Engel Tanımayanlar - Görmese de "5 Kıtada 5 Zirve"Ye Tırmandı - Son Dakika
Güncel

Engel Tanımayanlar - Görmese de "5 Kıtada 5 Zirve"Ye Tırmandı

Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, 15 yıl önce hedeflediği "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesini geçen ay tamamlayarak, azmin engel tanımadığını gösterdi.

29.06.2017 11:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, 15 yıl önce hedeflediği "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesini geçen ay tamamlayarak, azmin engel tanımadığını gösterdi.

Balıkesir'de 1957 yılında dünyaya gelen Turhan, birkaç aylıkken polis olan babasının tayininin çıkması dolayısıyla ailesiyle Bursa'ya yerleşti.

Ortaokulu tamamladıktan sonra gündüzleri çalışıp gece eğitimine devam eden Turhan, 23 yaşında başlayan kornea sorunları nedeniyle görme yeteneğini tümüyle kaybetti.

Tedavi sürecinden olumlu bir sonuç alamayan Turhan, 1987 yılında Körler Rehabilitasyon Merkezi'ne gitti. Daha sonra ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü kazanan ve yatay geçiş yaptığı aynı üniversitenin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü 1994 yılında "şeref öğrencisi" olarak bitiren Turhan, bir fabrikada bir süre santral görevlisi olarak çalıştı.

Yerel gazetelerde de bir süre çalışan Turhan, son iş yeri olan Nilüfer Belediyesinden 2 yıl önce emekli oldu.

Gençlik yıllarında sporla uğraşan Turhan, bu kapsamda 2002'de "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesini uygulamaya koydu.

Turhan, projeyi geçen ay tamamlamayı başararak azmin engel tanımadığını gösterdi.

60 yaşındaki Necdet Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spor yaşantısının ODTÜ'deki öğrencilik yıllarında başladığını, atletizm ve dağcılığa burada merak sardığını söyledi.

Spor yaşamı hakkında bilgi veren Turhan, şunları anlattı:

" Erciyes'e gittim, Ağrı tırmanışı yaptım. Atletizm altyapım da vardı. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından New York Maratonu'na gönderildim. O dönemde maraton koşan, atletizm yapan, dağcılık yapan Türkiye'deki ilk görme engelli bendim. 40 kilometrelik New York Maratonu, ilk kez koştuğum maratondu. Türkiye'yi yurt dışında ilk kez görme engelli atlet olarak temsil etmenin gururunu yaşadım. Çok coşkuluydum. 'Koşuyordum, dağlara çıkıyordum. O halde neden 5 kıtada 5 maraton koşmayayım, 5 de tırmanış yapmayayım.' dedim ve 2002 yılında bu proje ortaya çıktı."

"Projeyi 15 yılık bir zaman diliminde gerçekleştirdim"

Turhan, "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesi çerçevesinde önce maratonları gerçekleştirdiğini belirterek şunları kaydetti:

"2002 ile 2007 yılı arasında 5 uluslararası maraton koştum. Bunlar 2002 New York, 2004 Atina Klasik Maratonu, 2005 Japonya Dünya Körler Maratonu, 2006 Sidney Maratonu ve 2007 Mısır-Luxor Maratonu oldu. 5 kıtada 5 maratonu bitirmiş oldum. Dağlardan Ağrı'ya 2002'de çıkmıştım Asya etabı olarak. Sonra yanımda ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları Antrenörü Nevzat Öntaş ile birlikte 2008 yılında Kilimanjaro'ya tırmandım. Ardından 2010 yılında Mont Blanc, 2014 yılında Colorado-Sherman'a çıktım. Bu sene de Avustralya Kosciuszko tırmanışını da yaptım. 15 yılık bir zaman dilimi içinde bu projeyi gerçekleştirdim. Bunun mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum."

Bugüne kadar olduğu gibi yine atletizm alanlarında olacağını, dağlara gideceğini dile getiren Necdet Turhan, söz konusu 15 yıllık periyodu anlatan bir belgesel ve bir kitap çalışmaları olduğunu bildirdi. Turhan, bugüne kadar çok sayıda sivil toplum kuruluşunun projelerinde gönüllü yer aldığını ve almaya da devam edeceğini söyledi.

"Engeller, aşılmak, sorunlar çözülmek içindir"

Turhan, bugüne kadar yaptığı çalışmalarında engelinin kendisine engel olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bir yerde içsel enerjiniz varsa ve 'Ben yaparım.' diyorsanız ve yapacağınıza inanıyorsanız önünüzdeki engelleri aşabilirsiniz. O yüzden 15 yılık süre zarfında tarafımdan 'Engeller, aşılmak, sorunlar çözülmek içindir', 'Yaşamı sevmek için dilek, başarmak için emek gerek' ve 'Dağa göz değil, yürek tırmanır' şeklinde 3 slogan ortaya çıktı. Önemli olan inanmak ve gerçekleştirmek istediğiniz süreçleri yüreğinizde hissetmek. Her şey başarılabilir. Yeter ki gönlünüzü ortaya koyun. Akılcı planlar gerekiyor. Akılcı bir hedefiniz varsa havlu atmadan kulvarınızda devam ederseniz, muhakkak finale ulaşırsınız. 15 yıllık zaman içinde bir dolu engelle karşılaştık ama sorunları çözdük ve projemizi tamamladık."

Necdet Turhan, engelli sporculara da gönüllü olarak destek verdiğini, bu kapsamda ulaşmak isteyen kişilerin kendisiyle sosyal medya hesabından iletişime geçebileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Engel Tanımayanlar - Görmese de '5 Kıtada 5 Zirve'Ye Tırmandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement