Enkaz altındakiler jandarmanın yer altı görüntüleme cihazıyla tespit ediliyor - Son Dakika
Güncel

Enkaz altındakiler jandarmanın yer altı görüntüleme cihazıyla tespit ediliyor

Enkaz altındakiler jandarmanın yer altı görüntüleme cihazıyla tespit ediliyor

Terör unsurlarına karşı yürütülen operasyonlarda, yer yüzeyinin altındaki tünel, sığınak ve depoların tespiti için kullanılan yerli ve milli imkanlarla üretilen yer altı görüntüleme cihazı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların yer tespitinde önemli rol oynuyor.

11.02.2023 11:09  Güncelleme: 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör unsurlarına karşı yürütülen operasyonlarda, yer yüzeyinin altındaki tünel, sığınak ve depoların tespiti için kullanılan yerli ve milli imkanlarla üretilen yer altı görüntüleme cihazı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların yer tespitinde önemli rol oynuyor.

Türkiye'de 10 ili etkileyen depremlerin ardından ekiplerin yıkılan binaların enkazındaki insanların kurtarılabilmesi için zaman ve zorluklara karşı verdiği mücadele sürüyor.

Gönderdiği kızılötesi ışınlarla yer altının üç boyutlu görüntüsünü ekrana yansıtan, operasyonlarda teröristlerin tünel ve sığınaktaki yerlerinin belirlenmesini sağlayarak Mehmetçiğe güç katan "Proton Elic Yeraltı Görüntüleme Cihazı", depremin sarstığı 10 ilde de jandarma ekiplerince kullanılıyor.

Cihaz operatörlerinden Jandarma Astsubay Üstçavuş Ahmet Yiğit, AA muhabirine, depremde ilk günden itibaren Osmaniye'deki bina enkazlarında canlı ve hayatını kaybeden vatandaşların yerlerinin net tespitinin yapılmasını sağladıklarını belirtti.

Yiğit, cihazın manyetik ve termal özellikte iki ayrı tarama yapabildiğini, enkaz altındaki demir, beton ve insanın bulunduğu alanların net yerlerini manyetik tarama ile canlı olup olmadığının da termal tarama yöntemi ile tespit ettiğini anlattı.

Cihaz sayesinde enkaz altındaki çok sayıda kişiye ulaşıldı

Jandarmanın cihaz sayesinde arama kurtarma ekiplerinin başarıya ulaşmasını kolaylaştırdığını kaydeden Yiğit, şunları söyledi:

"İlk günden beri cihazımızla arama tarama faaliyeti gerçekleştirerek işaretleme yapıyoruz. AFAD ekipleri dağınık çalışmaktansa direkt vatandaşlarımızın bulunduğu noktada çalışmakta. Cihazımız daha önce terör olaylarında, mağara, sığınak, yer altı depoları, canlı insan, mayın ve EYP tespitinde kullanılıyordu. Enkazda da kullanılmaya başlandı. Çok güzel de sonuçlar almaya devam ediyoruz. Müdahaleyi hızlı ve net bir şekilde yapabiliyoruz. Çok sayıda canlı ve cansız vatandaşlarımıza ulaştık. Ekip olarak 85'inci saatte bir vatandaşımıza ulaşıp çıkardık."

Jandarmanın yer tespitinden sonra çalışma sürdürülen bir enkazdaki ekiplerin koordinatörü AFAD görevlisi Sadık Kaya da yerli ve milli bir cihazla sevindirici sonuçlar almanın ekiplerin göğsünü kabarttığını ifade etti.

Kaya, jandarmanın desteğiyle yaptıkları arama kurtarma çalışmasında başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Cihazın yaptığı tespitler sayesinde birçok vatandaşın sağ salim enkazdan çıkarıldığını belirten Kaya, "Vatandaşlarımızın yerlerini nokta atışı olarak alıyoruz. 10 ildeki bu çalışma ile bütün vatandaşlarımızı aldık. Elimizdeki cihaz çok güzel. Jandarma personelimiz bu cihazla bize yardımcı oluyor. Vatanımız, milletimiz adına çok güzel bir cihaz." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Enkaz altındakiler jandarmanın yer altı görüntüleme cihazıyla tespit ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi
    21:37 Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi

    Van'ın İpekyolu ilçesinde define avcılarının kazı yaptığı ihbarı üzerine olay yerine giden jandarma ve emniyet personeli, mühimmat ele geçirdi. Jandarma ve emniyet ekipleri, kazı alanında güvenlik önlemi alarak çalışma başlattı ve mühimmatı ele geçirdi. Olaya ilişkin soruşturma devam ediyor.


Advertisement