Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Daire Başkanı Dere: "Nükleer Santraller Bir Devlet Kuşudur" - Son Dakika
Ekonomi

Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Daire Başkanı Dere: "Nükleer Santraller Bir Devlet Kuşudur"

Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Daire Başkanı Dere: "Nükleer santraller bir devlet kuşudur" Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımına başlanılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin tedarikçileri için seminer düzenlendi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü Daire...

03.10.2018 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Daire Başkanı Dere: "Nükleer santraller bir devlet kuşudur"

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımına başlanılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin tedarikçileri için seminer düzenlendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İbrahim Halil Dere:

"Nükleer enerji Türkiye için zorunlu bir enerji türüdür"

"Nükleer santraller bulundukları bölgelere pozitif etki eden tesislerdir"

Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko:

"Bizim için birinci öncelik güvenlik"

MERSİN - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İbrahim Halil Dere, nükleer enerjinin Türkiye için zorunlu bir enerji türü olduğunu belirterek, "Aslında baktığımızda kendi özgü özelliklerini bir kenara koyarsak, bir termik santraldir. Nükleer santraller bir devlet kuşudur. Nükleer santraller bulundukları yörenin sosyo ekonomik gelişmişliğine, istihdamına, bölgenin çevresel korunmasına pozitif etki eden tesislerdir" dedi.

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımına başlanılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin tedarikçileri için seminer düzenlendi. Mersin'de bir otelde düzenlenen seminere Dere'nin yanı sıra Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, sanayiciler, Türkiye ve Rusya'dan temsilciler katıldı. Seminerde konuşuna İbrahim Halil Dere, nükleer enerjinin diğer termik santrallerden farklı olmayan, kendine has özellikleri de bulunan bir enerji kaynağı olduğunu dile getirdi. 1950'li yıllardan sonra dünyada yoğun olarak bu enerjinin kullanıldığına dikkat çeken Dere, "Bu yıllarda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı kurulduğunda ülkemizde bu ajansın kuruluş ülkelerinden biriydi, halen de öyledir. Güney Kore ile hemen hemen aynı yıllarda bu serüvene başlamıştık. Onlar şu anda kendi ülkelerinde 28. reaktörlerini işletmeye aldılar. Birde Birleşik Arap Emirliklerinde anahtar teslim olarak 4 tane reaktör yapıyorlar. Ancak biz halen ülkemize ilk yapılacak olan Akkuyu'daki nükleer santralle ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Nükleer enerji devletlerin çok yoğun olarak destek vermesi gereken bir enerji türü, kaynağıdır. 1956 yılından 2010 yılına kadar çok sayıda ihale, girişim ekonomik krizler, siyasi istikrarsızlıklar sebebiyle gerçekleştirilemedi ve Türkiye nükleer enerji macerasında oldukça geri kaldı. Artık bu gidişata son vermek amacıyla Türkiye nükleer enerji politikasını hükümetler arası anlaşmalarla gerçekleştirme kararı aldı. Bu kapsamda da Rusya ile 2010 yılında bir anlaşma imzalandı ve Akkuyu ile ilgili çalışma başlatıldı" diye konuştu.

"Akkuyu ilk ama son nükleer santral projemiz olmayacak"

Akkuyu'nun ilk nükleer santral projeleri olduğunu vurgulayan Dere, "Bu son nükleer santral projemiz olmayacak. 2013 yılında Japonya ile anlaşma imzalandı. O nükleer santralde Sinop'da yapılacak. Bildiğiniz gibi Türkiye doğal enerji kaynakları açısından çok zengin bir ülke. Buna karşın Türkiye'de nüfus artışı, ekonomik büyüklüğün hızlı olması ve buna bağlı elektrik enerji talebinin yüksek olduğu ülkelerden birisidir. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldırması gerekiyor. Türkiye enerjisinin büyük bir kısmını ithal eden ve petrol fiyatlarına bağlı olarak değişen ve yükselen bir ülkenin nükleer santrallere önem vermesinden daha doğal bir şey olamaz. Bütün yenilebilir enerji kaynaklarını kullansak dahi orta ve uzun vadede bunlar yetersiz kalacak. Ülkemiz herhangi bir ayrım göstermeden bütün enerji kaynaklarından faydalanacak ve enerji arz güvenliğini en üst seviyede gerçekleştirmeyi hedefleyen bir ülkedir. Bizim gibi büyüyen, gelişen ve elektrik enerji talebi artan ülkelerde bu kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.

"Nükleer santraller bir devlet kuşudur"

Akkuyu nükleer güç santral projesinin Türkiye'de tek kalemle yapılan en büyük yatırım olduğunun altını çizen Dere, "Maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olması bekleniyor. Her ne kadar nükleer santral projeleri ileri teknoloji gerektirse de özünde bir termik santraldir. Bazı özel kısımlarını bir kenara bırakacak olursak aslında bir termik santraldir. Bu yüzden ülkemizdeki sanayicilerimizin bu yer için tedarik edeceği bir mal mutlaka vardır. Bu yatırım sanayicilerimize, esnafımıza çok büyük imkanlar sunmaktadır. Nükleer enerji sadece elektrik içinde değil birçok alanda kullanılabilir. Nükleer santraller bir devlet kuşudur. Nükleer santraller bulundukları yörenin sosyo ekonomik gelişmişliğine, istihdamına, bölgenin çevresel korunmasına pozitif etki eden tesislerdir. Nükleer santrallerin bulunduğu bölgelerde sürekli sağlık kontrolleri yapıldığı için, birçok hastalık önceden tespit edilerek, bulundukları bölgelerde insan ömürlerini uzatmıştır. Dolayısıyla nükleer santraller son derece faydalı, teknolojik olarak son derece güvenli, ekonomik katkı bakımında herkes için faydalı, genel anlamda ise ülkemiz için zorunlu bir enerji türüdür" ifadelerini kullandı.

Dedusenko: "Atom projelerinde birinci ilkemiz güvenlik"

Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko ise aktif olarak projenin gerçekleştirilmesine başladıklarını dile getirdi. 2017 yılında lisansı aldıklarını kaydeden Dedusenko, "49 yıllığına bu lisansı aldık. 3 Nisan'da itibaren beton çalışmalarını başladık, proje aktif bir şekilde ilerlemekte. Bildiğiniz gibi bu proje çok büyük bir yatırım, Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine çok katkısı olacak bir yatırım ve 2023 yılında elektrik enerjisi vermeye başladığında tüm elektrik ihtiyacının yüzde 10'u karşılayacak durumda olacak. Burada tedarikçiler içinde çok büyük bir avantaj var. Rosatom'un yurt dışında çok fazla atom projesi var. 36 enerji blokumuz var, farklı imalat aşamalarında. Rosatom 12 ülkede kendi standartlarını, koşullarını oluşturmaya çalışıyor. Türkiye Cumhuriyeti için bu koşullar elbette adapte edilecektir, yerelleştirme anlamında ve bu anlamda biz Türk projesinde yerelleştirilmiş bilgileri kullanacağız. Yerelleştirme çok önemli. Bizim tecrübemiz şunu göstermektedir ki bu tür projelerin tedarikçileri yüzde 40'ı yerel tedarikçilerdir. Bu oran daha fazla olabiliyor. Bu oranın artması tedarikçilere bağlıdır. Sanayicilerin katılımı, halkın bilgilendirilmesi çok önemli. Bu atom projesi birinci derecede güvenlik demek, en temel ilkemiz bu. Bunun üzerinde duruyoruz. Güvenlikle ilgili taleplerimiz çok önemli. Bunu tedarikçilerimize de kesinlikle dayatıyoruz. Bu anlamda yüksek güvenlikle ilgili çok büyük taleplerimiz var. Bu bir engel değil, rahatlıkla hepimizin sağlığı, hepimizin geleceği için önemli" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından nükleer santrallerle ilgili sunumlar yapıldı.

Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Daire Başkanı Dere: "Nükleer Santraller Bir Devlet Kuşudur"
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Daire Başkanı Dere: 'Nükleer Santraller Bir Devlet Kuşudur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje başvuruları artık ELİS ile çevrimiçi yapılacak
    15:29 DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje başvuruları artık ELİS ile çevrimiçi yapılacak

    DAP Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi yazı ile gönderilen proje teklif başvuruları artık ELİS sistemi ile çevrimiçi yapılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan ELİS adlı proje kabulü ve izlenmesine ilişkin sistemle, Bölge Kalkınma İdarelerine yapılan elektronik müracaatlar ilgili BKİ Başkanlıklarına iletilmiş olacak. Sistem üzerinden gönderilmeyen projeler değerlendirmeye alınmayacak. DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje çağrı süreçleri https://www.dap.gov.tr/ adresi ve idarenin sosyal medya hesaplarından ilan edileceği belirtildi.

  • DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı
    15:26 DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı

    DAP İdaresi, tarım meslek liselerinde okuyan öğrencilerin bilinçli üretim yapmalarını sağlamak amacıyla idarecilerle bir toplantı düzenledi. Toplantıda, liselerin altyapısının iyileştirilmesi için çalışmaların başlatıldığı ve eksikliklerin giderilmesi için destek sağlanacağı belirtildi.

  • Sanayilerde yazlık lastik mesaisi
    15:20 Sanayilerde yazlık lastik mesaisi

    Bolu'da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. 1 Nisan tarihi itibariyle sona eren kış lastiği uygulaması nedeniyle Bolu'da vatandaşlar araçlarına yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerinin yolunu tuttu. Sanayi esnafı, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yoğun bir mesai harcayarak vatandaşların yaz lastiklerini taktırmalarına yardımcı oluyor.

  • Eskişehir'de Sahte ve Kaçak Deterjan Operasyonu
    15:17 Eskişehir'de Sahte ve Kaçak Deterjan Operasyonu

    Eskişehir'de jandarma ekiplerinin çalışmaları sonucunda, Mahmudiye İlçesi'nde piyasaya sürmeye hazırlandığı sahte ve kaçak deterjanlarla birlikte yakalanan şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, ucuz deterjanları sahte markalar kullanarak piyasaya süreceği bilgisine ulaşması üzerine operasyon düzenledi. Yapılan yol kontrolünde şüpheli şahsın aracında 40 paket özel markanın adıyla ambalajlanmış deterjan ve 58 paket başka bir özel markanın adıyla ambalajlanmış sahte ve kaçak deterjan ele geçirildi. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Bursa'da Alt Yapı Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor
    15:15 Bursa'da Alt Yapı Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla memnuniyetin artacağını ve maliyetlerin düşeceğini belirtti.

  • Türkiye Girişim Ekosistemi 2024'te Büyük İvme Kazandı
    15:10 Türkiye Girişim Ekosistemi 2024'te Büyük İvme Kazandı

    Türkiye'nin girişim ekosistemi 2024'ün ilk çeyreğinde büyük bir ivme kazandı ve tarihi bir dönem oldu. Özellikle yatırım alanında görülen rekor seviyedeki artış dikkat çekti. Bu dönemde tohum, erken ve geç aşamalı yatırımlar dahil olmak üzere 161 yatırım turunda toplam 111 milyon dolarlık yatırım yapıldı ve bu rakam Türkiye'nin tüm zamanların en fazla yatırım alınan çeyreği olarak kayıtlara geçti. Türkiye'nin tohum aşaması yatırım sayısını Avrupa'da ikinci, MENA bölgesinde ise ilk sıraya taşıyan TÜBİTAK BiGG Fonu'nun etkileyici bir şekilde tohum öncesi yatırımlar için sağladığı destek, büyümenin ana itici güçlerinden biri oldu. Türkiye artık tohum öncesi yatırımlar açısından hem Avrupa'da hem de MENA bölgesinde lider konumda. Oyun girişimleri de dikkat çekici bir büyüme sergiledi ve Türkiye bu alanda Avrupa'da yatırım büyüklüğü açısından 7. sıra, yatırım sayısı açısından ise 2. sıraya yerleşti. MENA bölgesinde ise oyun yatırımları büyüklüğü açısından 2., sayı açısından 1. sırada bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'deki bazı büyük stratejik satın almalar da dikkat çekti ve ülke yatırımcılar ve girişimciler için çekici bir merkez haline geldi.

  • Bolu'da Kış Lastiği Uygulamasının Sona Ermesiyle Oto Lastikçilerde Yoğunluk Yaşanıyor
    14:59 Bolu'da Kış Lastiği Uygulamasının Sona Ermesiyle Oto Lastikçilerde Yoğunluk Yaşanıyor

    Bolu'da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. Vatandaşlar yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerine akın ediyor. İşletme sahipleri yoğunluğun artmasıyla birlikte memnuniyetlerini dile getiriyor.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı
    14:57 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında kriz yaşandığı iddialarına ilişkin açıklama yaparak, yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Şimşek, vatandaşlardan üretilen dedikodulara itibar etmemelerini ve politikaları ile ilgili duymadıkları hiçbir haber veya söylentiye inanmamalarını istedi.

  • Antalya'nın domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle düştü
    14:55 Antalya'nın domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle düştü

    Antalya, Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezi olarak bilinirken, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracatı düşmeye başladı. İhracatçılar, Ukrayna nüfusunun azalması ve tüketim gücünün zayıflaması nedeniyle ihracatın yüzde 70 düştüğünü belirtti. Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Çanakkale Doku Kültürü ve Fidesi Üretim Tesisi Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi
    14:55 Çanakkale Doku Kültürü ve Fidesi Üretim Tesisi Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi

    Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Çanakkale Doku Kültürü ve Fidesi Üretim Tesisi'nin temel atma töreni düzenlendi. Törene Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, üretici firma Microflor Biyoteknoloji ve Tarım Sanayi AŞ'nin üst yöneticileri ve diğer önemli isimler katıldı.

  • TÜRSAB, Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek için etkinlik düzenledi
    14:53 TÜRSAB, Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek için etkinlik düzenledi

    Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek ve genç istihdamı artırmak amacıyla Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde "Turizm Buluşması" etkinliği düzenlendi.


Advertisement