"Endüstriyel Kenevirin Ege Bölgesi Tarımına Yeniden Kazandırılması" projesi - Son Dakika
Güncel

"Endüstriyel Kenevirin Ege Bölgesi Tarımına Yeniden Kazandırılması" projesi

"Endüstriyel Kenevirin Ege Bölgesi Tarımına Yeniden Kazandırılması" projesi

"Endüstriyel Kenevirin Ege Bölgesi Tarımına Yeniden Kazandırılması" projesinin tanıtım toplantısı Ziraat Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonu'nda yapıldı.

21.06.2019 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2019 yılı başvuru sürecinin bittiğini ve İzmir'de bu yıl izin alınan yerlerde ilk ekimlerin yapıldığını söyleyen Musa Bakan " Kemalpaşa, Dikili, Menemen ve Bergama ilçelerinde üreticiler nezdinde 103.4 dekar alanda ekimler yapılmıştır.Ayrıca Ziraat Fakültemize verilen izin ile projeleri kapsamında 475 m², Ege Tarımsal Araştırma Enstitümüzde ise adaptasyon denemeleri için verilen izin ile 525 m² alanda üretim devam etmektedir. İzin verilen koordinatlar kolluk kuvvetlerine resmi yazı ile bildirilmiş olup ortaklaşa kontroller ile hasata kadar getirilecektir" dedi. Bu alanların dışındaki tüm üretimlerin izinsiz ve yasadışı olduğunu belirten Musa Bakan, kolluk kuvvetleri tarafından yakalanan kenevir bitkilerinin İl ve ilçe müdürlüklerinin düzenlediği teşhis ve tespit raporları ile savcılıklara intikal ettirildiğini söyledi.

Yerli Çeşit Geliştirilmesi Çalışmaları Devam Ediyor

Ayrıca BÜGEM, TAGEM, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve ASTAB firması tarafından yürütülen proje kapsamında, hem THC içeriği düşük yerli çeşit geliştirme hem de havuzlama yapmadan sap soyma makinası geliştirilme çalışmalarının devam ettiğini belirten Musa Bakan; "Islah edilen THC içeriği düşük Narlı ve Vezir çeşitleri en erken 2022 yılında tescil edilebilecektir. Lif soyma makinesi de prototip olarak geliştirilmiştir. Şu an tohumluk ithalatına izin verilmemektedir. Bu nedenle geçici bir tohum sıkıntısı yaşanmakta fakat yerel popülasyon Narlısaray çeşidinin Gökhöyük TİGEM tarafından üretilmesiyle seneye bu sorun aşılacak gibi görünmektedir" dedi.

Toplantıda daha sonra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Sıdıka Ekren; yürüttüğü proje, üretimde 3 ay içerisinde yapılanlar ve gelinen nokta hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirildi. Katılımcılardan gelen soruların yanıtlandığı toplantı sonrası, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan,Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum, proje yürütücüsü Doç. Dr. Sıdıka Ekren ve katılımcılar Ege Üniversitesi ekim alanında yetiştirilen Kenevirleri görerek incelemelerde bulundular.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Endüstriyel Kenevirin Ege Bölgesi Tarımına Yeniden Kazandırılması' projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çemişgezek'te yaban keçileri ilçe merkezine indi
    20:04 Çemişgezek'te yaban keçileri ilçe merkezine indi

    Nesli tükenme tehlikesi altında olan dağ keçileri, sürü halinde Çemişgezek ilçe merkezine indi. Dünya Doğa Koruma Birliği'nce yayımlanan 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'ndeki dağ keçileri Çemişgezek ilçe merkezine indi. Caddede gezen keçiler ardından parkta otlandı. İnsanlardan korkmayan keçiler, vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerası kayıt altına alındı.

  • Malatya'da 18 kilo kubar esrar ele geçirildi
    20:02 Malatya'da 18 kilo kubar esrar ele geçirildi

    Malatya'da yolcu treninde yapılan operasyonda, üç zanlının bagajlarında 18 kilo kubar esrar bulundu. Olayda gözaltına alınan 3 zanlıdan 2'si tutuklandı.

  • Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu
    20:00 Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu

    Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki 7. sınıf öğrencisi Harun Aydemir, sıfır atıktan yaptığı kedi evi ile Atıktan Sanata İleri Dönüşüm yarışmasında Isparta birincisi oldu. Aydemir, projenin amacının atık üretimini azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

  • Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın
    19:58 Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın

    Tekirdağ Çorlu'da bulunan bir geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de görüldü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına almaya çalışıyor.

  • Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı
    19:57 Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

    Aydın'ın Germencik ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 3 mahallede düzenlediği operasyonda uyuşturucu madde ve para ele geçirdi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve 3 kişi tutuklandı, 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Advertisement