Engel tanımayan sporculardan dostluk maçı - Son Dakika
Genel

Engel tanımayan sporculardan dostluk maçı

Engel tanımayan sporculardan dostluk maçı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Görme Engelliler Futbol 1. Ligi ve Görme Engelliler Milli Takımı futbolcuları, ÜNSPED Spor ve Kültür Kompleksi'nde Salon Futbolu müsabakası gerçekleştirdi.

04.12.2021 10:48  Güncelleme: 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Engel tanımayan sporculardan dostluk maçı

İSTANBUL - 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Görme Engelliler Futbol 1. Ligi ve Görme Engelliler Milli Takımı futbolcuları, ÜNSPED Spor ve Kültür Kompleksi'nde Salon Futbolu müsabakası gerçekleştirdi.

Görme engelli bireylerin hayatın her alanında var olmaları için toplumda bilinç oluşturulmasını sağlamak adına gerçekleştirilen dostluk maçında görme engelli sporculardan oluşan dörder kişilik iki takım ÜNSPED Spor ve Kültür Kompleksi'nde Salon Futbolu oynadı. Barikat Sanat Atölyesi Derneği'nin düzenlediği organizasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ve ÜNSPED Spor ve Kültür Kompleksi destekleriyle gerçekleşti. Müsabakada görme engelli sporcularla maç yapan diğer oyuncular da gözlerini bantlarla kapatarak, görmeden futbol oynamayı deneyimledi.

"Sanat ve spor kimyasal silahlardan daha güçlüdür"

Sanatın ve sporun iyileştirici gücüne inandıklarını söyleyen Uluslararası Barikat Film Festivali Başkanı Hüseyin Nacar, "Sanat ve spor kimyasal silahlardan daha güçlüdür. Spor ve sanat engellilerle buluştuğu an onların hayatları daha da kolaylaşıyor. Sosyalleşmeye başlıyorlar ve özgüvenleri gelişiyor. Önemli olan onların önündeki engelleri kaldırmanın ötesinde onlara karşı vicdani duygularımızı, bakışlarımızı biraz değiştirirsek, inanın daha mutlu olacaklardır ve hayata daha sıkı sarılacaklardır" dedi.

Futsal hakkında da bilgi paylaşımında bulunan Nacar, "Görme engellilerin oynadığı futbolun adı futsaldır. Zilli top ile oynuyorlar. Taç çizgisi işlevini bariyerler görüyor. Zilli top bariyerlere çarptığı an zilin sesini duyarak hareket ediyorlar. Kuralları farklı. İçlerinde milli sporcularımız var. İkinci yarı maça gidip, gol kralı olan bir kahramanımız var. Ali Çavdar. Hepsi birbirinden değerli. Onların bugün böyle bir etkinlikle anılması, onları çok mutlu ediyor" diye konuştu.

"Engelli bireyler için farkındalık oluşturmamız gerekiyor"

Yapılan programlarda görme engelliler ile ilgili farkındalık oluşturmak istediklerini kaydeden İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Nur Sadedil, "3 Aralık her sene engelliler için farkındalık etkinliklerinin yapıldığı ve kutlandığı gün. Biz de hem Barikat Sanat Atölyesi Derneği hem de ÜNSPED ile beraber üniversitemiz ile bu etkinliklerde yerimizi alıyoruz. Biz de gözlerimizi bantlarla kapatarak bunu deneyimledik. Görme engellilerin maç esnasında ne hissettiklerini veya izleyicilerin görme engelli birinin futbol izlediğinde ne hissettiğini görmüş olduk. Bizler her sene engelli birimimiz YUVAM ile bu etkinlikleri destekliyoruz. Engelli öğrencilerimizin bu noktada hem taleplerini alıyoruz hem de bunları daha yakından tanımak için bu tarz etkinliklerde de mutlaka bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

"Engelleri hiçbir zaman engel olarak görmeyelim"

Bu organizasyona ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını dile getiren ÜNSPED Spor ve Kültür Kulübünün Genel Koordinatörü Semra Demirer, "Engelli diye gördüğümüz tüm sporcularımız çok başarılılar. Kaynaştırma eğitiminde olmaları, hep birlikte olmamız, onlarla beraber aynı havayı soluyup, aynı organizasyonun içinde olmak onları inanılmaz hızlandırıyor ve hayata katılmalarını, karışmalarını kolaylaştırıyor, yaşam becerilerini arttırıyor. Kulübümüzün de paratriathlon ve paralimpik yüzme takımları var. İnanılmaz çocuklarımız var. Kolları ve bacakları yok ama yürekleri var. Bu insanların hepsi aynı zamanda meslek sahibi. Doktor, avukat, mühendis. Hepsi çok güzel okuyorlar ve kendilerini güzel ifade ediyorlar. Emin olun ki gözü açık olanlardan çok daha iyi görebiliyorlar. Bu yüzden de engelleri hiçbir zaman engel olarak görmeyelim. Biz beynimizdeki, yüreğimizdeki engelleri kaldırarak, hayatın içine alalım bu tür çocuklarımızı. Küçük yaştan itibaren sanat, spor ve bilim ile uğraştırarak onları hayata kazandıralım" şeklinde konuştu.

"Spor hayatında da olduğumuzu göstermek istiyoruz"

"Bu alanda olimpiyata katılan ilk futbol takımı biziz" diyen Görme engelli sporcu Ramazan Kunduz, "Görme engelliler futbolu oynuyoruz. Avrupa üçüncülüğümüz var. Burada da kendi aramızda bir müsabaka gerçekleştirdik. Amacımız görme engellilerin futbol oynayabildiğini ve neler yapabildiğini göstermek. Her 3 Aralık'ta Barikat Film Festivali'nin etkinliğinde futbol oynuyoruz. Görme engellilerin sadece iş hayatında ve sokaklarda değil spor hayatında da yer aldığını göstermek istiyoruz. Engelli bir birey için spor kesinlikle çok önemli. Çünkü sosyokültürel, fiziksel ve ruhsal olarak kendinizi sporla çok net ifade edebiliyorsunuz. Örneğin; ben spor sayesinde birçok ülkeye gittim, gezdim. Birçok ülkeden tanıdığım insanlar oldu. Spor sayesinde bağımsızlığı, hareketlerim daha çok gelişti ve kendinize olan özgüveniniz daha çok artıyor. İnsanlarla iletişiminizde de olumlu bir etkiye sahip oluyor" ifadelerinde bulundu.

"Görseydim yine futbolcu olmak isterdim"

Futbolun kendisi için bir yaşam biçim olduğunu belirten Kunduz, "Ben o futbol topunu ayağım aldığımda benim için farklı bir dünya başlıyor. Futbol oynamak benim için bir yaşam şekli. O topu ayağınıza aldığınızda refleks olarak zaten hareketleri yaptığınız için size gerçekten muhteşem bir doyum veriyor. Ben görüyor olsaydım, yine futbolcu olmak isterdim. Çünkü o saha farklı bir hayat, farklı bir ortam. Bir şeyler başardığınızda insanların size sunduğu alkış ve sevgi gerçekten muhteşem bir mutluluk veriyor" dedi.

Engel tanımayan sporculardan dostluk maçı
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Engel tanımayan sporculardan dostluk maçı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor
    06 Nis Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor

    Adana'da hasat başlayan turfanda soğanın fiyatlarının bayramdan sonra düşmesi bekleniyor. Bu yıl Adana'da verim düşüklüğü yaşanan soğanlarda, bayramdan sonra sökülecek olanların daha yüksek verim getirmesi bekleniyor. Türkiye genelindeki depolarda soğan stoklarının azaldığı belirtiliyor. Tarladaki fiyatlar şu anda kilogramı 18-20 lira arasında değişiyor. Ramazan Bayramı'ndan sonra fiyatların düşmesi ve ihracat kapılarının açılması bekleniyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı
    06 Nis Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 2 milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Komisyonu arasında yapılan değişiklikleri içeriyor. Ayrıca, Ankara'da imzalanan Tarım ve Kırsal Kalkınma için IPARD III Yardımı 2021-2027 Finansman Anlaşması da onaylandı.

  • TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu
    06 Nis TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu

    Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şubesi üyeleri, TBD Eskişehir Şube Başkanı Barış Günaydın'ın konuşmasıyla başlayan bir iftar programında bir araya geldi. Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu ve Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu'nun da katıldığı iftarda, bilişim sektörüyle ilgili gelişmeler ele alındı.

  • İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı
    06 Nis İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı

    İstanbul Boğazı'nda sabah saatlerinden itibaren etkili olan sis nedeniyle İstanbul Boğazı çift yönlü ve geçici olarak askıya alındı. Sis nedeniyle bazı yerlerde görüş mesafesi de zaman zaman düştü. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Boğaz hattının çift yönlü olarak gemi trafiğine kapandığı öğrenildi.

  • İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi
    06 Nis İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi

    İstanbul'un bazı bölgelerinde sis etkili olurken, Sarıyer'de Boğaz'da sis bulutları görüntülendi. Şehir Hatları tarafından yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle bazı vapur seferlerinin iptal edildiği duyuruldu.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale
    06 Nis Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale

    Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheli cisim ve patlayıcı düzeneklere müdahale ediyor.

  • Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor
    06 Nis Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde geçen yıl batan Kafkametler gemisinin kayıp 7 mürettebatını bulma çalışmaları hala devam ediyor. Geminin enkazının kaldırılması için özel bir şirket tarafından çalışmalar sürdürülüyor.

  • Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi
    06 Nis Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi

    Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesinde gerçekleşen belediye başkanlığı seçimi iptal edildi. İl Seçim Kurulu, kısıtlı 2 kişinin oy kullanmasına itiraz üzerine seçim tekrarına karar verdi.

  • Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak
    06 Nis Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak

    Cumhurbaşkanı Kararı ile Keban ile Malatya arasında tesis edilecek enerji iletim hattı projesi kapsamında bazı taşınmazlar kamulaştırılacak. Proje kapsamında güzergah değişikliği yapılması gerektiğinden 220 numaralı direk yeri mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisi ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürlüğü tarafından acele istimlak edilecek.

  • Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor
    06 Nis Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, bayram tatili boyunca ülkede hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında ve yer yer altında seyredeceğini, yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış olacağını açıkladı. Vatandaşların bu duruma dikkat etmeleri ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarını takip etmeleri gerektiği belirtildi.

  • TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin
    06 Nis TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin

    TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bayram tatilinde şehirlerarası yolculuk yapacak vatandaşlara trafik kurallarına uymaları konusunda uyarıda bulundu. Palandöken, geçmiş yıllarda bayram ziyaretlerinde meydana gelen kazaların büyük bir çoğunluğunun ihmallerden kaynaklandığını belirterek, sürücülerin aşırı hız, alkollü direksiyon başına geçme, emniyet kemeri takmama gibi hatalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen trafik kaza kara noktalarını incelemeleri gerektiğini vurguladı.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı
    06 Nis Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı

    Yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, personeliyle bayramlaşmaya başladı. Başkan Akın, tüm personelle bir araya gelerek çalışmalarında kolaylıklar diledi ve Balıkesir için birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.


Advertisement