Erdoğan Bayraktar, "İnşaat Sektörü Bizim Petrolümüzdür" - Son Dakika
Güncel

Erdoğan Bayraktar, "İnşaat Sektörü Bizim Petrolümüzdür"

Türkiye’nin inşaat alanındaki gelişimlerinin neler olduğunu, bu alanda nasıl bir çalışma yürütüleceğini ve inşaat sektörünün ülke ekonomimizdeki, yeri ve öneminin konuşulduğu İnşaat Teknolojileri ve Mühendislik Zirvesi’nin açılış konuşması gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Dr.

29.03.2018 15:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin inşaat alanındaki gelişimlerinin neler olduğunu, bu alanda nasıl bir çalışma yürütüleceğini ve inşaat sektörünün ülke ekonomimizdeki, yeri ve öneminin konuşulduğu İnşaat Teknolojileri ve Mühendislik Zirvesi'nin açılış konuşması gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Dr. Erdoğan Bayraktar, "İnşaat sektörü bizim petrolümüzdür. İnşaat malzemesi satarak gelişmekte olan ülkelerde oyun kurucu olmalıyız" dedi.

Türk Mühendisliği ve Türk inşaat sektörünün dünyadaki hak ettiği yeri alması için nasıl bir yol haritasının çizilmesi gerektiğinin ele alındığı "İnşaat Teknolojileri ve Mühendislik Zirvesi" İstanbul Aydın Üniversitesi, Mühendisler Vakfı, Vatan Eğitim ve Teknoloji Vakfı işbirliğiyle düzenlendi. Özel sektör ve akademik çevreden 200'ü aşkın kişinin katıldığı zirvede inşaat teknolojileri ile ilgili en çağdaş bilgiler, fütüristik teknolojiler, inovatif çalışmalar, teori ve uygulama alanındaki son yenilikler ele alındı. Mühendislik alanındaki son teknolojiler doğrultusunda üniversite ile özel sektör işbirliğinin arttırılmasına yönelik çözüm önerilerinin sunulduğu zirvenin açılış konuşmalarını Vatan Eğitim ve Teknoloji Vakfı adına Dr. Erdoğan Bayraktar, İstanbul Aydın Üniversitesi adına Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Mühendisler Vakfı adına Yönetim Kurulu Başkanı Y. Müh. Yusuf Erkoç yaptı.

"İnşaat sektörü bizim petrolümüzdür"

Şehir nüfusumuzun yüzde 70'e çıktığını kaydeden Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Dr. Erdoğan Bayraktar, zirvede yapmış olduğu konuşmasında deprem ülkesi olduğumuzu hatırlatarak, kentsel dönüşümün Türkiye'yi ve şehirleri kurtaracak bir proje olduğunu söyledi. Bayraktar, dünyada inşaat sektörü alanında iş almada 1'inci sırada, ancak gelir elde etme açısından 10. sırada olduğumuzu ifade ederek, "İnşaat malzemesi satarak gelişmekte olan ülkelerde oyun kurucu olmalıyız. İnşaat sektörü bizim petrolümüzdür. Güçlü olamazsak hakkımızı değil almak, arayamayız bile" dedi. Bayraktar konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Dünya ve teknoloji gelişiyor. Ülke olarak bizlerinde bu duruma ayak uydurmamız gerekiyor. İlerlemeye yönelik bir katkı sağlamak için bu çalışmaları yürütmek istiyoruz. Teknisyenler olarak ülkemizdeki öncü sektör olan inşaat alanında yapmamız gerekenleri planlamalıyız. Bu alanda dünyada çok önemli bir konumdayız. Hammaddesi bizlere ait olan inşaat malzemelerini de bizler üretelim ki bu alanda daha da aktif olabilelim. Şu an bu misyonu Çin üstlenmiş durumda. Türkiye olarak bizler teknolojik, kaliteli ve ucuz malzeme ürütmeliyiz. Ülkemizde bu alanda daha az emek harcayarak iyi verim almak için basit ama önemli unsurlar var. Bunlardan ilki Türkiye'nin kadastrosunun bitirilmesidir. Bir diğeri ise coğrafi bilgi sistemlerinin milimetrik ve parsel tarzda güncellenmesidir. Bu açıdan da haritacılığın geliştirilmesi çok önemlidir. Türkiye'nin neresinde ne olduğunu ve bunları nasıl kullanmamız gerektiğini bilmeliyiz. Veri, bilgi ve çalışkanlığı bir araya getirmeliyiz. Bunun ardından ülkemizde çevre planlarının ve uygulama imar planlarının yaz-boz olmaktan çıkması gerekiyor. Her gün parsel bazında değişiklikle bu iş yürümez. Devletin de bu alanda proje geliştirmesi gerekiyor. Zaten bu alanda önemli çalışmalar da var. Ayrıca yatırım ruhsatlarının alınması konusunda da kolaylık sağlanmalı. Tüm bunlar yapılırken de denetimler arttırılmalıdır. Bugün burada bunun planlamasını yapacağız."

"6 bin proje ile 200 milyar dolarlık ekonomik girdi"

"Hangi sektör olunursa olunsun çağın ve teknolojinin öngörmüş oluğu yenilikleri içerisine alması lazım" diyen İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, aksi takdirde sektörde yapılan hiçbir çalışmaların bir anlam ifade etmeyeceğine değinerek, "İnşaat sektörü ilerliyor. Ülkemizdeki ekonomik parametrelerden en önemlisi inşaat sektörüdür. Uluslararası arenalarda dünyanın en büyük 250 firması sıralamasında 45 Türk firması var. Bu alanda 2017 yılına kadar uluslararası 6 bin projeye imza attık. 200 milyar dolarlık bir ekonomik girdi sağladık. Bütün bunlara bakıldığı zaman inşaat sektörü hem ülkemizce hem de uluslararası arenada çok önemlidir. Ülke ekonomimizde de çok önemli bir yer tutan bu sektörü daha etkin ve aktif hale getirebilmemiz için teknoloji ile buluşturmamız gerekiyor" ifadelerinde bulundu.

"Sanayi, kamu ve sektör işbirliğinde üniversiteler olmalı"

Sanayi, kamu ve sektör işbirliğinde eğitim veren üniversiteler ile birlikte sektöre ayak uydurabilecek insan kaynağının yetiştirilmesi gerektiğini de vurgulayan Dr. Mustafa Aydın, "Çağın gelişimi ve nüfus artışı ile beraber insanın yaşamı da değişiyor. Kalite de buna paralel olarak artıyor. İnsanlar daha teknolojik, daha modern ve kaliteli yaşamak istiyor. Bu durum doğal olarak insanların zamanın büyük bir bölümünü harcadığı binalara da yansıyor. Bina bizim hayatımızın olmazsa olmazıdır. Dolayısıyla hayatımızın olmazsa olmazı binaları da muhakkak ki insanların talebine göre oluşturmamız gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında enerji verimliliği önemlilik arz ediyor. Çevreyle uyumlu, atıklara duyarlı binaların engelli olan ve engelli olmayan insanların rahatlıkla kullanabileceği ve hayatını idame edebileceği bir hale dönüştürülmesi lazım. İnsanlar daha az para vererek enerji kullanmak, su tüketmek ve ısınmak istiyor. Bütün bunlar da teknolojinin aktif ve etkin kullanılması ile mümkün olabiliyor. Bununla paralel olarak da çevresel, kentsel faktörler ve kent dönüşüm sistemleri var. Yani yapılacak olan binalar; insanların, çevrenin, şehirlerin ve çağın arz ve taleplerine uyumlu halde olmalıdır. Bunu sağlayabilmek için de üniversitelerin inşaat sektörüne ve diğer sektörlere hazırlayacağı insan kaynaklarının bu sektörlere ayak uydurabilecek donanımda olmaları lazım. Onları bu şeklide yetiştirmemiz lazım. Bu yetiştirmenin de en önemli konusu üniversitelerin; sanayi, kamu ve sektör işbirliklerini daha etkin ve aktif kullanmaları lazım. Yani ezbere dayalı bir eğitim siteminden pratiğe dönük eğitim sistemini üniversitelerimizde hakim kılmamız lazım" diyerek sözlerini sonlandırdı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Erdoğan Bayraktar, 'İnşaat Sektörü Bizim Petrolümüzdür' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement