Erbil - Mesut Barzani Referandumun Ertelenmesi İçin Çok Geç - Son Dakika
Güncel

Erbil - Mesut Barzani Referandumun Ertelenmesi İçin Çok Geç

Mesut Barzani: Referandumun ertelenmesi için çok geçIRAK Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, referandumun ertelenmesi için çok geç olduğunu, Bağdat ile referandum sonrası görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

23.09.2017 15:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mesut Barzani: Referandumun ertelenmesi için çok geç

IRAK Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, referandumun ertelenmesi için çok geç olduğunu, Bağdat ile referandum sonrası görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu çerçevesinde, Erbil'in Franso Hariri Stadyumu'nda final karnavalı düzenlendi. Karnavala Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de katıldı. Burada konuşan Mesut Barzani, referandumun ertelenmesi için çok geç olduğunu belirterek, "100 yıldır Kürdistan halkı cezalandırılıyor. Hala ceza vermeye doymadınız. Eğer yine ceza verecekseniz, beni cezalandırın. Geçen zaman içinde Bağdat ile tüm tarafların iradesiyle, birlikte yaşamaya çalıştık. Ancak ne yasa bıraktılar, ne anayasa bıraktılar ne de ortaklık bıraktılar. 4 bin 500 köyümüzü yerle yeksan ettiler. 12 bin Feyli Kürtünü ve 8 bin Barzaniyi katlettiler" dedi.

Dünya devletlerinin referandumu baskı kartı olarak değerlenrdirip, dikkate almadığını belirten Barzani, "Referandum kararından önce Bağdat'a bunu ciddiye almalarını söyledik. Referandum kararı tarihi ve cesurca bir karardır. Referandum, hepimizin kararıdır. Referandumun ertelenmesi için baskıya maruz kaldık. Bize gece gündüz baskı yapılıyor. Bize referandumu erteleyip, Bağdat ile diyalog kurmamızı söylüyorlar. Biz bunu istemiyoruz. Biz, Bağdat'la iyi niyetle diyaloga hazırız, ancak 25 Eylül'den sonra. Kendimi halkıma mahçup edecek biri değilim. Referandum, sınırları belirlemek için değil, amacımıza ulaşmak içindir. Biz, taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kürdistan halkının kendi geleceğini belirleme hakkı olduğunu söyleyen Barzani, "Referandumdan başka yol yok. Bu karar benim veya siyasi bir partinin değil, halkın kararıdır. Biz artık Bağdat ile birlikte yaşayamayacağımızın farkına vardı, ortaklığın sürdürülemeyeceğini, anayasanın işe yaramayacağının farkına vardık. Bugün Bağdat'ta iktidarı ellerinde bulunduranların Baas rejiminden farkları kalmamıştır. Bağdat ile bütün yolları denedik ama hepsi sonuçsuz kaldı" şeklinde konuştu.

Referandumdan sonra görüşmelere açık olduklarını belirten Barzani, "Artık çok geç ve referandumun ertelenmesi için vakit kalmadı. Buradan söylüyorum, kendimi halkım karşısında utandıracak birisi değilim. Referandum sınırların çizilmesi, emrivaki fikirlerin dayatılması değil, bağımsızlık isteyen bir halkın tercih ettiği yoldur. 25 Eylül'den sonra sınır, petrol, doğalgaz ve tartışmalı bölgeler konusunda görüşmelere açığız. DEAŞ'a karşı koalisyon ve Irak güçleri ile işbirliğimiz devam edecek. Demokratik ve barışçıl yollarla halkımızın görüşünü almak istiyoruz. Kürtler bağımsızlık için her türlü bedeli ödemeye hazırdır" diye konuştu.

Göüntü Dökümü:

Etkinlikten görüntüler

Stadyumda toplanan kalabalık

Barzani'nin konuşması

Haber-Kamera: Felat BOZARSLAN-Burak EMEK/ERBİL, (DHA)-

(Tür: Yurt)

Erbil - Mesut Barzani Referandumun Ertelenmesi İçin Çok Geç
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erbil - Mesut Barzani Referandumun Ertelenmesi İçin Çok Geç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Halk Eğitim Merkezleri Gazze'ye Yardım Taşıyor
    15:37 İzmir Halk Eğitim Merkezleri Gazze'ye Yardım Taşıyor

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezlerinde eğitim alan kursiyerlerin, Gazze'deki kadın ve çocuklar için hazırladığı oyuncak, battaniye ve kışlık giysileri taşıyan tır, Mersin Limanı'na hareket etti. Yardım tırı, dualarla Mersin Limanı'na uğurlandı. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Filistinlilerin yaşadığı acıyı hafifletmek adına ellerinden geldiğince Gazze'ye yardıma devam edeceklerini belirtti.

  • Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı
    15:35 Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı

    Şanlıurfa Valiliği, 2-6 Nisan tarihleri arasında kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını açıkladı. Valilik, ilgili kanun maddelerine dayanarak alınan kararın, tüm açık alan etkinliklerini kapsadığını belirtti.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor
    15:35 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilhisar ilçesinde yeni yerleşim yerleri için 6 milyon 850 bin lira maliyet ile içme suyu yatırımının devam ettiğini açıkladı. Büyükkılıç, altyapı yatırımlarının şehrin geleceğini sağlıklı bir şekilde taşımak için hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Isparta'da yağma suçundan aranan şahıs yakalandı
    15:34 Isparta'da yağma suçundan aranan şahıs yakalandı

    Isparta İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, yağma suçundan aranan G.H. isimli şahıs yakalanarak cezaevine gönderildi. Şahıs, 42 yıl 5 ay 8 gün hapis cezasıyla aranıyordu.

  • Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi
    15:33 Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi

    Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde görev yapacak sandık kurulu başkanlarına malzeme torbaları teslim edildi. Malzeme torbalarında oy pusulası, oy zarfları, mühür, imza cetveli, ıstampa, mühür mumu ve sicim, tutanak defteri, tutanak kağıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonu, sandık seçmen listesi ve görme engelli oy kullanma şablonu bulunuyor. İl ve ilçe merkezlerinde görevli sandık kurulu başkanlarına ise malzeme torbaları oy verme günü saat 05.00'te dağıtılacak.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi
    15:33 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı Hüseyin Köksal'da şüpheli olarak Savcılıkta ifade verdi.


Advertisement