ın kendisini arayarak durum nedir dedig'inde askerlerin ko"pru"yu" kapattıg'ını, olag'anu"stu" birtakım gelis¸meler oldug'unu, I·stanbul Polisi olarak teyakkuzda olduklarını ve gereken neyse onu yapacaklarını belirttiğini vurgulayan Çalışkan, Başbakan'ın sorularına cevap verdiğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI, 'SİZ DE ONLARIN ÜZERİNE SÜRÜN' TALİMATINI VERDİ

İstanbul genelinde gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Çalışkan, Sayın Cumhurbas¸kanımızla gece boyunca birkac¸ defa telefonla go"ru"s¸tu"k. Birincisinde durumu sordu, ko"pru"deki durumu anlatınca 'siz de zırhlı arac¸larınıza binip siz de onların u"zerine yu"ru"yeceksiniz' talimatını verdi. Bir sonraki yapılan telefon go"ru"s¸mesinde havaalanındaki durumu sordu, durumu anlattım, kulenin is¸gal altında oldug'unu so"yledim, bu go"ru"s¸meden I·stanbul'a geleceg'ini deg'erlendirdim, kendisine 10-15 dakikada kuleyi kurtaracag'ımızı arz ettim.

ÖLÜN ÖLDÜRÜN AMA KULEYİ ALIN

Bunun üzerine Havalimanı Mu"du"ru" Emre Erdoğan ve O"zel Harekat Mu"du"ru" Kadri Gençkaya'yı aradığını ifade eden Çalışkan, Ölu"n, o"ldu"ru"n ama kuleyi c¸ok hızlı bir s¸ekilde alın emrini verdiğini söyledi.

CUMHURBAŞKANIN O GECE İSTANBUL'A GELECEĞİNİ BİLMİYORDUM

Bu talimatı üzerine 15 dakika sonra kuleyi aldıklarını vurgulayan Çalışkan, Ben de Sayın Cumhurbas¸kanımıza durumu bildirdim. I·stanbul'a inene kadar I·stanbul'a geleceg'ini bilmiyordum. O gece onlarca personelime gerekirse o"lu"n fakat yerinizi terk etmeyin, ya da o"lu"n o"ldu"ru"n belirttig'im yerleri kurtarın s¸eklinde hic¸ de kolay olmayan o"l emrini defalarca verdim. Allah'a s¸u"ku"rler olsun ki hic¸bir personelim milim tereddu"t etmediler, 'emredersin' diyerek tabancayla MP-5 ile tankın, helikopterin uzun namlulu silahların o"nu"ne c¸ıktılar ifadesinde bulundu.

(Tür: İstanbul)

Emniyet Müdürü Çalışkan O Geceyi Anlattı Cumhurbaşkanı \'Siz de Zırhlılarla Üzerlerine Sürün\' Dedi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emniyet Müdürü Çalışkan O Geceyi Anlattı Cumhurbaşkanı 'Siz de Zırhlılarla Üzerlerine Sürün' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement