Enerjide Dev İşbirliği: Aksa Enerji'de Goldman Sachs ile Ortaklık - Son Dakika
Ekonomi

Enerjide Dev İşbirliği: Aksa Enerji'de Goldman Sachs ile Ortaklık

Enerjide Dev İşbirliği: Aksa Enerji\'de Goldman Sachs ile Ortaklık

Goldman Sachs International, Aksa Enerji'nin YÜZDE 13.30 hissesini 240 milyon ABD doları karşılığında satın aldı.

10.04.2012 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Goldman Sachs International, Aksa Enerji'nin YÜZDE 13.30 hissesini 240 milyon ABD doları karşılığında satın aldı. Goldman Sachs International tarafından satın alınan hisselerin 135 milyon ABD Dolarlık kısmı Kazancı Holding'in varlıklarında bulunan Aksa Enerji hisselerinin satışı, geri kalan 105 milyon ABD Dolarlık kısmı ise Aksa Enerji'de yapılacak olan nakit sermaye arttırımı sonucunda ortaya çıkacak yeni hisselerin Goldman Sachs International'a doğrudan ihraç edilmesiyle gerçekleşecek. Goldman Sachs International tarafından 05.04.2012 tarihinde imzalanan nihai anlaşmalarla taahhüt edilen hisse alımı, SPK ve EPDK gibi düzenleyici kurumlardan alınacak izinler sonrasında tamamlanacak. Goldman Sachs International ile yapılan ortaklığın düzenleyici maddeleri yanı sıra, 6 sene sonra bu hisselerin aynı değerleme ile Kazancı Holding tarafından geri alınmasını taahhüt eden çeşitli maddeler de nihai anlaşmalara eklendi.

Goldman Sachs International Bank, Türkiye Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası katılımıyla oluşturulan konsorsiyum, Kazancı Holding'e 400 milyon ABD Doları tutarında finansman sağladı.

Goldman Sachs International Bank'ın 150 milyon ABD Doları, Türkiye Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası'nın ise 125'er milyon ABD Doları ile katıldığı kredinin vadesi, 3 yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam 6 yıl olacak. Kazancı Holding'e sağlanan söz konusu kredi, grubun vadesi Ağustos ayında dolacak olan 192 milyon ABD Doları tutarındaki köprü kredisinin geri ödenmesinde ve grubun çeşitli finansman ihtiyaçlarının karşılamasında ve yatırımlarının hayata geçirilmesinde kullanılacak.

Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, imzalanan bu anlaşmalara yönelik olarak "Enerji sektöründe lider duruşumuzu devam ettirmek adına son derece önemli bir birlikteliğe imza atmış bulunuyoruz. Bu anlamda Goldman Sachs'a ülkemizin büyümesine inandığı, şirketimizin enerji sektöründe oynayacağı lider role güvendiğini gösterdiği için öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca,bu birlikteliği 400 milyon ABD Dolarlık finansman çatısı altında toparlayan, ülkemizin güzide bankalarından Türkiye Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası'na da, Kazancı Grubu'na karşı göstermiş oldukları güvenden ötürü teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Kazancı Grubu'nun en büyük yatırımı olan Aksa Enerji'nin büyüme çizgisi bu anlaşmalar ile hız kesmeden devam edecektir. 2017 yılı için koymuş olduğumuz 4500 MW kurulu güç hedefine adım adım ilerliyoruz. 2011 yıl sonu itibarıyle ulaşmış olduğumuz 2036 MW kurulu güç ve aylık 1 milyar KWh enerji üretim ile ülkemizin toplam enerji talebinin yaklaşık yüzde 5 lik payını karşılamaktayız. İkili anlaşmalarımız ile serbest enerji tüketicileri pazarındaki payımız, komşu ülkelere yapmakta olduğumuz enerji ihracatı ile garantili satış ağımızı 2011 yılında kurmayı başardık. Yenilenebilir kaynaklarımızla ürettiğimiz enerji miktarımız gün geçtikçe artmaktadır. Yerel kaynaklardan (yerli kömür/ linyit gibi) enerji üretimine daha fazla yatırım yapmak gayreti içindeyiz.

Diğer yandan gerek doğalgaz dağıtım, gerekse elektrik dağıtım şebekelerimizde yatırımlarımız hızla devam etmekte olup, düzenleyici kurumların çizdiği tarife çerçevesinde kazandığımız her kuruşu yine aynı şekilde yatırımlara dönüştürme çabalarımız azami şekilde sürmektedir. Türkiye'de pazar lideri olduğumuz jeneratör üretim ve satışında çıtayı dünya pazarları seviyesine çektik Çin'de dünyanın en büyük jeneratör üretim kapasitesine sahip fabrikası ve ABD'de kurduğumuz yeni ortaklık ile yeni pazarlara açılma gayretlerimiz devam etmektedir.

Tüm bu büyüme hikayesinde bize ciddi destekler vermiş olan ve grubumuzun bu noktalara gelmesinde sonsuz katkıları bulunan Türkiye Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası'na teşekkür ediyorum. Ayrıca, bugün imzalanan anlaşmalar neticesinde, yine bu iki güzide Türk bankası ile birlikte bu yeni döneme imza atmış olmalarından ötürü Goldman Sachs'a bir kez daha teşekkürlerimi bildirmek istiyorum."

Goldman Sachs International Ortağı ve Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Dalınç Arıburnu, Türkiye'nin enerji sektöründeki lider kurumu Kazancı Holding ile bu anlaşmaları gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Arıburnu, bu işlemin Goldman Sachs'ın Türkiye'ye bağlılığını gösteren çok önemli bir anlaşma olduğunu ve Kazancı Grubu'nun enerji sektörüne yaptığı yatırımlarla Türk ekonomisine çok büyük katkılar sağladığını da sözlerine ekledi.

Türkiye Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, elektrik tüketiminde son 2 yılda toplam yüzde 18'lik çok ciddi bir büyüme yaşandığını, son 10 yılda ortalama büyümenin ise yüzde 6 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Yatırımların büyük bir çoğunluğunun, özel sektörün kendi özkaynakları ve Türk bankalarının sağladığı finansmanla gerçekleştirildiğini ifade eden Özen, "Türkiye Garanti Bankası olarak, 70'in üzerinde, 8.500 Megawatt kapasiteye denk gelen elektrik üretim projesinin yanı sıra Kazancı Holding'e ait Fırat EDAŞ ve Çoruh EDAŞ dahil olmak üzere, 6 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesine, 6 milyar doların üzerinde finansman sağladık. Kazancı Grubu, enerji sektörünün birçok farklı alanında bugüne dek yaptığı yatırımlarla, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladı. 3 önemli banka tarafından, Kazancı Holding'e 400 milyon dolar tutarında, 6 yıl vadeli olarak sağlanan finansman bankaların gruba güvenini net olarak gösteriyor. Kazancı Grubu'yla verimli ve başarılı işbirliğimizin devamını diliyoruz" dedi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise, Türkiye İş Bankası'nın, reel sektörü destekleme ve ulusal ekonomiye katkı sağlama misyonu doğrultusunda, toplam yatırım büyüklüğü 18,5 milyar dolara ulaşan 100'ün üzerinde enerji projesine, elektrik dağıtım şirketi özelleştirmesine ve şirket satın alımına finansman desteği sağladığını, bu kapsamda, yarattığı katma değer ve istihdam ile ülke ekonomisine önemli katkılar sunan Kazancı Holding'e de aynı desteği vermekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Adnan Bali, yaptığı konuşmada; her yıl ortalama yüzde 8 oranında artan elektrik talebi doğrultusunda, özel sektör tarafından yapılacak enerji yatırımlarının önemini bildiklerini, Kazancı Holding ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin önümüzdeki dönemlerde de artarak devam etmesini arzuladıklarını ifade etti. - İstanbul/ Fatih

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Enerjide Dev İşbirliği: Aksa Enerji'de Goldman Sachs ile Ortaklık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement