Endoskopi gerektirmeyen obezite tedavisi; balon yöntemi - Son Dakika
Sağlık

Endoskopi gerektirmeyen obezite tedavisi; balon yöntemi

Endoskopi gerektirmeyen obezite tedavisi; balon yöntemi

Obezitenin günümüzde tüm dünya üzerinde en önemli sağlık problemlerinden biri olduğunu belirten Medicana Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Babek Tabandeh, obezitede tedavisinde kullanılan endoskopi gerektirmeyen bir yöntem olan mide balonuna ilişkin bilgi verdi.

20.09.2021 12:07  Güncelleme: 20:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Obezitenin günümüzde tüm dünya üzerinde en önemli sağlık problemlerinden biri olduğunu belirten Medicana Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Babek Tabandeh, obezitede tedavisinde kullanılan endoskopi gerektirmeyen bir yöntem olan mide balonuna ilişkin bilgi verdi.

İlk defa 1982 yılında midenin içine yerleştirilen ve hacim işgal eden bir balon kullanarak ileri derecede şişman olan hastaların ameliyatsız ve ilaçsız tedavilerinin denendiği belirtildi. Yapılan açıklamaya göre bu ilk tasarlanan ve halen de dünyada en sık kullanılan balonun içi su ile doldurulmakta ve endoskopik yöntemlerle mideye yerleştirilmekteydi. Hava ve su ile doldurulan, bazı tiplerinde içindeki havanın veya suyun miktarı ayarlanabilen ve midede daha uzun süre (1-2 yıl kadar) kalabilen çeşitli balonlar mevcuttur.

KİLO VERMEK İÇİN DESTEK GEREKEBİLİR

Op. Dr. Babek Tabandeh, "Obezite sınırları içerisinde olup kilo vermek için desteğe gerek duyan ancak herhangi bir nedenle cerrahi tedaviler için uygun olmayan, kilosu fazla yüksek olmayan, anestezi almaya uygun olmayan, operasyona elverişli sağlık koşullarına sahip olmayan, ileri derecede yandaş hastalıkları olan, aşırı şişmanlık nedeniyle cerrahi öncesi kilo vermeleri gereken ve cerrahi seçeneğini kullanmak istemeyen hastalar bu şekilde daha rahat diyetlerine uyabilmekte ve etkin bir şekilde kilo verebilmektedirler" açıklamasını yaptı.

YUTULAN MİDE BALONU SU İLE ŞİŞİRİLİYOR

Op. Dr. Babek Tabandeh, "Teknik olarak uygun hastalarda anesteziye ve hatta sakinleştiriciye gereksinim duyulmaksızın silikondan yapılmış, çok ince duvara sahip olan ve bir iri vitamin kapsülü büyüklüğü haline getirilmiş balonu su veya maden suyu eşliğinde yutarlar" diye konuştu.

"Röntgen cihazı kullanılarak yutulan balon kapsülün yemek borusundan mideye geçtiğinden emin olunduktan sonra balona bağlı çok ince bir hortum (kateter) yolu ile balon 500-550 ml su ile şişirilmektedir" diyen Op. Dr. Babek Tabandeh şunları söyledi:

"Daha sonra kateter balondan ayrılarak ağızdan çıkarılır. Op. Dr. Babek Tabandeh işlemin toplamda 15-20 dakika sürdüğünü ve işlem sabahı damar yolu ile hastalara mide koruyucu ve bulantı kesiciler verilerek işlemin daha kolay hale getirildiğini belirtmiştir. Böylece midenin hacminde belirgin azalma, mide duvarında belli bir gerginlik ve bunlara bağlı açlık hormonunun salgısında azalmakla birlikte sürekli devam eden doyma hissi hastalara uygun bir diyet programını kolaylıkla uygulamaları konusunda yardımcı olabilmektedir. Hastalar bu süre zarfında belirli aralıklarla kontrollere gelmekle birlikte tamamen normal hayat düzenleri devam etmektedirler. Balonun varlığında mideye zararlı ve ülsere neden olabilecek besin ve ilaçlardan sakınılmalıdır. Sıklıkla 3-4 ay boyunca mide koruyucu kullanımı tavsiye edilmektedir."

HAYAT TARZINIZI DEĞİŞTİRMELİSİNİZ

Vücut kitle endeksi 27 ve üzerinde olan tüm bireylerin balon uygulaması için uygun adaylar olduğunu ifade eden Op. Dr. Babek Tabandeh, "Obezite cerrahisinde olduğu gibi mide içi balon uygulamalarında da en önemli adımlardan biri uygulama öncesi hasta eğitiminin uygulayan obezite uzmanı ve diyet uzmanı tarafından tamamlanmasıdır. Hasta hayat tarzı değişikliği ve beslenme değişiklikleri konusunda uyarılmalı ve sadece balonun yerleştirilmesinin amaçlanan kiloya ulaşılabilmesi yeterli olmadığını kavramalıdır. Eğitimden sonra belirli testler yapılarak hastanın sağlık durumu ve obezitenin vücuda getirdiği yük ortaya konulur. Hedeflenen kilo ve metaboliksel durum diyet ve egzersizin düzeyini belirler" dedi.

4 AY SONRA ÇIKARTILIYOR

Uygulamadan yaklaşık 4 ay sonra balonun içindeki su balonun kapak mekanizmasını erittiğini ve açılan kapak ile balondaki suyun mideye boşaldığını ifade eden Op. Dr. Babek Tabandeh, "Büzüşen ve çok az hacim işgal eden ince duvarlı balon bağırsağa geçer ve tuvaletle atılır. Çeşitli nedenlerle bağırsak yapışıklığı olma şansı olan hastalarda atılacak olan sönmüş balonun bağırsakta tıkanmaya neden olma olasılığına sahip olduğundan bu uygulama bazı kişilere yapılamamakta ve o hastalarda endoskopi ile yerleştirilen ve aynı teknikle çıkarılan balonlar tercih edilmelidir. Mide kanaması, mide delinmesi, mide ülseri, reflü hastalığı ve aşırı kusmalara bağlı güç ve su kaybı, karaciğer ve böbrek sorunları ve hatta akciğer enfeksiyonları takipsiz kalan, ilaç desteği almayan ve doktor direktiflerine uymayan hastalarda görülebilen balon komplikasyonlarıdır. Bu komplikasyonların oluşması olasılığı yutulabilen balonlarda daha az olsa da hiçbir zaman sıfır değildir" diye konuştu.

Op. Dr. Babek Tabandeh son olarak şunları söyledi:

"Sonuç olarak yutulabilir mide içi balon uygulaması hastalar için çok kolay, hızlı, güvenilir ve şişmanlığın tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir."


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Endoskopi gerektirmeyen obezite tedavisi; balon yöntemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti
    13:49 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti

    Samsun'da Sağlık Bakanlığı tarafından 80 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezi uygulaması, 9 ayda bin hastaya hizmet verdi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ekip, 80 yaş ve üzeri bireyleri evlerinde ziyaret ederek tedavilerini gerçekleştiriyor. Evde tedavisi yapılamayan yaşlılar ise hastanede muayene edildikten sonra tekrar evlerine götürülüyor. Bu hizmet kapsamında evde muayene, tetkik alımı, pansuman, rehabilitasyon, fizik tedavi, psikolog ve diyetisyen hizmetleri sunulmaktadır. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Yavuz, 9 ayda bin hastaya hizmet verdiklerini ve daha fazla yaşlıya ulaşmaya ihtiyaçları olduğunu belirtti.

  • Diyarbakır'da hastane odalarına seccade ve dergi bırakıldı
    13:38 Diyarbakır'da hastane odalarına seccade ve dergi bırakıldı

    Diyarbakır'ın Silvan İlçe Müftülüğü tarafından Dr. Yusuf Azizoğlu Silvan Devlet Hastanesinde hasta ziyareti sonrası odalara seccade ve dergi; kitaplıklara ise Kur'an-ı Kerim bırakıldı. İlçe Müftülüğü öncülüğünde gerçekleştirilen 'Her Odaya Bir Seccade Projesi' kapsamında hastanede bulunan tüm odalara seccadeler ve dergiler yerleştirildi. Ayrıca, İlçe Müftülüğü tarafından yapılan kitaplıklar montelenip, başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere TDV Yayınevi kitapları yerleştirilip namaz tahtası bırakıldı. Hastane çalışanları, hasta ve yakınları yapılan bu ziyaret ve çalışmadan ötürü İlçe Müftülüğüne ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

  • 47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
    12:11 47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını duyurdu. Bakan Işıkhan, ilaçların hastaların şifa olmasını temenni ederek vatandaşlara sağlıklı bir ömür diledi.

  • Sivas'ta Yem Karma Makinesine Saçlarını Kaptıran Genç Kız, Başarılı Operasyonla Saçlarına Kavuştu
    11:50 Sivas'ta Yem Karma Makinesine Saçlarını Kaptıran Genç Kız, Başarılı Operasyonla Saçlarına Kavuştu

    Sivas'ta yaşayan 15 yaşındaki Dilara Durmuş, hayvancılıkla uğraşırken yem karma makinesine saçlarını kaptırması sonucu derisi kopmuştu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen 8 saatlik başarılı operasyonla Dilara, saçlarına kavuştu. Prof. Dr. Mehmet Dadacı ve ekibi, mikrocerrahi yöntemlerle kopan saçlı deriyi dikti. Durmuş, 1 aylık tedavisinin ardından taburcu edildi. Operasyon olmasaydı, hayatı boyunca peruk takmak zorunda kalacaktı.

  • Uzmanı açıkladı: 'Bir günlük oruç bir saatlik yürüyüşe eş değer'
    11:09 Uzmanı açıkladı: 'Bir günlük oruç bir saatlik yürüyüşe eş değer'

    Oruç tutmanın bir saatlik yürüyüşe eş değer olduğunu belirten Diyetisyen Gülsüm Hazman, orucun kalp sağlığına da olumlu etkilerinin bulunduğunu belirtti. Oruç tutmanın hem bedene hem de ruha iyi geldiğini söyleyen Hazman, orucun vücutta bir onarım sağladığını ve bağışıklık sistemini yenilediğini ifade etti.

  • Kuzey Gazze'de Kıtlık Alarmı: Nüfusun %100'ü Açlıkla Karşı Karşıya
    11:07 Kuzey Gazze'de Kıtlık Alarmı: Nüfusun %100'ü Açlıkla Karşı Karşıya

    Birleşmiş Milletler'in desteklediği rapor, Gazze'de kıtlığın yaklaştığını ve nüfusun tamamının felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti. Gazze'deki 2.2 milyon kişi yeterli gıda bulamazken, kuzeydeki kıtlığın Mart-Mayıs 2024 döneminde başlaması bekleniyor. İsrail, 'açlığı savaş aracı olarak kullanmakla' suçlandı. Rapor, İsrail'in Gazze'yi geniş çapta yok etmesi ve yardımı kısıtlaması nedeniyle kıtlık koşullarının yayılacağını ifade etti.

  • Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Yapay Zeka ile Hasta Teşhisi ve Tedavi Planlaması Yapılıyor
    11:03 Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Yapay Zeka ile Hasta Teşhisi ve Tedavi Planlaması Yapılıyor

    Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde geliştirilen 'CranioCatch' adlı yapay zeka sistemi sayesinde hasta ağzındaki sorunların teşhisi ve dişe uygulanacak tedavi planlaması yapılarak, hekimin teşhis süresi kısaltılıyor ve hastaya avantaj sağlanıyor. Yapay zeka, karar destek sistemi olarak kullanılarak çürüklerin tespit edilmesi ve hastaya görsel olarak gösterilmesi sağlanıyor. Ayrıca, hastanın çekilen filminin yapay zekaya aktarılmasıyla saniyeler içinde teşhis ve tedavi planlaması yapılıyor. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde kullanılan bu yazılım, diş hekimliği fakültelerinde eğitim modülü olarak kullanılmaya başlanmıştır ve Sağlık Bakanlığı tarafından Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde pilot uygulamasına başlanacaktır. Ayrıca, dijital diş hekimliği uygulamaları da yaygınlaşmaktadır ve 5 yıl içinde dijital diş hekimliğinin Türkiye'de yüzde 60 oranında yaygınlaşması beklenmektedir.

  • Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor
    10:52 Kars'ta Gıda Kontrol Ekipleri Denetimlere Devam Ediyor

    Kars'ta gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla Gıda Kontrol ekipleri tarafından gıda işletmelerine yönelik denetimler aralıksız olarak sürdürülüyor. Denetimler kapsamında gıda numuneleri alınarak analizler yapılmakta ve olumsuzluk tespit edilen işletmelere idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

  • Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi
    10:34 Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde, kalbinde sorun bulunan 2 günlük bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen bebeğe, kalbinde yaşanan sorun nedeniyle ileri yoğun bakım tedavisi uygulanmasına karar verildi. Bebek için Sağlık Bakanlığından ambulans uçak talebinde bulunuldu ve talep olumlu karşılandı. Ambulans uçak, Milas-Bodrum havalimanına indi ve bebek İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'ne nakledildi.


Advertisement