Engellerini Müzikle Aşıyorlar - Son Dakika
Yerel

Engellerini Müzikle Aşıyorlar

Anakucağı Down Sendromlu Eğitilebilir Zihinsel Engelliler ve Ailelerini Koruma Derneğince hazırlanan "Rengarenk Nağmeler Projesi" çerçevesinde oluşturulan koroda, down sendromlu, eğitilebilir zihinsel engeli, beyin felçli ve otistik çocuklar, müzikle terapi görüyor.

24.02.2015 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATİH GÖKMEN - Anakucağı Down Sendromlu Eğitilebilir Zihinsel Engelliler ve Ailelerini Koruma Derneğince hazırlanan "Rengarenk Nağmeler Projesi" çerçevesinde oluşturulan koroda, down sendromlu, eğitilebilir zihinsel engeli, beyin felçli ve otistik çocuklar, müzikle terapi görüyor.

Dernek Başkanı Aynur Kılıç'ın öncülüğünde Ankara'da oluşturulan koro, yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen etkinliklerde konser veriyor. Koroda yer alan çocuklar, çeşitli şarkı ve türküleri seslendiriyor.

Beyin felçli (serebral palsili), down sendromlu, eğitilebilir zihinsel engeli ve otistik çocukların müzikle terapi görmesinin amaçlandığı projeye, anneler ve gönüllüler destek veriyor.

Proje koordinatörü Fatma Baykaldı, Kırıkkale Üniversitesinde düzenlenen konser öncesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanlığının 2014 Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında farkındalık oluşturmak için hazırladıkları Rengarenk Nağmeler Projesinin Bakanlık tarafından onaylandığını söyledi.

Müziğe ilgi duyan Dernek Başkanı Aynur Kılıç'ın down sendromlu çocuğunun da müzikten etkilendiğini görerek müzikle terapi yönünde çalışmalar yaptığını anlatan Baykaldı, koronun ilk oluşturulduğu sıralarda haftada 4 saat çalıştıklarını, son dönemlerde ise sık sık konser verdikleri için belirli bir çalışma sürelerinin olmadığını belirtti.

Baykaldı, "Uluslararası bağlamda, down sendromlu ve engelli çocukların müzikle terapisinin, eğitimlerinin uygun olduğunu, onların da bu yolda kendilerini var etmede ilerlediklerini gördük" dedi.

Bu kapsamda hazırladıkları projeyle Gençlik ve Spor Bakanlığına başvurduklarını dile getiren Baykaldı, şunları kaydetti:

"Projemizdeki en büyük amaç, müzikle terapinin vurgulanmasıydı. Bunu genişlettik ve daha da genişleteceğimizi düşünüyorum. Sadece müzikle terapi ve koronun tanıtılmasıydı. Koroda 17-25 arasında çocuğumuz var. Sağlık durumlarına bağlı olarak koromuz her zaman hazır durumda. Çalışmalarını sürdürürler, ne zaman hazırsa çıkar gelirler. Koromuz sadece engellilerden oluşmuyor, Rengarenk Nağmeler ismiyle topladığımız için birçok rengi içerisinde barındırıyor, anneler, gönüllüler, gençler ve yaşlılar da var. Herkesten oluşan bir koro. Engelli gençlerimiz önde, anneleri ise arkada. Genellikle Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği çalışması yapıyoruz."

Baykaldı, Neşet Ertaş, Hacı Taşan gibi sanatçılardan dolayı otantik müziğe yöneldikleri belirterek, bu kapsamda Kırıkkale'de çalışmalarının 1 yıldır devam ettiğini söyledi.

Bu küçük konserleri uluslararası bir festivale nasıl çevirebilecekleri konusunda düşündüklerini dile getiren Baykaldı, Almanya'da down sendromluların eğitim gördüğü bir okulla görüştüklerini belirterek, "Bu okulla ortak çalışmalar gerçekleştireceğiz. En büyük amacımız, uluslararası bir festival düzenlemek. Bu kapsamda Gençlik ve Spor Bakanlığına da teşekkür ediyoruz. Bakanlığın sayesinde bu aşamalara geldik. Bundan sonra Kırıkkale'deki engelliler de dahil olmak üzere büyük bir festivalin tohumlarını atmış olacağız" şeklinde konuştu.

Baykaldı, Ankara'da yılda 3, Almanya'da bir konser verdiklerini belirterek, 25 Haziran'da tekrar Almanya'ya gitmeyi planladıklarını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Engellerini Müzikle Aşıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement