Entellektüeller, Barcelona'da "Siyasetin Kültüre Müdahalesini" Eleştirdi - Son Dakika
Kültür Sanat

Entellektüeller, Barcelona'da "Siyasetin Kültüre Müdahalesini" Eleştirdi

Sanatçı, eleştirmen, yazar, mimar, gazeteci ve editörlerden oluşan 157 entellektüel, İspanya'nın önemli kentlerinden Barcelona'da kültürel kurumların siyasi baskı altında kaldığını savunarak, "Gerçek ve acil demokratikleşme" talep etti.

21.05.2015 21:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanatçı, eleştirmen, yazar, mimar, gazeteci ve editörlerden oluşan 157 entellektüel, İspanya'nın önemli kentlerinden Barcelona'da kültürel kurumların siyasi baskı altında kaldığını savunarak, "Gerçek ve acil demokratikleşme" talep etti.

Yazar Juan Goytisolo, editör Jorge Herralde, Reina Sofia Müzesi Direktörü Manuel Borja-Villel, aktör Lluis Homar, aktrist Dora Garcia, ressam Fredreric Amat, mimar Berth Gali, modern dansçı Cesc Gelabert, plastik sanatçısı Eva Lootz gibi isimlerin de imzasının olduğu manifestoda, Barcelona'da "kültürel kuraklığa gidildiği" uyarısı yapıldı.

Barcelona'nın önemli kültürel kurumları olarak bilinen Tapies Vakfı, Barcelona Çağdaş Sanat Kültür Merkezi (CCCB) ve Barcelona Çağdaş Sanat Müzesi'nde (Macba) son dönemlerde siyasi müdahalelerle yönetim değişikliğine gidilmesini veya programlarına karışılmasını eleştiren entellektüeller, "Bu zamana kadar gerçekten kamu hizmetine yarayan bu kurumların siyasi propaganda aracı ve ya siyasete alet edilmesinin kimlik savaşına yol açabileceğini ve yaşananlara karşı elleri kolları bağlı oturamayacaklarını" savundular. Manifestoda, "kültürel kurumların, demokratik, özgür ve ilerici bir projeyle gerçekten profesyonel olarak bu işi yapanlara bırakılması gerektiğine" işaret edildi.

İspanya'da 24 Mayıs'ta yapılacak yerel seçimlere atfen "Hiçbir siyasi girişim olmamasına rağmen bu manifestonun şimdi yayımlanmasının nedeni, maalesef siyasetçilerin dinledikleri tek zamanın şimdi olmasıdır" denilen manifestoya Antonio Negri, Slavoj Zizek, Alberto Toscano, Steve Edwards, Lars Physant gibi yabancı entellektüel isimlerin de destek verdikleri görüldü.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Entellektüeller, Barcelona'da 'Siyasetin Kültüre Müdahalesini' Eleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement