Erdoğan, G-20 Zirvesi'nde Hitap Etti - Son Dakika
Güncel

Erdoğan, G-20 Zirvesi'nde Hitap Etti

Erdoğan, G-20 Zirvesi\'nde Hitap Etti

"Bizim tecrübemiz, güvenilir orta vadeli programların krizin etkilerini en aza indirmede ve istihdamı artırmada kilit önem taşıdığını ortaya koymuştur" dedi.

19.06.2012 06:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adem Kadam - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,

"Bizim tecrübemiz, güvenilir orta vadeli programların krizin etkilerini en aza indirmede ve istihdamı artırmada kilit önem taşıdığını ortaya koymuştur" dedi.

Erdoğan, "Küresel Ekonomi ve Güçlü, Sürdürülebilir ve Dengeli Büyüme Çerçevesi" konulu G-20 Zirvesi-nin birinci çalışma oturumunda bir konuşma yaptı.

Dünyanın önde gelen ülkelerinin liderlerinin katıldığı oturumda Erdoğan, konuşmasının başında, zirveye ev sahipliği yapan Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon'a, hükümet yetkililerine ve Meksika halkına teşekkür etti.

2011 yılında Cannes'te yapılan G-20 Zirvesi'nde verilen taahhütler ve sonrasında atılan adımlar neticesinde, 2012 yılının dünya ekonomisi için çok daha iyi geçmesini beklediğini anlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi.

"Özellikle Avrupa Bölgesine ilişkin risk ve belirsizliklerin artarak devam ettiğini görüyoruz. Maalesef, 4 yıldır gösterilen çabaya rağmen, gelişmiş ülkelerde kamu borç oranları ve işsizlik hala çok yüksek seviyelerde seyrediyor. Ayrıca, son dönemlerde bir miktar gerilemesine rağmen, enerji fiyatlarının yüksek düzeyi ve aşırı oynaklığı, küresel ekonomi için bir tehdit olmaya devam ediyor. Bu zirveyi, söz konusu riskleri bertaraf edecek politikaları ve taahhütleri güçlü bir şekilde ortaya koymak için bir fırsat olarak görüyorum. Bu kapsamda, Los Cabos Büyüme ve İstihdam Eylem Planı'nın iyi bir yol haritası olduğunu düşünüyorum.

Daha önceki zirvelerde de ifade ettiğim gibi, sadece bir eylem planı hazırlanması tabii ki yeterli değil. Bu plan kapsamında öngörülen politika ve taahhütlerin, zamanında ve kararlılıkla uygulanması gerekiyor. Uygulama sonuçlarının şeffaf bir şekilde ortaya konulması da önemli."

-Yapısal reformların önemi-

Bu yaklaşımın, aynı zamanda uluslararası kamuoyunun G-20 platformuna olan inancını pekiştireceğini vurgulayan Erdoğan, bugün hemfikir olunan G-20 taahhütlerinin takibine ilişkin çerçevenin, bu zirvenin en önemli sonuçlarından biri olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Küresel ekonomide yaşanabilecek her türlü yeni gelişme karşısında G-20 çatısı altında tam bir işbirliği içerisinde olmalıyız. İhtiyaç duyulabilecek yeni adımları koordineli bir biçimde hep birlikte atmalıyız.

Bu kapsamda, küresel ekonomiye ilişkin olarak, önemli gördüğüm bazı hususları kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle, Avrupa Birliği'nde yapısal sorunların giderilmesi konusunda adımların hızla atılmasının ve birlik içinde dayanışma ruhunun sağlanmasının son derece önemli olduğunun altını bir kez daha çiziyorum. Ayrıca kamu maliyesi ve para politikasında hareket alanı bulunan ülkelerin, atacakları adımlarda büyüme ve istihdam önceliğini korumaları önem arz ediyor.

Sadece para ve maliye politikaları ile kalıcı ve gerçek bir büyüme elde edilmesi mümkün değil. Uzun vadede güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümenin yapısal reformlar ile mümkün olabileceği hatırdan çıkarılmamalı."

- Türkiye örneği-

Bu eylemlerin, zirve sonucunda altına imza konulacak Los Cabos Eylem Planı'nın da ana iskeletini oluşturduğunu belirten Erdoğan, bunların hayata geçmesi için hep birlikte çaba sarf edilmesi ve G-20 bünyesinde oluşturulan takip mekanizmalarının etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Güçlü ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında ülkelerin kendi politikaları tek başına yetersiz kalabiliyor. Bu noktada, özellikle sistemik öneme sahip ülkelerin politikalarını yayılma etkilerini de dikkate alarak oluşturması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

Bizim tecrübemiz, güvenilir orta vadeli programların krizin etkilerini en aza indirmede ve istihdamı artırmada kilit önem taşıdığını ortaya koymuştur. Bilhassa son dönemde Türkiye'de iyi tasarlanan orta vadeli programların uygulanması büyümede, istihdamda, kamu maliyesi göstergelerinde ve piyasada güvenin artmasında merkezi bir rol oynadı. Bu bağlamda, gelişmiş ülkelerin güvenilir orta vadeli programları kararlılıkla uygulamaları, küresel ekonominin güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme rotasına oturtulması bakımından önem taşıyor."

Yayıncı: Erdem Gültekin - Los Cabos

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan, G-20 Zirvesi'nde Hitap Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement