Erdoğan-Bahçeli Görüşmesi - Şentop ve Kalaycı'nın Açıklamaları - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Bahçeli Görüşmesi - Şentop ve Kalaycı'nın Açıklamaları

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesine ilişkin, "Tam bir mutabakatla bütün hususlar netliğe kavuşturuldu.

18.02.2018 23:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

COŞKUN ERGÜL - Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesine ilişkin, "Tam bir mutabakatla bütün hususlar netliğe kavuşturuldu. 26 maddelik kanun teklifini, AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla 21 Şubat Çarşamba günü TBMM Başkanlığına sunacağız." dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ile MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, "Kendilerinin de katıldığı, Erdoğan ve Bahçeli'nin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptıkları görüşmeye ilişkin" AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Şentop, liderlerin takdiriyle kurulan ve her iki partiden üçer kişinin bulunduğu Milli Mutabakat Komisyonunun çalışmalarını tamamladığını söyledi.

Bugüne kadar 9 toplantı yaptıklarını ve toplamda 22 saat 45 dakika görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Şentop, bu çalışmaların her aşamasında, her toplantıdan önce ve sonra genel başkanlara gidişatla ilgili bilgi verdiklerini ifade etti. Şentop, şöyle devam etti:

"Onlar zaten konuya vakıftılar fakat çalışmaların sona ermesi üzerine, onların bir bütün olarak çalışmaları görmesi, değerlendirmesi ve son noktayı koyması gerekiyordu. Bugünkü toplantı o mahiyette bir toplantıydı. Metinler üzerinde görüşmeler yapıldı ve tam bir mutabakatla bütün hususlar netliğe kavuşturuldu. Bir iki gün teknik düzenlemeler üzerinde çalıştıktan sonra, 26 maddelik kanun teklifini, 21 Şubat Çarşamba günü TBMM Başkanlığına sunacağız."

Şentop, düzenlemenin oy kullanmayı kolaylaştıran, seçmen iradesinin sandığa yansımasını ve sonuç vermesini sağlayacak hükümler içerdiğini anlattı.

Teklifte yer alan seçim güvenliğiyle ilgili düzenlemelerin, seçmenin hür iradesi ile oy kullanmasının önündeki bütün engelleri kaldıracak ve buna imkan sağlayacak düzenlemeler olduğunu kaydeden Mustafa Şentop, "Metnin içerisinde seçim ittifakı ile ilgili düzenlemeler de var. Hem bu konuda kanunlarda bulunan yasaklama hükümlerini kaldırdık hem de siyasi partiler arasında seçim ittifakı yapıldığı takdirde bunun nasıl yapılacağına dair temel düzenlemeler getirdik." diye konuştu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, "Bu düzenlemenin, diğer partilerin de ittifak yapmasına olanak sağlayıp sağlamadığına" ilişkin soru üzerine, "Bizim yaptığımız bir hukuki düzenleme, Milletvekili Seçimi Kanununda düzenleme yapıyoruz. Bu düzenlemeye göre, isteyen partiler ittifak yapabilirler. AK Parti-MHP ittifakı olabileceği gibi, başka partiler de bu düzenlemelere göre ittifak yapabilirler. Biz seçim kanununda objektif, soyut düzenleme yapıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"İttifaka konulacak isim konusunda bilgi verebilir misiniz?" sorusunu yanıtlayan Şentop, "Bu düzenlemeye göre, ittifak yapan siyasi partiler bir isim seçebilir ancak 'seçmeyebilir' diye de hüküm var. İsim konusu kamuoyuna daha sonra açıklanacak." dedi.

Şentop, kanun teklifini AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla Meclis'e sunacaklarını söyledi.

"Herhangi bir tereddüdümüz yok"

MHP'li Mustafa Kalaycı da oluşturacakları metni liderlere arz edeceklerini ilk toplantıda açıkladıklarını belirterek "Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin yaptıkları toplantıda, hazırladığımız metin onaylandı. Tam mutabakat sağlandı, herhangi bir tereddüdümüz yok." dedi.

MHP'li Kalaycı, yapılan düzenlemenin ana hatları hakkında bilgi verdi. Düzenlemenin seçim güvenliği, seçim ittifakı ve Anayasa'ya uyum kapsamında Mahalli İdareler Seçim Kanunu ile ilgili olduğunu vurgulayan Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçim ittifakı yapılmasının önünü açtık, hem Siyasi Partiler Kanununda hem de Milletvekili Seçimi Kanununda ittifakı yasaklayan maddeleri kaldırdık. Sadece AK Parti ve MHP için değil, tüm siyasi partiler için ittifak yapabilmenin önünü açtık. Demokratikleşme anlamında çok önemli bir adım atıldı. Yasakları kaldırdık. Kanun, 'Müşterek liste veremez, bir parti başka bir partiyi destekleyemez' diyor. Siyasi partilerden adaylıkta, yasaklayıcı hükümler vardı, istifa etme anlamında. O yasaklar tamamen kaldırıldı. Seçim ittifakının yapılabilmesine yönelik olarak kanunlarda gerekli düzenlemeler öngörüldü. Tüm yapılacak işlemler kapsamında, seçim ittifakının nasıl yapılacağı bütün kanunlardaki maddelere işlendi."

"Düzenleme, şu an için yerel seçimleri kapsamıyor"

Mustafa Kalaycı, "Bu ittifak, her iki seçim, yani milletvekili ve yerel seçim için de geçerli mi?" sorusuna, "Yapılan bu düzenleme Milletvekili Seçim Kanunu ile düzenlemeleri içeriyor. Genel anlamda, yerel seçimlerle ilgili bir görüşmemiz olmadı. Yapılan bu düzenleme, şu an için yerel seçimleri kapsamıyor." yanıtını verdi.

"Hayırlı bir işbirliği oldu, inşallah ülkemiz ve milletimiz için hayırlı sonuçları olacak." diyen Kalaycı, kamuoyunun ikna olacağı makul düzenlemeler getirdiklerini kaydetti. MHP'li Kalaycı, tüm siyasi partilere aynı imkanı veren düzenlemeler yaptıklarını bildirdi.

Şentop ve Kalaycı, "Her iki parti açısından da hiç tereddüt ya da soru işareti kaldı mı?" sorusuna, partileri açısından hiçbir tereddüt kalmadığı yanıtını verdi.

Erdoğan-Bahçeli Görüşmesi - Şentop ve Kalaycı\'nın Açıklamaları
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Bahçeli Görüşmesi - Şentop ve Kalaycı'nın Açıklamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı
    21:11 Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Elmalı köyünde R.K. idaresindeki minibüsün devrilmesi sonucu sürücü ve beraberindeki Turgut, Durmuş ve Durdane Karahasan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok
    21:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda konuştu. Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azalan il olduğunu belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi
    21:08 Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi

    Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki bir otomobil aniden alev aldı. Vatandaşlar yangın söndürme tüpleriyle müdahale ederken, polis ve itfaiye ekipleri de olay yerine sevk edildi. Yangın vatandaşların müdahalesiyle söndürülürken, araç kullanılamaz hale geldi.

  • Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok
    21:07 Cevdet Yılmaz: İstanbul'un tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azaldığını belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    21:07 Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen iftar programına yaklaşık bin 500 öğrenci katıldı. Programda öğrencilere Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan 'diş kiraları' dağıtıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İstanbul adayını çekmek için hükümete 3 şart sundu
    21:04 Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İstanbul adayını çekmek için hükümete 3 şart sundu

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, hiçbir partiye kazandırmak ya da kaybettirmek için seçime girmediklerini belirterek, İstanbul adayını çekmek için AK Parti'ye şart sundu. Erbakan, İsrail'le ticareti sonlandırma, İsrail'e ihracatı kesme, Kürecik Radar Üssü'nü kapatma ve emekli maaşını 20 bin TL'ye çıkarma şartlarını dile getirdi.


Advertisement