Erdoğan Güney Afrika Yolcusu! BRICS Zirvesine Özel Olarak Davet Edildi - Son Dakika
Güncel

Erdoğan Güney Afrika Yolcusu! BRICS Zirvesine Özel Olarak Davet Edildi

Dünya nüfusunun yüzde 48'ini, ekonomisinin ise yüzde 25'ini elinde bulunduran Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS'in toplantısına davet edilen Erdoğan, beş ülke lideriyle de görüşecek.

23.07.2018 07:23  Güncelleme: 07:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya ekonomisinde yüzde 25 pay sahibi olan BRICS ülkeleri (Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika) Liderler Toplantısı'nın özel davetlisi olacak. Toplantı çarşamba günü Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da başlayacak. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile bir araya gelecek.

TOPLANTI GÜNEY AFRİKA'DA YAPILACAK

Erdoğan'ın, geçen hafta katıldığı NATO Zirvesi'nin ardından ikinci önemli uluslararası zirvesi BRICS olacak. Dünya nüfusunun yüzde 48'i, dünya ekonomisinin ise yüzde 25'ini elinde bulunduran Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı BRICS toplantısı, 25-27 Temmuz tarihlerinde Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'ta gerçekleşecek.

ÖZEL OLARAK DAVET EDİLDİ

Zirveye bu birliğin üyesi olmamasına karşın Türkiye özel olarak davet edildi. Son dönem güçlü yapısıyla dikkat çeken BRICS birliğinin daveti, Türkiye ekonomisi için önemli bir fırsat olarak yorumlandı.

Erdoğan, zirvede Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin Devlet Başkanı Şi, Hindistan Devlet Başkanı Modi, Brezilya Devlet Başkanı Temer ve Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa ile de bir araya gelerek ikili görüşmelerde bulunacak. Zirvede ekonomi gündeminin yanı sıra terörle mücadele konuları da değerlendirilecek.

RUSYA LİDERİ İLE BİR ARAYA GELECEK

Erdoğan'ın Putin ile ikili görüşmesinde Suriye'deki gelişmelerin de detaylı ele alınması bekleniyor. Erdoğan'ın Mondi ile görüşmesinde de özellikle bilgi teknolojileri, enerji ve turizm alanında atılacak adımlar masaya yatırılacak.

Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa ile görüşmesinde de ekonomi ilişkilerinin geliştirilmesini ele alacak olan Erdoğan, FETÖ ile ilgili uyarılar da yapacak. Birçok FETÖ mensubunun kaçtığı ülkelerden birisi olan Güney Afrika'da Erdoğan'ın FETÖ ile mücadelede işbirliğine hazır oldukları mesajını vermesi de bekleniyor.

YÜKSELEN GÜÇ

BRICS ülkeleri ilk defa 2006'da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda dışişleri bakanları seviyesinde toplandı. İlk zirve 2009'da Rusya'nın Yekaterinburg kentinde yapıldı. Bugüne kadar dokuz zirveyi geride bırakan BRICS ülkeleri, her yıl bir ülkede olmak üzere devlet başkanları seviyesinde bir araya geliyor.

BRICS, dünyadaki maden rezervinin yüzde 60'ını elinde bulundururken tahıl ürünlerinin de yüzde 40'ını üretiyor. BRICS, "yeni dünya düzeninin yükselen gücü" olarak yorumlanıyor. Zirveye geçen yıl davetli olarak; Mısır, Gine, Meksika, Tayland ve Tacikistan liderleri de katılmıştı.

ALTERNATİF BANKA

BRICS ülkeleri 2015'te Şangay merkezli, "Yeni Kalkınma Bankası"nı hayata geçirdi. ABD Merkez Bankası (FED) politikalarından olumsuz etkilenen BRICS ülkeleri, bu etkiye karşı koymak için kendi finans sistemlerini de oluşturmuş oldular. Yine bu banka gelişmekte olan ülkelerin IMF ve Dünya Bankası'na ilişkin şikâyetlerine de alternatif olması bekleniyor. Banka, her üyenin eşit payıyla ve toplamda 100 milyar dolarlık bir sermayeyle kurulmasıyla dikkat çekmişti.

Birlik ayrıca üye ülkelerde nakit döviz sıkıntısı yaşanması durumunda mali istikrarı sağlamak amacıyla toplam sermayesi 100 milyar dolar olan "BRICS Birliği Rezerv Düzenlemesi" de oluşturdu. Bu havuza Çin 41, Brezilya, Hindistan ve Rusya 18, Güney Afrika da 5 milyar dolar yatırdı.

Tüm bu gücüyle birlik, ekonomik hareketlerde önemli bir güç elde etmiş bulunuyor. Banka "kalkınma" konseptli projeleri desteklemeye açık bir anlayışla 2018'de 4 milyar, 2019'da 6 milyar, 2020'de 8 milyar, 2021'de ise 10 milyar dolarlık asgari bir mali rezerv sağlamayı planlıyor.

İLK YÜKSEK DÜZEYLİ

Cumhurbaşkanlığı'ndan ziyarete ilişkin dün yapılan açıklamada, "Ülkemiz, BRICS Zirvesi çerçevesinde 27 Temmuz günü gerçekleştirilecek 'BRICS Artı' Oturumuna İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatı ile davet edilmiştir. Cumhurbaşkanımızın Zirve'ye katılımları, Türkiye ile BRICS arasındaki ilk yüksek düzeyli teması teşkil edecektir.

Söz konusu beş ülke Türkiye gibi G-20 üyesidir. 'BRICS Artı', BRICS'in üyeleri dışındaki yükselen pazarlar ve gelişmekte olan ülkeler ile uluslararası ve bölgesel örgütlerle işbirliğini arttırmak amacıyla 2017 yılında başlattığı bir süreci ifade etmektedir" denildi.

ZAMBİYA'YA İLK ZİYARET

Erdoğan, zirvenin ardından yine Afrika'nın güneyindeki diğer bir Afrika ülkesi Zambiya'ya geçecek. Erdoğan'ın ziyareti Cumhurbaşkanı düzeyinde Zambiya'ya yapılan ilk resmi ziyaret olacak.

Erdoğan, ziyaret kapsamında 9 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki göreve başlama törenine de katılan Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Chagwa Lungu ile baş başa ve heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirecek. Görüşmelerde ikili ekonomik ilişkilerin yanı sıra FETÖ ile mücadele konusu da ele alınacak. (Kaynak: Milliyet)

Erdoğan Güney Afrika Yolcusu! BRICS Zirvesine Özel Olarak Davet Edildi

Son Dakika Güncel Erdoğan Güney Afrika Yolcusu! BRICS Zirvesine Özel Olarak Davet Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement