Erbaş: Tüm inanç mensuplarının aynı tepkiyi göstermesi insanlık vazifesidir - Son Dakika
Güncel

Erbaş: Tüm inanç mensuplarının aynı tepkiyi göstermesi insanlık vazifesidir

DİYANET İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırıya ilişkin, "İnsana ve inanca değer veren tüm din ve inanç mensuplarının aynı şekilde tepki göstermesi bir insanlık vazifesidir.

23.01.2023 15:30  Güncelleme: 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİYANET İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırıya ilişkin, "İnsana ve inanca değer veren tüm din ve inanç mensuplarının aynı şekilde tepki göstermesi bir insanlık vazifesidir. Aksi halde söz konusu kişi, grup ve kurumlar, Müslümanlar ve tüm dünya halkları nezdinde inandırıcılığını yitireceklerdir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, gazete, televizyon ve ajansların Ankara temsilcileriyle Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bir araya geldi. Erbaş'a, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Abdurrahman Haçkalı, Başkan yardımcıları Selim Argun, Burhan İşliyen, İbrahim Hilmi Karslı ve Kadir Dinç, Dini Yayınlar Genel Müdürü Fatih Kurt ile Rehberlik ve Teftiş Başkanı Hasan Güçlü eşlik etti.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erbaş, İsveç'in başkenti Stokholm'de Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıyı telin ettiğini belirterek, "Bir inancın kutsal kitabına karşı yapılan hukuk ve insanlık dışı muamele karşısında, önlem almadığı gibi bu çirkin ve provokatif davranışta bulunanları korumayı tercih eden ülke yetkililerini de kınıyorum. Böylece, inançlara saygı konusunda ne kadar ikiyüzlü olduklarını, tüm dünyaya bir kez daha göstermiş oldular. Avrupa'da hukuka ve insan haklarına inanan, inanca saygıyı ve toplumsal barışı önemseyen tüm entelektüellerin, akademisyenlerin, aktivistlerin, sivil toplum kuruluşlarının, medya mensuplarının ve aklıselim insanların, kutsallara yapılan bu açık saldırılara karşı tepki göstermesi ve inisiyatif alması gerektiğini düşünüyorum. İnsana ve inanca değer veren tüm din ve inanç mensuplarının aynı şekilde tepki göstermesi bir insanlık vazifesidir. Aksi halde söz konusu kişi, grup ve kurumlar, Müslümanlar ve tüm dünya halkları nezdinde inandırıcılığını yitireceklerdir" diye konuştu.

'AİLE TOPLUMUN ÖZÜ VE TEMELİDİR'

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetlerinin odağında ailenin yer aldığına işaret ederek, " Aile, toplumun özü ve temelidir. Toplumu ayakta tutacak bütün değerler, ancak sağlıklı ve sağlam temeller üzerine inşa edilmiş ailede öğrenilir. Erdemli bireyler, sağlıklı nesiller, dengeli insanlar, ancak sağlam bir aile yuvasında yetişebilir. Sevgi, saygı, adalet, merhamet ve insanı varlıklar arasında üstün kılan bütün değerler, aile yuvasında içselleştirilir. Bunun için bütün mensuplarımız, büyük bir özveriyle milletimizin aile huzuruna rehberlik etmektedir. Başkanlığımız, aileyi tehdit eden, insanı inciten, yaralayan ve insanlığın onurunu hiçe sayan her türlü şiddetin karşısında durarak, sosyal sorumluluk projeleri geliştirmektedir. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere, ailenin bütün fertlerine yönelik, şiddetle, ihmal ve istismarla, sosyal medya bağımlılığıyla, çocuk yaşta evliliklerle, intihar ve namus cinayetleriyle mücadele çalışmaları yapmaktadır. Çocuk evi ve çocuk destek merkezi, kadın konukevi ve huzurevi gibi sosyal hizmet kurumlarında manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmaktadır" ifadelerini kullandı. Bu yılki hac dönemiyle ilgili de bilgi veren ve ilk kez kayıt yaptıracakların ön kayıtlarının 5 Ocak'ta alınmaya başladığını söyleyen Ali Erbaş, "26 Ocak'a kadar inşallah kayıtlarını yaptırmaya devam edecekler ki bu sene bir yenilik yaptık. Kayıtlar e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Aziz milletimizin hac ve umre ibadetine teveccühü takdire şayandır. Hac için başvuru sayısının her geçen yıl katlanarak arttığını görüyoruz. Gönül ister ki yüreği Allah aşkıyla çarpan, Kabe hasretiyle tutuşan, Peygamber sevdasıyla yanan bütün kardeşlerimizi o mukaddes beldeye götürebilelim ancak fiziki şartlar buna el vermemektedir" diye konuştu.

'KURA SİSTEMİMİZİ ÖĞRENMEK İSTİYORLAR'

Hac kura sisteminin hakkaniyete en uygun ve en ideal uygulama olarak yapıldığını dile getiren Erbaş, "Hac yolcularımızı katsayıya dayanan kura sistemiyle tespit ediyoruz. Katsayı sistemi şu anlama geliyor. Bu sene başvuran 1 kere kuraya giriyor. Geçen sene başvuran 4 kere, 3 sene önce başvuran 9 kere kura hakkını elde etmiş oluyor. Bu noktada başka ülkelerin hac yöneticilerine bu konuyu anlattığımızda kendileri de bizden bu sistemi öğrenmek istiyorlar" dedi.

Erbaş, hacla ilgili son 3 yılda salgından kaynaklı bazı kısıtlamalar yaşandığını ifade ederek, "Hamdolsun bütün o sıkıntıları geride bıraktık ve bu seneki hac organizasyonumuzu daha kapsamlı ve geniş katılımlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Bu sene 65 yaş üstü dahil 83 bin 430 hacı adayımızı kutsal topraklarda ağırlayacağız inşallah. Şimdiden milletimize hayırlı mübarek olsun" ifadelerini kullandı. (DHA)

Erbaş: Tüm inanç mensuplarının aynı tepkiyi göstermesi insanlık vazifesidir
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erbaş: Tüm inanç mensuplarının aynı tepkiyi göstermesi insanlık vazifesidir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement