Engellerini Halk Oyunları ile Aşıyorlar - Son Dakika
Güncel

Engellerini Halk Oyunları ile Aşıyorlar

Engellerini Halk Oyunları ile Aşıyorlar

Gümüşhane Altın Şehir Gençlik ve Spor Kulübü'nün "Oynamak Onların da Hakkı" projesiyle zihinsel engelli öğrenciler halk oyunları öğreniyor.

09.05.2013 09:48  Güncelleme: 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane Altın Şehir Gençlik ve Spor Kulübü tarafından yürütülen "Oynamak Onların da Hakkı" adlı proje ile 20 beden ve zihinsel engelli öğrenci yöresel halk oyunlarını öğreniyor.

Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen projede, haftada 4 gün boyunca iki halk oyunları antrenörü eşliğinde oyunları öğrenen öğrenciler, 3 ayda büyük mesafe kat etti. İlk olarak sayarak oynamaya başlayan engelli öğrenciler daha sonra davul ve zurna eşliğinde oyunlarını oynuyor. Gümüşhane'de ilk kez gerçekleştirilen projede, 20 engelli öğrenci öğrendikleri oyunları Haziran ayında final gösterisi ile hem halkla hem de aileleriyle paylaşacak.

SIKINTILARI HALK OYUNLARIYLA AŞACAKLAR

Dernek Başkanı Engin Çelik, şehirde bugüne kadar böyle bir projenin yapılmadığını belirterek, "Çocuklarımızın okul ve aile içerisinde yaşadıkları sıkıntıları halk oyunları ile aşacağımız inancıyla bu projeyi başlattık. 0-18 yaş grubunda toplam 20 öğrencimize halk oyunları derslerini iki öğreticimiz veriyor. Gümüşhanemizin yöresel oyunlarından güzeller, sorda diki, misket ve kolbastı oyunlarımızla çocuklarımıza neşeli bir ortam sağlıyoruz. Projenin sonunda kent merkezinde bir konser ve çocuklarımızın öğrendiklerini sergileyecekleri bir program düzenleyeceğiz" dedi.

Kent merkezindeki bir rehabilitasyon merkezi ile ortak hareket ederek orada okuyan öğrencileri kursa aldıklarını kaydeden Çelik, toplam 6 ay sürecek olan projede 4 ayın geride kaldığını, öğrencilerin 3 aydır halk oyunlarını öğrendiklerini ve bugün itibariyle 3-4 oyunu rahatlıkla oynayabildiklerini belirterek, proje bittikten sonra da kursu devam ettirmeyi düşündüklerini söyledi.

"ÇOCUKLARIN MOTİVASYONLARI ARTTI"

Çocukların ve ailelerin projeden son derece memnun olduklarını ifade eden Çelik, şunları söyledi:

"Çocukların eve gittiklerinde oyun oynadıklarını, motivasyonlarının daha çok arttığını, Gümüşhane yöresine ait müzikleri söylemeye başladıklarını söylüyorlar. Kendilerine olan özgüvenleri arttı. Derslere geldikleri zaman gitmeyip, kalmak istiyorlar. Bizde gerektiğinde onları talebini yerine getirerek derslerimizi bazen uzatıyoruz."

"ÇOCUKLAR BU ORTAMA GİRMEK İÇİN CAN ATIYORMUŞ AMA BİZİM GÖZLERİMİZ GÖRMEMİŞ"

Derneği 2009 yılında kurduklarını fakat bugüne kadar niye böyle bir proje yapmadıkları konusunda hayıflandıklarını dile getiren Çelik, kursa katılan öğrencilerin kendilerine mektuplar yazdığını ve duygularını kağıda döktüklerini belirterek, "Ben o mektupları okuduğum zaman gözlerim doluyor, içim acıyor. Çocuklar bu ortama girmek için can atıyormuş ama bizim gözlerimiz maalesef bugüne kadar görmemiş" şeklinde konuştu.

DUYMADAN TEMPO TUTUYORLAR

Öğrenciler arasında 3 işitme engelli çocuğun olduğunu ifade eden Çelik, bu çocukların oyunları davulun tokmağına bakarak öğrendiklerini söyledi. İlk başta el çırparak ne yapmaları gerektiğini anlattıkları bu öğrencilerin ilerleyen günlerde artık davulun tokmağının her vuruşuna göre kendilerini ayarladıklarını kaydeden Çelik, işitme engelli öğrencilerin 2 ay içerisinde tüm oyunları öğrendiğini belirterek, "Duymuyorlar ama sürekli davula bakarak tokmakla oyunlarını oynuyorlar" diye konuştu.

"ZOR AMA ÇABAMIZIN KARŞILIĞINI ALINCA MUTLU OLUYORUZ"

Halk Oyunları Antrenörü Asım Orak ise yürüttükleri proje ile hem ailelerin hem de çocukların mutlu olduğunu belirterek, hem eğlendirip hem de topluma kazandırma noktasında önemli bir adım attıklarını söyledi. Orak, 20 engelli öğrenciye halk oyunları öğretmenin zor olduğunu fakat verdikleri çabanın karşılığında çocukların oyunları öğrenmesi ile mutlu olduklarını kaydetti. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Engellerini Halk Oyunları ile Aşıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement