Engelliler Için Şarkıları Işaret Diliyle Söylüyorlar - Son Dakika
Güncel

Engelliler Için Şarkıları Işaret Diliyle Söylüyorlar

Malatya'da İnönü Üniversitesi Engelli Çocukları Araştırma Merkezi Beden Eğitimi Bölümünde öğretmenlik yapan Şadiye Özbey Eroğlu ve öğrencileri işitme engelliler için şarkıları işaret diliyle söyledi.

26.07.2017 17:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'da İnönü Üniversitesi Engelli Çocukları Araştırma Merkezi Beden Eğitimi Bölümünde öğretmenlik yapan Şadiye Özbey Eroğlu ve öğrencileri işitme engelliler için şarkıları işaret diliyle söyledi.

Engelli ve engeli olmayan öğrencilerle, işitme engelliler için işaret diliyle şarkı söyleyen Eroğlu, işitme engellilerin şarkı sözlerini alt yazıdan okumak yerine işaret diliyle dinlediğini ve bundan hoşnut olduklarını anlattı.

İnönü Üniversitesi Engelli Çocukları Araştırma Merkezi Beden Eğitimi Bölümünde öğretmenlik yapan Şadiye Özbey Eroğlu, aynı zamanda Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümünde işaret dili eğitimi verdiğini belirterek, uzun zamandan buyana işaret diliyle ilgilendiğini söyledi.

İşaret dili ile şarkı söylemeye geç başladığına değinen Eroğlu, "Çeviriler yapmama rağmen çok fazla yayınlamamıştım, öğrencilerimin cesaret vermesiyle sosyal medyada yayımlamaya başladım. Müzik evrenseldir, insanları dinlendirir, biz müziği duyuyoruz. İşitme engelliler ise yüksek sesli müzikte sadece ritmleri algılayabiliyor. Şarkılar söyleniyor ama sözlerini sadece okuyabiliyorlar. Biz kurslarda işaret dili eğitimi alan gençlerle şarkıları çevirmeye başladık. Soyut kelimelerin olmadığı şarkıları işaret diline çeviriyoruz. Olabilecek şarkıları çevirerek, işitme engellilerin duyumlarına hitap ederek yapmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

Şarkıları işaret diline çevirdiği için işitme engellilerden çok güzel ve olumlu tepkiler aldığını aktaran Eroğlu şunları söyledi:

"Mesaj atıyorlar 'abla eline, işaretine sağlık' diye. İşitme engelliler bunu anlamamış olsaydı, böyle güzel tepkiler vermezdi. İşitme engelliler kendileri için şarkı çevirmemizden mutlu oluyor. İşitme engelliler kendileriyle anlaşabilecekleri biriyle konuşmaktan büyük zevk alıyorlar. İşitme engelliler bizimle birlikte şarkı söylediklerinde inanılmaz mutlu oluyorlar. İşitme engelli bireyle işitme engeli olmayan birey beraber bir şey yapıyor."

İl Milli Eğitim Müdürlüğünde kimya öğretmenli yapan ve gönüllü olarak engelli çocuklar yararına etkinliklere katılan Aydın Aydemir, müziğin herkes için olduğuna değinerek, "Onlarda eğlensin, müziğin, kelimelerin ve şiirin ne demek istediğini işaret diliyle anlasınlar, mutlu olsunlar. İşaret diliyle müzik yapmamızın amacı bu." dedi.

Atatürk Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümünden bu yıl mezun olan Melek Bilişik ise mesleğinden dolayı işaret dili öğrenmenin gerekliliğini hissettiği için kursa katıldığını anlatarak, "İşaret dili öğrenince engellilerle daha rahat iletişime geçtim. Hocamızla onların şarkı dinleme gibi bir imkanlarının olmadığının farkına vardık. Onun için şarkıları işaret diline çevirdik." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Engelliler Için Şarkıları Işaret Diliyle Söylüyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement