Endüstri 4.0"Dan, "Toplum 5.0" Endüstrileşme Sürecine Geçiş - Son Dakika
Ekonomi

Endüstri 4.0"Dan, "Toplum 5.0" Endüstrileşme Sürecine Geçiş

Endüstri 4.0"Dan, "Toplum 5.0" Endüstrileşme Sürecine Geçiş

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akben, Endüstri 4.0 sürecini değerlendirdi.

15.09.2017 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akben, Endüstri 4.0 sürecini değerlendirdi.

Bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede; Endüstri 4.0 ya da dördüncü sanayi devrimi olarak isimlendirilen, son üretim teknolojilerinin, otomasyon sisteminin ve bu sistemi oluşturan teknolojilerin birbirleriyle veri alışverişinde bulunduğu sistem konuşuluyor diyen İbrahim Akben, şu ifadelere değindi: "Bu sistem; siber güvenlik, siber-fiziksel sistemler, bulut teknolojileri, akıllı fabrikalar, nesnelerin interneti, internet servisleri, öğrenen robotlar, büyük veri, sanal gerçeklik ve üç boyutlu yazıcılar gibi sistemleri içerisinde barındıran ve bu yüzden insan gücüne daha az ihtiyaç duyulan yüksek teknoloji ile çalışan fabrikalar olarak gündemdedir".

Endüstri 4.0 nitelikli iş gücü ihtiyacını arttırıyor

Akben, Endüstri 4.0'ın üretim tesislerine, verimlilik artışı, düşük maliyetli üretim, kaliteli ve hatasız ürün üretme imkanı gibi avantajlar sağlaması beklenmektedir diyerek: "Endüstri 4.0 sürecinde yüksek teknoloji kullanılmasının özellikle niteliksiz iş gücü istihdamını da biraz azaltmasına karşın bazı alanlarda nitelikli işgücüne olan ihtiyacı da artırması beklenmektedir. Bu alanlar, periyodik ve acil bakım, kalite kontrol, inovasyon (yenilikçilik) ve AR-GE (araştırma geliştirme) çalışmaları, üretim planlama ve izlenmesi, mevcut sistemin yönetilmesi, teknik destek ve üretilen ürünler için yeni pazarlar bulunması ve ürünlerin ihracatının yapılması gibi istihdam alanlarında ihtiyacın artması beklenmektedir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler endüstri 4.0'ın avantajlarını ve dezavantajlarını tartışırken, robotik ve dijital teknoloji gibi yüksek teknoloji sistemlerinin kullanıldığı Japonya, endüstri 4.0 ile birlikte anılmıyor. Çünkü Japonya Endüstri 4.0'nın ötesine geçerek Toplum 5.0 (Society 5.0)'ı tartışmaya başladı yola çıkış felsefesi olarak ise 'Teknoloji toplumlar tarafından bir tehdit olarak değil, yardımcı olarak algılanmalı' şeklindedir. Bu yeni endüstrileşme sürecinde endüstrinin çevreye olan etkilerinin de en aza indirilmesi ve teknolojinin toplum için bir yardımcı olarak görev yapması hedeflenmektedir.

Japonya'da ortaya çıkan bu yeni felsefenin önündeki engellerin aşılarak endüstri 4.0 sürecinin toplumun sorunlarına çözüm üretmeyi hedefleyen toplum 5.0 sürecine alışılması gündeme alınmalıdır.

Durum kendi ülkemiz açısından değerlendirildiğin de ise, ülkemiz ne yazık ki henüz endüstri 4.0'ın gerisinde bir duruma sahip. TÜBİTAK'ın 2016 yılında 1000 özel sektör kuruluşuyla yapmış olduğu çalışma, sanayimizin dijital olgunluk seviyesinin endüstri 2.0 ile endüstri 3.0 arasında olduğunu göstermiştir.

Ülkemizde bazı şirket ve kurumlar Endüstri 4.0 konusunda araştırmalar yapmaktadır. Hasan Kalyoncu Üniversitesinin ARBİM, BERIC ve Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü gibi birimleri de bunlar arasında yer almaktadır" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Endüstri 4.0'Dan, 'Toplum 5.0' Endüstrileşme Sürecine Geçiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement