Enerji Bakanı Dönmez: Enerji Verimliliğini İstisnasız Uygulamak Durumundayız - Son Dakika
Ekonomi

Enerji Bakanı Dönmez: Enerji Verimliliğini İstisnasız Uygulamak Durumundayız

Haber: Mehmet İlkay ÖZER Kamera: Harun UYANIK/İSTANBUL DHAEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerji verimliliğinde hedeflediğimiz noktalara ulaştıkça, yurt dışından ithal edeceğimiz enerji kaynakları da yıllara göre azalmış olacak" dedi.

12.11.2018 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: Mehmet İlkay ÖZER Kamera: Harun UYANIK/İSTANBUL DHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerji verimliliğinde hedeflediğimiz noktalara ulaştıkça, yurt dışından ithal edeceğimiz enerji kaynakları da yıllara göre azalmış olacak" dedi.

Bakan Fatih Dönmez, Enerji Verimliliği Derneği'nin 5. Olağanüstü Genel Kurul toplantısına katıldı.

'Türkiye'nin Enerjisi Yükseliyor'  temasıyla Şişli'de bir otelde düzenlenen genel kurula Bakan Fatih Dönmez'in yanı sıra Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ve eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış da katıldı.

"BÜYÜK BİR HEDEF KOYDUK"

Enerjiyi verimli kullanmanın önemine dikkat çeken Dönmez, "Daha az enerji ile daha fazla katma değer sağlamak, daha az maliyetle daha yüksek verim almak için enerji verimliliğini hayatın her alanında istisnasız uygulamak durumundayız. Sanayide, tarımda, üretimin diğer alanlarında her birim ürünü gelişmiş ülkelere göre normalden daha fazla enerji harcayarak, üretiyoruz. Konutlarda ise ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi temel ihtiyaçlarımızı verimsiz alet ve ekipmanlar yüzünden daha fazla bedel ödeyerek, karşılıyoruz. Kaynaklarımızı böyle heba edecek kadar gelişmiş miyiz? Enerjimiz Almanya, Japonya gibi ülkelerin yanı sıra OECD ortalamasının üzerinde. Büyük bir hedef koyduk. Dünyanın en büyük on ekonomisinden birisi olmak. O zaman yapılacak şey basit. Enerji yoğunluğumuzu en az küresel rekabette önde olan ülkeler seviyesine hatta daha da altına çekmek zorundayız. Bunun başka bir yolu da yok. Yapacağımız şey verimli enerji, yüksek katma değer" dedi.

"YÜZDE 30'LARA VARAN BİR TASARRUF ETME İMKANINA KAVUŞMUŞ OLACAĞIZ"

"Milletçe enerjide israf ve bilinçsiz tüketimi önleyerek, hayatımızın merkezine koymak zorundayız" diyen Bakan Fatih Dönmez, "Bu yıl Mart ayında ulusal enerji eylem planını kamuoyuyla paylaşmıştık. Toplam 55 eylemi en ince detayına kadar belirledik. 2023 yılına kadar enerji verimliliği alanında yaklaşık 11 milyar dolar yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2023 yılına kadar yaklaşık 24 milyon ton eşdeğer petrol tasarrufu da gerçekleştirmiş olacağız. Başka bir ifade ile bir koyup, üç kazanmış olacağız. Enerjide son zamanlarda meydana gelen artışları karşılamanın en önemli araçlarından birisi enerji verimliliği. Bu kaynaklar hepimizin. Bu kaynaklar milletimizin. Enerji verimliliğinde hedeflediğimiz noktalara ulaştıkça, yurt dışından ithal edeceğimiz enerji kaynakları da yıllara göre azalmış olacak. Böylece yurt dışına ödeyeceğimiz her bir kuruş, yurt içinde yani vatandaşımızın cebinde kalmış olacak. Enerjide tasarruf ekonomisinin hayata geçmesiyle daha müreffeh toplum olma yolunda da önemli bir adım atmış olacağız. Elektrikli araçların kullanılmasıyla yaşanan devrim öyle gözüküyor ki gelecekte artarak devam edecek. Ulaştırmada enerji verimliliğini arttırmak için düşük emisyonlu, çevre dostu, küçük motor hacimli elektrikli ve hibrit araçlara verilen destekte devam edecek. Bakanlık olarak bu konuda öncü olmak durumundayız. Kiralama ve satın alma yoluyla yapılacak yeni araçların temininde yerlilik oranına haiz elektrikli araçlara öncelik vereceğiz. Böylece yüzde 30'lara varan bir tasarruf etme imkanına kavuşmuş olacağız" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü:

-------------------

-Bakan Fatih Dönmez'in konuşması

-Salondan detaylar

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Enerji Bakanı Dönmez: Enerji Verimliliğini İstisnasız Uygulamak Durumundayız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement