Enerji Dönüşümü Sanayi İçin De Bir Fırsat - Son Dakika
Güncel

Enerji Dönüşümü Sanayi İçin De Bir Fırsat

TEPAV, Türkiye'nin ithalatında enerji makine ve ekipmanları verilerini inceleyerek dış ticaret açığında enerji ekipmanları ticaretinin rolünü ortaya koydu.

02.11.2017 08:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Enerji Ekipmanları Dış Ticaretinde Mevcut Durum ve Fırsat Alanları" adlı raporda alternatif enerji kaynakları (rüzgar ve güneş) ile kömür ekipmanlarının ithalatı incelendi ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji ekipmanları ticaretinden yılda 2.4 milyar, kömür ekipmanları ticaretinden ise yılda 2.5 milyar ABD Doları dış ticaret açığı verdiğini ortaya koydu.

TÜRKİYE ENERJİ EKİPMANLARINDA NET İTHALATÇI

Analizin en önemli bulgularının başında Türkiye'deki enerji ekipmanlarına dair teknoloji açığı geliyor. Dış ticaret kalemleri detaylı bir biçimde incelendiğinde Türkiye'nin düşük teknolojili ürün ihraç ettiği, buna karşılık yüksek teknolojili ürünleri ithal ettiği ortaya çıkıyor. Termik santral makine-ekipmanları içerisinde ileri teknolojili ürünler %5 ile düşük kalırken, yenilenebilir enerji makine-ekipmanlarının geneline bakıldığında %23'e denk geldiği ortaya konuyor.

TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRMEYE ODAKLANMALI

Türkiye güneş enerjisi ihracatında dünya ortalamasının altında (%6) yüksek teknolojili ürün üretirken ve yoğunlukla (%54) düşük teknolojili ürünler ihraç ediyor. Türkiye'de en hızlı gelişen yenilenebilir enerji sektörü olan rüzgarda da durum farklı değil. Rüzgar enerjisi ekipmanlarında dış ticaret fazlası veren Türkiye, teknoloji kompozisyonunda yine geride kalıyor. İhracatı genellikle orta-düşük teknolojili inşaat aksamlarından oluşurken, %18 oranında yüksek teknolojili ürün ithal ediyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE İÇİN TEMİZ ENERJİDEN FAZLASI

Enerji Ekipmanları Dış Ticaretinde Mevcut Durum ve Fırsat Alanları Raporu, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında dikkat çekici düzeyde yatırım yapıldığını ortaya koyuyor. 2003-2014 yılları arasında toplam 7.6 milyar ABD Doları yatırım alan yenilenebilir ve alternatif enerji sektörü, Türkiye'nin en yüksek yabancı yatırım aldığı 5. sektör.

Türkiye'nin daha etkin ve teknoloji geliştirmeyi teşvik eden politikalar ile yalnızca enerji sektörünü değil, sanayinin pek çok farklı alanını da geliştirebileceğine dikkat çeken TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Direktörü Bengisu Özenç "Yenilenebilir enerji teknolojilerinin geliştirilmesi, Türkiye'de sanayi dönüşümünü tetikleyebilecek alanlardan biri. Düşük karbonlu teknolojilere yönelim makroekonomik ölçekte enerji ekipmanlarında yerli üretimin teşvik edilmesinde, dolayısıyla orta vadede cari açığımızın azaltılmasında önemli rol oynayacak. Fosil yakıtlı enerji üretim biçimlerine yönelim ise Türkiye'yi orta gelir tuzağına perçinliyor," dedi. Özenç "Daha önce 70'ten fazla şirketin katıldığı bir saha araştırması aracılığıyla firmaların enerji yatırım kararlarını incelemiştik. Bu çalışmada, yatırım kararlarını etkileyen unsurların başında kamu politikalarının geldiği ortaya konulmuştu. Kamunun, tüm paydaşların katılımıyla tasarlayacağı, tutarlı, uzun vadeli politikalar yatırımcıya yön gösterici olacak, yatırımları hızlandıracaktır," diye ekledi.

Raporu değerlendiren TEPAV İcra Direktörü Güven Sak "Çalışmamız, Türkiye'nin enerji yatırımlarını planlarken Ar-Ge yatırımlarının, yüksek teknolojili ürünlerin önemini ortaya koyuyor. Türkiye ekonomisinin geleceğini planlarken, küresel eğilimleri takip etmeli, bu eğilimlerle uyumlu ileri teknolojili ürünlerin geliştirmesine önem vermeliyiz. Son aylarda yapılan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri güneş ve rüzgarın ucuz ve yerli elektrik üretimi için önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu ihalelerde araştırma geliştirme ve yerli üretim unsurlarının dahil edilmesi Türkiye'nin ekonomik kalkınması açısından bütüncül değerlendirildiğinde çok önemli bir gelişme," dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Enerji Dönüşümü Sanayi İçin De Bir Fırsat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement