Erdoğan'a Necip Fazıl Onur Ödülü Verildi - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'a Necip Fazıl Onur Ödülü Verildi

Bu yıl ilk kez düzenlenen Kahramanmaraş Şiir Festivali'nin açılışı dün gece büyük bir coşkuyla yapıldı.

26.05.2012 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl ilk kez düzenlenen Kahramanmaraş Şiir Festivali'nin açılışı dün gece büyük bir coşkuyla yapıldı. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'ni dolduran Kahramanmaraşlılar, Şiirin Başkenti olarak anılan serhat şehrinin bu ünvanı ne kadar çok hakettiğini bir kez daha gösterdi.

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından ilk defa düzenlenen ve bu yılki teması Necip Fazıl Kısakürek olan Şiir Festivali'nin Onur Ödülü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verildi. Ödülü Başbakan adına Adalet Bakan Yardımcısı Kahramanmaraşlı Av. Veysi Kaynak aldı.

"En büyük övüncüm Kahramanmaraşlı olmamdır" diyen Necip Fazıl Kısakürek'in övünç kaynağı olan Kahramanmaraş, Türkiye'nin edebi hayatına damga vuran pek çok şair ve yazar yetiştirdi. Ünlü Mihriban şiirinin yazarı Abdürrahim Karakoç, Bahattin Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören gibi ustaların yanısıra 1990 sonrası edebiyat kuşağının genç şair ve yazarlarından Mevlana İdris, Bejan Matur gibi pek çok ismi de edebiyat dünyasına sundu. Kahramanmaraş'ın bu edebi birikimi bu yıl birincisi düzenlenen Kahramanmaraş Şiir Festivali ile taçlandı. Kahramanmaraş Belediyesi'nin düzenlediği festivalin bu yılki konusu, bu topraklardan çıkan ve "En büyük övüncüm Kahramanmaraşlı olmamdır" sözünü söyleyen Necip Fazıl Kısakürek. Festival sebebiyle Türkiye'nin dört bir yanından 40'ın üzerinde yazar ve şair Kahramanmaraş'a gelerek halkla buluştu. Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin katkılarıyla Maraş'ı şenlendiren şairler, önce 'çat kapı şiir' etkinliğiyle çeşitli okullara dağılarak sınıflara girdi ve şiirler okudu. Şairler daha sonra her bir odası bir şairin eserleri ve hatıralarıyla donatılan Dedeoğlu Konağı Şairler ve Yazarlar Evi'nin açılışına katıldı.

BİR ŞİİR FESTİVALİ İLK KEZ BU KADAR COŞKULU

Şiir Festivali'nin resmi açılışı ise Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, "26 Mayıs Merhum Üstad Necip Fazıl'ın doğum günü 25 Mayıs ise ölüm yıldönümüdür. Şiir festivalimizin ilkini bu tarihlere denk getirerek Üstad'ı anmak istedik." dedi. Kahramanmaraş'ın Şiirin Başkenti olduğunu ifade eden Poyraz, "Şiir festivali Kahramanmaraş'ı Dünya Edebiyat Kenti yapmak adına çıktığımız bu yolda attığımız ilk adımdır. Hepinizin de bildiği gibi Şairlerin Başkenti Kahramanmaraş'tır. Bağrından yüzlerce şair, fikir adamı, yazar çıkaran şehrimizi edebiyat alanında hak ettiği konuma getirmek için çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

ONUR ÖDÜLÜ BAŞBAKAN'A

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi sesiyle okuduğu şiirin slayt olarak gösterilmesinin ardından Belediye Başkanı Mustafa Poyraz bu yılki teması Necip Fazıl Kısakürek olan Şiir Festivali'nin Onur Ödülü'nü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına Adalet Bakan Yardımcısı Av. Veysi Kaynak'a verdi. Bakan Yardımcısı Kaynak yaptığı açıklamada, Başbakan adına aldığı ödülden duyduğu onuru ifade ederek, ödülü Sayın Başbakan'a bizzat elleriyle teslim edeceğini söyledi. Daha sonra törene katılan şairlerin bir kısmı sırasıyla şiirlerini okudular. Programda Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi adına gazeteci yazar Bünyamin Yılmaz da bir konuşma yaparak Kahramanmaraş Şiir Festivali'nin geleneksel hale getirilmesini temenni etti. Şehir genelinde hazırlanan vtr'lerin izlenmesinin ardından Kenan Işık sahne alarak çeşitli şairlerin şiirlerini okudu. Ödül törenine Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AK Parti Milletvekilleri Nevzat Pakdil, Sıtkı Güvenç, MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ile diğer protokol mensupları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

DOĞUM GÜNÜNDE NECİP FAZIL SEMPOZYUMU

Öte yandan Kahramanmaraş Belediyesi Şiir Festivali kapsamında Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu da düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda açılış konuşmasını Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı ve Prof. Dr. Himmet Uç yaparken, Öğretmen Asuman Alaca ise Prof. Dr. Turan Karataş'ın kaleme aldığı 'Üstad'a mektup' adlı şiiri okudu. Daha sonra sempozyuma geçildi. Oturum Başkanlığını Dr. Lütfi Şahsuvaroğlu'nun yaptığı sempozyumda; Prof. Dr. Fazıl Gökçek: 'Bab-ı Ali Çevresi ve Necip Fazıl', Prof. Dr. Yunus Balcı: 'Büyük Doğu ve Büyük Doğu Çevresi', Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu: 'Cumhuriyet Dönemi Türk Şiir'inde Metafizik Bilgiler Açısından Necip Fazıl'ın Şiiri ve Etkisi' ve Yrd. Doç. Dr. Zeynep Kevser Şerefoğlu: 'Bir Arayış'ın Adresi olarak Tohuma Gitmek' konularında tebliğlerini sundular. Festival bugün ve yarın Şairler Parkı açılışı, İbrahim Sadri ve Bedirhan Gökçe'nin Şiir Okumaları, Mustafa Ceceli konseri ile devam edecek.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan'a Necip Fazıl Onur Ödülü Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement