Sokakta oynarken yılan sokan çocuğun eli kesilmekten son anda kurtarıldı - Son Dakika
Güncel

Sokakta oynarken yılan sokan çocuğun eli kesilmekten son anda kurtarıldı

Şanlıurfa'da arkadaşları ile birlikte sokakta oynayan 13 yaşındaki çocuğun parmağını yılan soktu. Son anda eli kesilmekten kurtulan ve tedavisi devam eden çocuğun, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en zehirli yılanı 'engerek' tarafından ısırıldığı ortaya çıktı.

01.10.2020 10:15  Güncelleme: 23:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde sokakta oynarken elini zehirli engerek yılanı sokan 13 yaşındaki Civan Bakay'ın hastanedeki tedavisi sürüyor. Adıyaman üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doçent Doktor Mehmet Zülfü Yıldız, "İnsanlar için bu yılanlar normalde çok saldırgan hayvanlar değillerdir. Çocuk muhtemelen onu yakalamak, tutmak için elini uzatınca ısırılmış. Yılana müdahale etmediğiniz zaman size saldırmaz" dedi.

Olay, pazartesi günü Hilvan ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesi'nde eski cezaevi yakınlarında meydana geldi. Arkadaşları ile birlikte sokakta oynayan 7'nci sınıf öğrencisi Civan Bakay, bir anda acı içinde kıvranmaya başladı. Bu sırada yılanın sağ el parmağını ısırdığını fark eden çocuk, eve koştu. Sevim Bakay, oğlu Civan'ı otomobille Hilvan Şehit Halit Şıltak Devlet Hastanesi'ne götürdü. Acil servise giden çocuğun yapılan tetkiklerde yılan soktuğu anlaşıldı. Bir süre sonra eli şişen ve moraran Civan Bakay, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Hayati tehlikesi bulunan Bakay, acil serviste yapılan ilk müdahalenin ardından yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı.

ELİ KESİLMEKTEN KURTARILDI

Yoğun bakımda yapılan müdahalenin ardından son anda eli kesilmekten kurtulan Civan Bakay normal servise alındı. Tedavisi süren Civan Bakay'ın önümüzdeki günlerde taburcu olacağı öğrenildi.

Sokakta oynarken yılan sokan çocuğun eli kesilmekten son anda kurtarıldı

AKREP VE YILAN SOKMASI VAKALARINA KARŞI UYARI

Havaların sıcak olduğu Şanlıurfa'da akrep ve yılan sokmalarının yaygın olduğunu ifade eden Operatör Doktor Kazım Taşar, engerek yılanının soktuğu Civan Bakay'ın genel durumunun iyi olduğunu ifade ederek, "Vaka bizim hastaneye geldiğinde yaklaşık 6 saat geçmişti. Hemen yoğun bakıma aldık, sağ elinde kangren izlerinin artmasıyla birlikte gerekli müdahalede bulunup kan değerlerini normal seviyelere indirdik. Oldukça Başarılı geçen müdahalenin ardından vakamızın uzvunun kesilmesini son anda önledik. Elinin kesilme korkusuyla psikolojisi bozulan hastamız şimdi daha iyi rahatlamaya başladı" dedi.

"ISIRIĞI KESMEK YANLIŞ BİR TEDAVİ"

Şanlıurfa'da sıcak aylarda akrep ve yılan sokma vakalarının fazla yaşanmasıyla birlikte vakayı hastaneye getirmek yerine eski yöntem olan bıçakla kesme, kemerle sıkma veya ağız yoluyla zehri akıtma yöntemlerinin yanlış olduğunu kaydeden Dr. Taşar, "Yılan ısırığında yara yerini bıçakla kesip, kanatıp ağızla zehri almak yöntemleri oldukça risklidir. Çünkü bu tür müdahalelerde enfeksiyon riski olduğu için bu yöntemleri önermiyoruz. Daha çok bu tür vakalarda sabunlu suyla yıkayıp elastik turnike uygulanmasını öneriyoruz. Halk arasında bilinen kemerle sıkma olayı yapılmamalıdır. Bu yöntemler kangrenin ilerlemesine bir sebeptir. Yılan ve akrep ısırmasında en doğru yol vakanın acil servise götürülmesidir" diye konuştu.Oğlunun yoğun bakımdan çıkmasına sevinen anne Sevim Bakay ise hastane yönetimi ve doktorlara teşekkür etti.

Sokakta oynarken yılan sokan çocuğun eli kesilmekten son anda kurtarıldı

GÜNEYDOĞU ANADOLU'NUN EN ZEHİRLİ YILANI

Adıyaman Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız ise yılanların normal şartlarda saldırgan olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: " Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en zehirli yılanımız bu çocuğu ısıran yılan türü koca engerek yılanıdır. Bölgede karşılaşabileceğimiz en zehirli tek türümüzdür. Sadece Şanlıurfa, Kilis ve Mardin hattında biraz kobra yılanımız bulunuyor. Ama o çok nadir ve seyrek bulunduğu için daha az tehlike oluşturuyor insanlar için. Bu yılanlar normalde çok saldırgan hayvanlar değillerdir. Çocuk muhtemelen onu yakalamak, tutmak için elinden zaten ısırılmış, ona müdahale etmediğiniz zaman yılan size saldırmaz ve ısırmaz ama ısırılma durumunda bir yılanın zehirli veya zehirsiz olduğunu nasıl anlarız diye sorarsanız, ısırma anında çok şiddetli bir yanma hissi olur. Birkaç dakika içerisinde ısırılan bölge hemen şişmeye başlar. Daha sonra halsizlik, titreme, ateş, kusma, bulantı, karın ağrısı gibi şikayetler olur."

Sokakta oynarken yılan sokan çocuğun eli kesilmekten son anda kurtarıldı

KESMEK VE EMMEK TEHLİKELİ

Koca engerek yılanı zehrinin iki yolla vücuda yayıldığını aktaran Yıldız, "Bunların zehirleri dokuları parçalayıcı etkiler gösterir. Koca engerek yılan zehri iki yolla vücutta yayılır. Biri kan damarları yoluyla, diğeri lenf damarları yoluyla eğer kan damarına denk gelirse bu zehir dişleri çok daha hızlı bir şekilde yayılır. Daha şiddetli bir şekilde etkisini gösterir, ölümle dahi sonuçlanabilir. Lenf yoluyla daha yavaş, daha ağır yayılır. Bundan dolayı ısırılma yerini bir bez, kravat gibi bir şeyle iyice sıkarak en yakın sağlık birimine götürmek gerekiyor. Kesinlikle ve kesinlikle orayı jiletle kesmek, ağızla emmek gibi uygulama yapmamak gerekiyor. Çünkü jiletle kestiğiniz zaman o bölgede kan damarlarını zehrin doğrudan kan damarlarına işlemesine neden oluyorsunuz. Emdiğiniz zamanda kişinin ağzında yara var ise dişinde çürük var ise direk kendisi zehirlenir ve ölür. Eğer onu yutar ise mideye gittiği zaman emen kişi daha şiddetli bir şekilde zehirlenmiş olur" uyarısında bulundu.

Sokakta oynarken yılan sokan çocuğun eli kesilmekten son anda kurtarıldı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sokakta oynarken yılan sokan çocuğun eli kesilmekten son anda kurtarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorum'un Osmancık ilçesinde otomobil devrildi: 4 yaralı
    17:34 Çorum'un Osmancık ilçesinde otomobil devrildi: 4 yaralı

    Çorum'un Osmancık ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Orhan T. (34) idaresindeki otomobil tarlaya devrildi. Kazada sürücü ile araçta bulunan Fatma T. (34), Beyza Y. (24) ve Ceyhan Y. yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Osmancık Devlet Hastanesi'ne kaldırıldıktan sonra Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

  • NATO'nun Karadeniz'deki En Büyük Tatbikatı Devam Ediyor
    17:33 NATO'nun Karadeniz'deki En Büyük Tatbikatı Devam Ediyor

    NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı olan 'Deniz Kalkanı', 13 ülkeden onlarca savaş gemisi ve binlerce askerin katılımıyla 8 Nisan'dan bu yana devam ediyor. Tatbikat, Karadeniz'deki güncel risk ve güvenlik tehditleri göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor ve denizde arama-kurtarma faaliyetleri, yasa dışı faaliyetlerle mücadele ve deniz trafiğinin kontrolü gibi hedefleri içeriyor. Romanya, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, İtalya, İngiltere, Moldova, Hollanda, Polonya, Portekiz, Türkiye ve ABD'nin katıldığı tatbikat, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi
    17:33 Çorum'da fabrikada kazan temizliği sırasında 6 işçi azot gazından zehirlendi

    Çorum Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir kazan üretim fabrikasında temizlik yaparken azot gazından zehirlenen 6 işçi hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve ambulanslar sevk edildi. İşçilerden birinin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Iğdır Üniversitesindeki gençlere destek mesajı verdi
    17:32 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Iğdır Üniversitesindeki gençlere destek mesajı verdi

    Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Iğdır Üniversitesinde düzenlenen bir programa telefonla bağlanarak sınavlara hazırlanan gençlere destek mesajı verdi. Bakan Bak, gençlere spor aktiviteleri, burs ve barınma konularında her zaman destek olduklarını belirtti ve sınavlarda başarılar diledi. Programda ayrıca öğrencilere sınavlara hazırlık süreci, verimli çalışma yöntemleri ve sınav stresini yönetme konularında bilgiler aktarıldı.

  • Fenerbahçe - Olympiakos maçı için metro seferleri uzatıldı
    17:31 Fenerbahçe - Olympiakos maçı için metro seferleri uzatıldı

    Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda oynanacak olan Fenerbahçe - Olympiakos maçı için Metro İstanbul, bazı metro seferlerini gece 01.00'e kadar uzatacağını duyurdu.

  • Adıyaman Üniversitesi'nde 21. Yüzyılda Öğretmen Olmak Konulu Konferans Düzenlendi
    17:30 Adıyaman Üniversitesi'nde 21. Yüzyılda Öğretmen Olmak Konulu Konferans Düzenlendi

    Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Demirel'in konuşmacı olarak katıldığı '21. Yüzyılda Öğretmen Olmak' konulu konferans düzenlendi. Konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, akademik ve idari çalışanlar ile Adıyaman'da görev yapan öğretmenler katıldı. Konferansta Prof. Dr. Özcan Demirel, 21. yüzyılda öğretmen yetiştirmek için eğitim fakültelerinin önemine değindi ve öğretmenlerin sahip olması gereken özellikleri paylaştı.

  • TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'da Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile görüştü
    17:30 TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'da Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile görüştü

    TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ve Gürcistan arasındaki stratejik iş birliğinin önemi vurgulandı ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesine yönelik üçlü iş birliği hakkında konuşuldu.

  • YSK, 3 ilçe ile 4 beldede seçimlerin yenilenmesini kararlaştırdı
    17:29 YSK, 3 ilçe ile 4 beldede seçimlerin yenilenmesini kararlaştırdı

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili yapılan itirazları değerlendirmesi sonucunda Kayseri'nin Pınarbaşı, Şanlıurfa'nın Hilvan, Aksaray'ın Güzelyurt ilçeleri ile Sivas Yıldızeli-Güneykaya, Kırklareli Lüleburgaz-Büyükkarıştıran, Tunceli Mazgirt-Akpazarı ve Aksaray Merkez-Sağlık beldelerinde seçimlerin iptalini kararlaştırdı. Seçimler, 2 Haziran'da yenilenecek.

  • Kayseri'de Turizm Haftası Kutlamaları
    17:28 Kayseri'de Turizm Haftası Kutlamaları

    Kayseri'de 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla İncesu ve Yeşilhisar ilçelerine gezi düzenlendi. Vali Gökmen Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, turizmcilerle birlikte şarkılar söyledi.

  • Aydın'da Ragbi Yıldızlar Grup Müsabakaları Başladı
    17:28 Aydın'da Ragbi Yıldızlar Grup Müsabakaları Başladı

    Aydın'ın Germencik ilçesinde düzenlenen Ragbi Yıldızlar Grup Müsabakaları, 11 ilden 350 sporcunun katılımıyla başladı. Belediye Başkanı ve Kaymakam da açılış seremonisine katıldı.


Advertisement