Engelliler Haftası - Son Dakika
Güncel

Engelliler Haftası

Engelliler Haftası

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, "Tüm toplumsal kurumlar engellilik gerçeği ile yüzleşmeli, bunun için sağlık, eğitim, ulaştırma, ekonomi gibi konularda etkin olan bakanlıklar, yerel yönetimler ve STK'lerin faaliyetleri artırılmalıdır.

10.05.2017 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, "Tüm toplumsal kurumlar engellilik gerçeği ile yüzleşmeli, bunun için sağlık, eğitim, ulaştırma, ekonomi gibi konularda etkin olan bakanlıklar, yerel yönetimler ve STK'lerin faaliyetleri artırılmalıdır." ifadesini kullandı.

Demirel, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, BM Genel Kurulunun, 1982 yılını "Engelliler Yılı" olarak ilan ettiğini ve "Engelli Kişilerle İlgili Dünya Eylem Programı"nı yürürlüğe koyduğunu hatırlattı.

Her yıl 10-16 Mayıs tarihlerinde "Engelliler Haftası" düzenlendiğini kaydeden Demirel, 36 yıldır, yılda bir gün ya da bir hafta da olsa engelli bireylerin, seslerini duyurmaya, yaşadıkları sorunları ve gereksinimlerini paylaşmaya çalıştıklarını belirtti.

Demirel, ancak hem dünyada hem de Türkiye'de engellilerin artan hak ve imkanlarına rağmen, halen istenen düzeyde bir yaşam standardına ve sosyal imkanlara sahip olamadıklarına işaret etti.

Bu kapsamda yasal haklar ve imtiyazlar artsa da uygulamalardaki eksiklikler ve toplumsal algının, engellileri ciddi şekilde üzdüğünü vurgulayan Demirel, şu değerlendirmede bulundu:

"Bina girişine eş kenar üçgen gibi yapılan rampaları çıkmak için rokete, doğru yapılan rampaların önüne koyulan çöp bidonlarını ya da dikilen ağaçları geçmek için kanatlara ihtiyaç duymaktadırlar. Sokakta onlar için belirlenmiş farklı renk ve dokuya sahip olan yerlere park edilen araçları kaldırmak için vince ihtiyaç duymaktadırlar. Kendilerini okulunda istemeyen müdürleri, sınıflarında istemeyen veli, öğretmen ve yaşıtlarını ikna etmek için sihirli değneğe ihtiyaç duymaktadırlar. Sokakta, çarşıda, pazarda ya da alışveriş merkezinde kendilerine 'burada ne işin var' dercesine bakan gözleri silecek silgiye ihtiyaç duymaktadırlar. İşin aslı haklarının uygulanmasına, insanların, onları oldukları gibi kabul etmelerine ihtiyaç duymaktadırlar."

Demirel, bu çerçevede engellilerin toplumun eşit ve bağımsız bir parçası bulunduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade etti.

Ulaşım, iletişim, eğitim, istihdam gibi birçok konuda engellileri geri plana iten bir toplum yapısında, engelli bireylerin eşit ve bağımsız fertler olarak yaşayabildiğini söylemenin halen kolay görünmediğini belirten Demirel, şunları kaydetti:

"Tüm toplumsal kurumlar engellilik gerçeği ile yüzleşmeli, bunun için sağlık, eğitim, ulaştırma, ekonomi gibi konularda etkin olan bakanlıklar, yerel yönetimler ve STK'lerin faaliyetleri artırılmalıdır. Yılda bir gün ya da bir hafta değil, her gün hatırlanmaya, yapılan her işte, koyulan her tuğlada, boyanan her duvarda, verilen her derste onları dikkate alan bir topluma ihtiyaç duymaktadırlar. Duyarlı bir toplum olmak ümidiyle, Engelliler Haftası'nın farkındalığın artmasına vesile olmasını temenni ediyorum."

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement